Rosyanka - nega na domu. Gojenje, presajanje in razmnoževanje rosike. Opis, vrste. Fotografija

Rastline mesojedega rodu štejejo skoraj dvesto različnih vrst po vsem svetu, med njimi je mesojeda rastlina rosika (drosera). Zaradi svoje posebne strukture in sposobnosti preživetja lahko raste v skoraj vseh pogojih in na kateri koli celini. Edina izjema je Antarktika. Rosika lahko raste celo na močvirnatih tleh, ki so skoraj popolnoma brez hranil, saj jih pridobiva od žuželk. Rosika se zaradi tega imenuje pastna rastlina..

Opis rastline

Videz rosika sploh ni podoben pasti za žuželke.

Videz rosika sploh ni podoben pasti za žuželke. Rastline različnih vrst se razlikujejo le po obliki in velikosti listov, vendar jim je skupno – tanke mehke resice s kapljicami lepljive tekočine, zelo podobne navadni rosi. Ko žuželka sede na list, da bi žejo pogasil z “roso”, se takoj zalepi in postane kot ohromljen. Ob šibkih poskusih izstopa iz lepljivega ujetništva žuželka ustvarja vibracije, ki dajejo nekakšen signal rastlini, list pa se zvija skupaj s plenom.

Ko je prejela potrebno prehrano, rosika v nekaj dneh spet razgrne svoje liste v pričakovanju nove žrtve. Res je, če na lepljiv list pridejo drobni ostanki ali dežna kaplja, potem rastline ne bodo reagirale. Ta naravni primerek lahko raste ne samo v naravi, ampak se tudi odlično počuti doma..

Rosna kapljica je cvetoča rastlina, ki v pomladnih mesecih cveti z rožnatimi ali belimi cvetovi, ki se kasneje spremenijo v semenske škatle. Nekatere sorte so sposobne samoopraševanja.

Nega rosike doma

Nega rosike doma

Lokacija in razsvetljava

Rosyanka potrebuje dolgotrajno razsvetljavo več ur – poleti približno 14 ur in pozimi približno 8 ur. Neposredna sončna svetloba za rosiko ni priporočljiva, zato je rastlino priporočljivo gojiti na okenski polici na vzhodni ali zahodni strani hiše. V hladni sezoni s kratkimi dnevnimi urami lahko osvetlitev rastlin dopolnite s fluorescenčno sijalko.

Temperatura

Rosika je odlična in zlahka prenaša mraz in celo majhne zmrzali. Pozimi je lahko rosika pri temperaturi od 5 do 12 stopinj Celzija, poleti pa je temperaturni režim odvisen od njegove vrste. Na primer, za evropske sorte je dovolj 18 stopinj, za afriške sorte pa popolno udobje – približno 30 stopinj Celzija..

Vlažnost zraka

V prostoru, kjer se hrani rosika, je treba vzdrževati visoko raven vlažnosti (približno 70%).

V prostoru, kjer se hrani rosika, je treba vzdrževati visoko raven vlažnosti (približno 70%). To lahko storite tudi s terarijem, v katerega postavite lončnico. Rastlina bo prejela potrebno vlago, če bo terarij pokrit s pokrovom ali z rednim škropljenjem rosike, vendar z odprtim pokrovom. Za dolgotrajno zadrževanje vlage v posodi je njeno dno prekrito z navlaženim mahom..

Zalivanje

Tla v cvetličnem loncu je treba vsak dan navlažiti s škropilnico, rosiko pa zalivati ​​enkrat tedensko. Pomanjkanje ali presežek vlage v tleh ne sme biti dovoljen. Ko se posuši, bo rastlina začela veneti, s prekomerno vlago pa bodo korenine gnile.

Kot namakalno vodo je treba uporabiti dež, stopljeno, prečiščeno ali destilirano vodo, vendar nikoli ne iz pipe..

Tla

Ker rosika v naravi raste na revnih tleh, v katerih praktično ni hranil, je njen koreninski del zelo slabo razvit.

Ker rosika v naravi raste na revnih tleh, v katerih praktično ni hranil, je njen koreninski del zelo slabo razvit. Za gojenje doma boste potrebovali nizko zmogljivost cvetja (približno 10 centimetrov) in mešanico zemlje iz peska in šote z majhno količino mahu, kar bo pomagalo zadržati vlago.

Prehrana in gnojila

Rosika ne potrebuje dodatnega hranjenja, saj svojo glavno hrano prejema od žuželk. Glavna stvar je, da žuželke v obliki muh ali komarjev včasih sedijo na listih rosike.

