Fikusna lira

Ficus lyrata (Ficus lyrata) je večletna drevesna rastlina iz družine murv, ki raste v zahodni Afriki. Predstavnike te vrste najdemo tako na robovih kot v globinah gozda, kjer se razvijajo v obliki epifitov na krošnjah drugih dreves..

Rastline, ki rastejo ločeno, lahko dosežejo višino 12-15 m. Doma je za lirski fikus ta kazalnik skromnejši – ne več kot 3 m, vendar je rast na leto z ustrezno nego 25 cm. Nenavadna oblika listov, ki spominja na obrise lire ali violine, daje fikusu dekorativnost. Listje rastline je veliko, žilavo, z rahlo valovitim robom. Njegova sijajna temna površina ima rumeno-zelene proge in gube. Spodnja stran listov ima svetlo zelen odtenek..

Ficus lyrata se lahko uporablja za urejanje stanovanjskih prostorov in pisarn. Neželeno ga je postaviti blizu drugih rastlin – to drevo zahteva veliko prostora.

&# 127793; Ficus Lyrate Lyrata &# 127811; mesec in leto kasneje / nega / svetovanje / nakup pri Leroux Merlin�� Ficus Lyrate Lyrata �� mesec in leto kasneje / nega / nasvet / nakup pri Leroux Merlin

Kratka pravila za gojenje fikusne lire

Kratka pravila za gojenje fikusne lire

Tabela prikazuje kratka pravila za nego ficusove lire doma.

Raven osvetlitve Prednostna je svetla razpršena svetloba brez neposredne sončne svetlobe.
Temperatura vsebine Pozimi najmanj 18 stopinj, poleti pa do 28 stopinj.
Način zalivanja V poletnih mesecih obilno zalivanje, pozimi pa minimalno.
Vlažnost zraka Potrebna je visoka vlažnost.
Tla Za optimalno zemljo veljajo rahlo kisla tla..
Vrhunski preliv Tekoča in zrnata mineralna gnojila za sobne rastline.
Prenos Mlade rastline presadimo vsako leto, odrasle rastline enkrat na 2 leti.
Obrezovanje Obrezovanje je potrebno le za oblikovanje krošnje.
Bloom Doma ne more cveteti.
Obdobje mirovanja Obdobje mirovanja se začne pozimi.
Reprodukcija Potaknjenci, zračne plasti.
Škodljivci Žuželka, pršica, moka, oranžna uši.
Bolezni Nepravilna oskrba vodi do različnih bolezni.

Skrb za liko fikusa doma

Skrb za liko fikusa doma

Tudi začetnik lahko doma poskrbi za liro fikus. Pomembno je le zagotoviti potrebne pogoje za to. Rastlino redno hranimo in presajamo. V procesu zapuščanja je treba spremljati nastanek krošnje in uporabljati podporne nosilce. Posebna pozornost je namenjena mladim listom, ki se zlahka zložijo in tvorijo sledi.

Osvetlitev

Ficus v obliki lire bo udoben v dobro osvetljenem oknu, loži ali na vrtu, kjer je zaščita pred direktno sončno svetlobo. Pogosto je nameščen na oknih proti vzhodu ali zahodu..

Pozimi bo potrebna dodatna razsvetljava, da drevo raste. Da bi se krona razvijala simetrično, je treba drevo obračati enkrat na teden.

Temperatura

Lyr ficus je tropska rastlina, ki ima raje vroče podnebje. Poleti mora biti prostor vsaj 22-28 stopinj, pozimi temperatura velja za optimalno v razponu od 18 do 20 stopinj, dopustni prag pa ne sme pasti pod 12 stopinj.

Rastlina potrebuje svež zrak, vendar lonca ne morete postaviti na hladno tla ali okensko polico. Priporočljivo je tudi, da se izognete ekstremnim temperaturam, ki lahko povzročijo rjave lise na listih..

Način zalivanja

Zalivanje fikusne lire

Potrebo po zalivanju fikusa določa stanje tal – rahlo se mora posušiti. Poleti je priporočljivo zalivati ​​fikusno liro 3 -krat na teden, pozimi se lahko omejite na zalivanje enkrat na teden. Voda mora pokriti celotno površino lončnice. 30 minut po zalivanju je treba vodo, odtečeno v ponev, izprazniti.

Raven vlažnosti

Ficus lyrata potrebuje visoko stopnjo vlažnosti. Za vzdrževanje zahtevane ravni vlažnosti je primerno redno škropljenje z ustaljeno mehko vodo in toplo prho poleti. Poleg fikusa lahko postavite tudi posodo z vodo.

Pri škropljenju je pomembno zagotoviti, da kapljice vode ne padejo v sinuse rastline, kar prispeva k razpadanju. Uporaba trde vode bo povzročila bele proge na listih..

Tla

Kot zemlja za lirski fikus je primeren že pripravljen substrat z nevtralno pH vrednostjo. Če želite sami pripraviti mešanico za lončenje, boste potrebovali:

 • 2 kosa listnate zemlje;
 • 1 del peska (perlit);
 • 2 dela vrtne zemlje.

Tla za odraslo rastlino morajo dodatno vsebovati trate in humus. Pred uporabo pripravljeno zemljo kalciniramo, da odstranimo patogene mikrobe. Drenažna plast globine 3 cm je narejena iz drobcev ekspandirane gline ali oglja. Če v trajnici ni bolezni, se zamenjajo le zgornje plasti tal.

