Notranji bambus - nega na domu. Gojenje bambusa v vodi in tleh, razmnoževanje. Opis. Fotografija

Notranji bambus ali dracaena Sandera (Dracaena brauniic) je nezahtevna zimzelena eksotična rastlina, katere okrasne vrste se bodo popolnoma prilegale vsakemu domu ali pisarni. V prostorih v zaprtih prostorih lahko rastlina raste dolgo časa, glavna stvar je ustrezna nega v skladu z vsemi priporočili in zahtevami. Dekorativni bambus je vrsta dracaena. Lahko se goji ne samo v tleh, ampak tudi v vodi. Raste tako kot ena rastlina kot v skupinskih sestavah. Umetniki feng shuija menijo, da je bambus simbol dobrega počutja, sreče in sreče.

Okrasni bambus je sestavljen iz zelenega ali rumeno-zelenega golega ali listnatega stebla in svetlo zelenih listov na vrhu. Nega rastlin ni težka. Gojiti ga je treba v pogojih, ki so blizu njegovemu naravnemu okolju..

Skrb za domači bambus doma

Skrb za domači bambus doma

Pravila oskrbe se nekoliko razlikujejo glede na to, ali se cvet goji – v tleh ali v vodi, vendar so nekatera primerna za oba načina gojenja.

Lokacija in razsvetljava

Bambus ima raje razpršeno razsvetljavo brez neposredne sončne svetlobe, ki jo lahko ustvarite s svetlo prosojno zaveso na okenski polici na zahodni ali vzhodni strani prostora. Če upoštevate priporočila naukov Feng Shuija, bi moralo biti mesto okrasnega bambusa v jugovzhodnem delu sobe..

Zaradi pomanjkanja razsvetljave bo rastlina izgubila listnat del, njen razvoj pa se bo upočasnil. Pomanjkanje svetlobe bo takoj vplivalo na dekorativne lastnosti sobne rože..

Temperatura

Idealna temperatura za gojenje bambusa je od 18 do 25 stopinj, vendar bo rastlina v poletni sezoni zdržala oznako trideset stopinj brez negativnih posledic.

Vlažnost zraka

Raven vlažnosti zraka za cvet ni pomembna, vendar rastlina potrebuje vlažno nego v obliki prašenja listov iz prahu. Takšne vodne postopke je priporočljivo redno izvajati..

Gojenje bambusa v vodi

Gojenje bambusa v vodi

Ta metoda gojenja okrasnega bambusa je najbolj primerna in ne potrebuje veliko časa za nego. Vodo v posodi menjamo enkrat tedensko. Za nezahtevno rastlino je to dovolj za ustvarjanje optimalnih pogojev za razvoj. Ta vodna podlaga prispeva k hitri in harmonični rasti notranjega bambusa. Tudi v zaprtih prostorih eksotični bambus doseže višino enega do dveh metrov. Z rastjo skupine rastlin v kratkem času lahko ustvarite lasten tropski vrt.

V odsotnosti gnojila bo rastlina izgubila listnat del ali pa bo steblo porumenilo. Gnojenje je zelo pomemben del vzdrževanja bambusa v zaprtih prostorih. Preliv se vnese neposredno v vodo, ob zamenjavi s svežim. Dovolj bo eno hranjenje vsaka 2-3 meseca. Priporočljivo je, da uporabite mineralno gnojilo za rastline te vrste..

V eni cvetlični posodi lahko gojimo več bambusovih stebel. Za udobje in dekoracijo so vse rastline povezane s pletenico katere koli kontrastne barve. Kot posodo lahko uporabite ne le tradicionalne cvetlične lončke ali posode, temveč tudi steklene vaze ali kozarce, in ko bambus raste – vedra in globoke vrče. Rastline, ki so višje od 50-80 centimetrov, postavljajo le na tla v neposredni bližini svetlobnega vira ali okna.

Voda za zalivanje in gojenje okrasnega bambusa mora biti mehka. Priporočljivo je, da uporabite vodo, ki je bila nekaj dni usedljena, ali stopljeno. Te zimzelene rastline ni mogoče zalivati ​​z vodo iz pipe ali s filtrirano vodo..

Priprava taline:

  • Napolnite plastično posodo z vodo.
  • Postavite v zamrzovalnik za 2 dni.
  • Odmrznite in uporabite po navodilih.

Gojenje bambusa v tleh

Gojenje bambusa v tleh

Tla

Okrasni bambus ali dracaena Sander raste veliko bolje v tleh kot v vodi. Rastlinam ni všeč stalna prisotnost koreninskega dela v vlažnem okolju, voda pa se za kratek čas zadrži v tleh. Vsaka mešanica tal je primerna za gojenje. Lahko kupite najpogostejšo, namenjeno večini sobnih rož. Ta način gojenja in nekoliko poenostavi samo nego rastline. Tla, tako kot voda, ni treba spreminjati vsak teden.