Vzdrževanje rosike pozimi

Od novembra do februarja rastlina miruje. V tem času rosika odvrže listje in postane neaktivna do žuželk. Priporočljivo je, da cvet hranite na hladnem z visoko vlažnostjo in stran od grelnih naprav..

Pred začetkom aktivne faze razvoja rastlin (približno v zadnjem tednu februarja) lahko tla presadite in posodobite.

Razmnoževanje rosike

Razmnoževanje rosike

Razmnoževanje semen

Semena posadimo v dobro navlažen mah sfagnum in hranimo na dobro osvetljenem mestu, prekrito s filmom, pri temperaturi več kot 25 stopinj Celzija. Sadike se bodo pojavile v približno 25-30 dneh. Rastline s 3-4 polnimi listi so primerne za presaditev v zemljo. Kapljica rose bo dosegla zrelost po 3-4 mesecih.

Razmnoževanje z delitvijo grma

Grm rastline lahko skupaj s korenino razdelimo na več delov in presadimo v ločene posode. Hčerinske rozete posadimo tudi v posamezne cvetlične lončke. Na novem mestu se mladi poganjki in ločeni deli hitro ukoreninijo.

Razmnoževanje s potaknjenci

Potaknjence lahko položimo v vodo za nastanek korenin ali pa jih takoj posadimo v vlažno zemljo, ki bo iz mahu sfagnuma. Za dobro ukoreninjenje v tleh rastlina potrebuje veliko vlage in ustvarjanje toplogrednih pogojev.

Bolezni in škodljivci

Ker se rosika hrani z žuželkami, je škodljivci skoraj nikoli ne motijo.

Ker se rosika hrani z žuželkami, je škodljivci skoraj nikoli ne motijo. Edina škodljiva žuželka za to rastlino so listne uši. Znebite se ga lahko s škropljenjem s posebnimi sredstvi proti parazitom za cvetoče sobne rastline..

Cvet je v večini primerov bolan zaradi nepravilne nege. V bistvu gre za pomanjkanje ali presežek vlage v tleh in v zaprtih prostorih. Ob nezadostnem zalivanju in suhem zraku se lahko lepljive kapljice na listih rosika izsušijo. Nujno je treba pršiti in dvigniti raven vlažnosti, tako da rastlino hranimo v terariju.

S presežkom vlage se proces gnitja začne v koreninskem delu. To je posledica stagnacije odvečne vode v loncu za rastline. V tem primeru je bolje, da rosiko presadimo v novo zemljo in po pregledu korenin odstranimo njihove poškodovane in gnile dele. V prihodnje je za namakanje priporočljivo uporabljati samo mehko vodo v zmernih količinah..

Če je bolezen rastlino ujela v obdobju aktivnega cvetenja, bo odstranitev pecljev pomagala prihraniti njeno moč in jih preusmeriti v boj proti bolezni.

Zdravilne lastnosti in uporaba rosike

Zdravilne lastnosti in uporaba rosike

Rosna kapljica spada med strupene rastline in z njo morate ravnati zelo previdno, hkrati pa ima veliko zdravilnih lastnosti. Uporablja se v ljudski in uradni medicini. Doma lahko rosiko zdravimo, vendar po posvetovanju s specialistom in v strogo določenem odmerku. Izbira zdravljenja je nevarna za zdravje.

Rastlina vsebuje veliko količino koristnih snovi, ki pomagajo pri zdravljenju številnih bolezni in njihovih posledic. Uporabljajo se tako sveže rastline kot suhe surovine. Na osnovi rosike, tinktur in mazil se izdelujejo decokcije in raztopine za obkladke. Seznam bolezni, ki jih rosika lahko ozdravi, vključuje drisko, astmo, grižo, tuberkulozo, bronhitis, vodenico, oslovski kašelj, zvišano telesno temperaturo in številne kožne bolezni..

V ljudski medicini se uporabljajo vsi deli rastline, pa tudi njen sok..

Kapljica rose se uporablja:

  • Za lajšanje krčev in vnetja.
  • Za zdravljenje živčnega sistema.
  • Kot diaforetik in diuretik.
  • Za normalizacijo telesne temperature.
  • Pri zdravljenju ateroskleroze.
  • Za zdravljenje prebavil.
  • V kompleksni terapiji pri zdravljenju prehladov, vključno s kašljem in ORL organi.
  • Za odpravo žuljev in bradavic.

Kljub temu, da je rosika zelo eksotična rastlina, je skrb zanjo precej preprosta in to zmore tudi začetnik..

Rosika je mesojeda rastlina-plenilec za žuželke (video)

Rosika je mesojeda rastlinska plenilka za žuželkeRosika je mesojeda rastlinska plenilka za žuželke