Vrhunski preliv

Preliv ficus lyrata

Aktivno rast lira fikusa olajšajo tekoča in zrnata mineralna gnojila za sobne rastline – “Mavrica”, vermikompost, “Bona Forte”. Za preliv je priporočljivo uporabiti odmerek, ki je polovica manjši, kot je predpisano v navodilih..

Gnojilo lahko pripravite sami. To bo zahtevalo:

 • kalijeva sol – 0,1 g;
 • amonijev nitrat – 5 g;
 • superfosfat – 9,5 g;
 • voda – 1 l.

Preliv fikusne lire se uporablja med zalivanjem v obdobju aktivne rasti enkrat na 2 tedna. Po presaditvi v novo zemljo drevesa ni mogoče hraniti 2-3 tedne..

Prenos

Za letno spomladansko presaditev mladih rastlin fikusne lire izberemo posode, ki ustrezajo velikosti koreninskega sistema. Odrasle rastline, starejše od 4 let, je treba presaditi v težko keramično posodo, odporno proti prevračanju – ta postopek se izvede enkrat na dve leti.

Da ne bi poškodovali korenin pri presajanju v prostornejšo posodo, se lirski fikus presaja po metodi pretovarjanja in doda sveža zemlja. Novi lonec mora biti nekoliko večji od starega..

Obrezovanje in oblikovanje krošnje

Obrezovanje fikusne lire

Obrezovanje fikusne lire je potrebno le v primerih, ko je treba ohraniti optimalno dolžino rastline ali kroni dati čeden videz. V prvem primeru je bolje odstraniti poganjke 30-40 cm iz zemeljske kome – potem se bodo stranske veje začele oblikovati nižje.

Za razvejanje se odreže najmanj 6 internodov, pri čemer ostane 4-5 listov. Če je poševni rez pod ledvicami, morate počakati, da mlečni sok odteče. Nato se to mesto opere s hladno vodo in prekrije s pepelom.

Obrezovanje fikusne lire je najbolje opraviti z rokavicami, saj sok rastline povzroča draženje kože.

Bloom

Divje drevesa cvetijo in tvorijo plodove – velika zelena sikonija. Doma je nemogoče doseči cvetenje lirnega fikusa.

Obdobje mirovanja

Zaradi suhega zraka in zmanjšane osvetlitve se razvoj dreves pozimi upočasni. V času mirovanja je treba liro fikus hraniti na razdalji od grelnih naprav, vendar z dodatno osvetlitvijo.

Metode razmnoževanja fikusne lire

Metode razmnoževanja fikusne lire

Razmnoževanje s potaknjenci

Razmnoževanje fikusov s potaknjenci se izvaja spomladi ali zgodaj poleti. Potaknjenci, dolgi največ 15 cm, odrezani med oblikovanjem krošnje, se uporabljajo kot sadilni material. Vejo damo v vodo, razkužimo z aktivnim ogljem, po pojavu prvih korenin pa posadimo v hranilni substrat. Če nameravate vejo posaditi neposredno v zemljo, je treba kalčku zagotoviti pogoje rastlinjaka z dnevnim zračenjem..

Razmnoževanje z zračnimi plastmi

Za razmnoževanje na ta način boste morali deblo odrezati 5 cm pod listom in v režo vstaviti čip, obdelan s stimulatorjem rasti. Od zgoraj je spoj zamaskiran s plastjo vlažnega maha in zavit v folijo. Pri tej metodi razmnoževanja bo trajalo približno 3 mesece..

Fikusna lira "Bambino", enostaven način ukoreninjenja. (100% rezultat).Fikusna lira

Bolezni in škodljivci fikusne lire

Bolezni

Nepravilna nega lira fikusa vodi do različnih bolezni rastlin.

 • Rumeni in padajoči listi – zaradi nezadostne vlažnosti v prostoru ali temperaturnih sprememb. Da bi odpravili situacijo, boste morali liste razpršiti ali obrisati z vlažno krpo in na baterijo položiti vlažno brisačo..
 • Rjave lise na listih – razlog je v pogostih prelivih.
 • Rast rastlin se upočasni – zaradi pomanjkanja svetlobe in hranil. Gnojenje se izvaja na korenu in listju.
 • Črnjenje listov – povezana z glivičnimi boleznimi. Za zdravljenje se uporablja fungicid.

Škodljivci

Pri gojenju ficus lirata se morate spoprijeti tudi s škodljivci, kot so:

 • Ščit. Ličinke žuželk uničijo s škropljenjem s fungicidi. Odrasle se odstranijo samo ročno.
 • Pajkova pršica. Znebite se ga lahko s pomočjo decokcije korenin ciklame, s katero se 5 dni obrišejo prizadeta območja – ta postopek je treba ponoviti večkrat na dan. Alternativno se uporabljajo že pripravljeni izdelki “Mavrik” in “Vertimek”..
 • Mealybug. Površino listov, na katerih je viden škodljivec, obrišemo z vato, namočeno v alkohol. Po tem rastlino speremo z milnico in posušimo..
 • Oranžna uši. Umre zaradi milne vode z dodatkom tobačne decokcije. Postopek se izvaja vsakih 7 dni, dokler žuželka ne izgine.

Ficus lyrata, ki ga prizadenejo škodljivci, je treba izolirati od drugih rastlin.

Koristne lastnosti fikusa lirata

Koristne lastnosti fikusa lirata

Lyre ficus se ne uporablja samo za dekoracijo doma. Usklajuje energetski prostor prostora, čisti zrak pred strupenimi hlapi in ga nasiči s kisikom. Deli rastline najdemo v številnih zdravilih..