Zalivanje

Pomembna razlika v oskrbi je redno in pravočasno zalivanje. Tla v posodi z rastlino morajo biti vedno rahlo vlažna, ne smemo dovoliti, da se izsušijo. Če je bil dracaena Sander prenesen iz vode v zemljo, je zelo pomembno, da ga nenehno zalivamo in skrbno spremljamo splošno stanje in razvoj, dokler se bambus končno ne ukorenini na novem mestu.

Zalivanje v jesensko-zimskem obdobju je treba znatno zmanjšati. Pomembno je, da se izognete stagnaciji vode v tleh. To lahko privede do nastanka plesni, ki je eden glavnih sovražnikov okrasnega bambusa. Da bi preprečili to bolezen, je priporočljivo, da pri sajenju ne pozabite na drenažni sloj in drenažne luknje v cvetličnem loncu..

Prehrana in gnojila

Bambus, gojen v tleh, potrebuje tudi pravočasno gnojenje v obliki gnojil za različne vrste dracene. Uvajajo se v presledkih 2-3 mesecev skupaj z namakalno vodo..

Načini vzreje notranjega bambusa

Načini vzreje notranjega bambusa

Notranji bambus se lahko razmnožuje na več različnih načinov: s semenom (v redkih primerih), potaknjenci, potomci in zgornjimi poganjki. Za razmnoževanje potomcev in vrhov bo treba porabiti veliko časa in truda. Takšne metode veljajo za težke. S semensko metodo je še težje gojiti bambus, v prostorih v zaprtih prostorih pa je to skoraj nerealno. Sejanje semen, pojav sadik in dolgotrajna oskrba zanje je naporen in dolg postopek. Zato najpogosteje pridelovalci cvetja uporabljajo eno metodo – potaknjenci. Velja za najbolj dostopnega in primernega za ta eksotični primerek..

Razmnoževanje notranjega bambusa s potaknjenci

Priporočljivo je spomladi razmnoževati notranji bambus s potaknjenci. Kot sadilni material se uporabljajo mladi poganjki, ki se ravno v tem času pojavijo na zreli rastlini. Previdno jih je treba ločiti ali odrezati od glavnega stebla in posaditi v zemljo za ukoreninjenje..

Tla za kalitev koreninskega dela so enaka kot za odraslo rastlino. Bambus je hitro rastoča rastlina. Ta lastnost sega ne le do stebla, ampak tudi do koreninskega sistema. Zato je treba posodo za rezanje izbrati prostorno in srednjo višino. Tudi z majhnimi potaknjenci lonec zelo hitro postane velikosti bambusa..

Postopek razmnoževanja lahko poenostavite tako, da ga kombinirate z naslednjo presaditvijo sobne rastline, ki jo izkušeni cvetličarji priporočajo enkrat letno ali vsaki dve leti. Pomlad je tudi ugoden čas za presajanje, pa tudi razmnoževanje s potaknjenci. Zelo pomembno je, da na novo presajeni rastlini in mladim potaknjencem namenimo veliko pozornost, da se izognemo različnim težavam in težavam z njihovo rastjo in razvojem na novem mestu in v novem statusu..

Glavna skrb je redno zalivanje in rahljanje tal. Zalivanje se izvaja dnevno in samo z ustaljeno namakalno vodo s temperaturo najmanj 22-25 stopinj Celzija. Obvezen vodni postopek je tudi mokro brisanje listnatega dela rastline iz prahu.

Rahljanje tal je zelo pomembno tudi za razvoj sobne rože. Mladi potaknjenci, oziroma njihov koreninski del, bodo lahko prejeli potrebno količino svežega zraka, kar bo prispevalo k boljšemu oblikovanju korenin in ukoreninjenju v novih razmerah.

Okrasni bambus ali dracaena Sander lahko uspeva in uspeva v različnih pogojih. Ta nezahtevna sobna rastlina se ne razlikuje po svojih zunanjih lastnostih, odvisno od kraja gojenja. Enako ugodno se razvija v vodi in tleh. Ob pravilni negi lahko bambus navaden dom ali delovni prostor spremeni v prijeten tropski umik. Hitra rast tega eksotičnega predstavnika lahko v kratkem času ustvari domače udobje in prijetno vzdušje..

Dracaena Sander ali babmuk sreče. Nega, razmnoževanje, škodljivci (video)

Dracaena Sander ali babmuk sreče. Nega, razmnoževanje, škodljivci. Moje izkušnjeDracaena Sander ali babmuk sreče. Nega, razmnoževanje, škodljivci. Moje izkušnje