Presaditev ciklame doma

Ciklama je muhasta cvetoča sobna rastlina, ki ne mara presajanja in po njej dolgo okreva. Izkušeni pridelovalci cvetja ne priporočajo izvajanja tega postopka pogosteje kot enkrat na 3 leta. Obstaja pa več razlogov, ko brez presaditve preprosto ne morete..

Nakup novega obrata. V večini primerov se rastline v cvetličarnah prodajajo v posodah s posebnim substratom, v katerem cvet ne more dolgo ostati in se hkrati popolnoma razviti. Po nakupu ciklame je priporočljivo kulturo takoj presaditi v ustrezno zemljo..

Velika velikost koreninskega sistema rože. Rast sobnih ciklam, zlasti v prvih letih življenja, je zelo intenzivna. Gomolji v zaprtih prostorih lahko zrastejo, tako da jim cvetlični lonec postane utesnjen. Rastline lahko zaradi neprijetnega stanja prenehajo rasti ali prenehajo cveteti. Gnojila, zalivanje in druga nega ne bodo popravili te situacije. Ostaja le presaditev v veliko posodo z novo mešanico zemlje.

Potreba po zamenjavi tal. Takšna potreba se pojavi, če so tla uporabljali dlje časa ali če so se v njej pojavile škodljive žuželke, glive, okužbe. Slabo izčrpane zemlje ni mogoče ponovno narediti hranljivo in rodovitno le s pomočjo gnojenja. Škodljivcev se lahko znebite le tako, da popolnoma zamenjate mešanico za lončke in posodo za rože..

Kako pravilno presaditi ciklamo

Kako pravilno presaditi ciklamo

Priprave na presaditev

Pripravljalne dejavnosti so sestavljene iz izbire ustrezne posode za rože, ustrezne zemlje in drenažnega materiala.

Velikost cvetličnega lonca je zelo pomembna za bodočo sobno rožo in k izbiri je treba pristopiti zelo odgovorno. V udobnih razmerah se ciklama dobro razvija in cveti. V prisotnosti utesnjenega lonca bo trpel koreninski del. V preširoki ali globoki posodi lahko cvetenje preneha, tla v takšni posodi se zakisajo in lahko se pojavi gniloba korenin..

Lonec s premerom 7-8 cm zadostuje za ciklamo, staro od enega do treh let, za starejše osebke pa 10-15 cm. Ne uporabljajte rabljenih cvetličnih posod. Če pa je to treba storiti, potem šele po skrbnem ravnanju z razkužilnimi raztopinami ali pripravki. Skozi lonec, okužen z drugo rožo, lahko ciklama razvije gnilobo korenin ali drugo bolezen.

Ker je sam postopek presajanja za ciklame stresen, je vredno skrbeti za sestavo nove zemlje, da se bo rastlina v tem pogledu počutila normalno. Sestava novega substrata bi morala biti glede na prisotnost hranil v njem boljša od prejšnjega. Lahko kupite že pripravljeno mešanico zemlje za ciklame. Pri ustvarjanju substrata doma morate vzeti 4 bistvene sestavine – listnato zemljo, šoto, rečni pesek in gnili humus. Ti elementi morajo biti 3 -krat večji od vseh ostalih..

Zahteve za novo zemljo: mora biti lahka, nevtralne sestave in dihati. Takšna tla so lahko sestavljena iz enakih delov travnate zemlje in grobega peska..

Za drenažo je priporočljivo uporabiti ekspandirano glino, ki jo je treba pred dajanjem v lonec obdelati z razkužilom, nato pa dobro posušiti..

Začetek presaditve

Ugoden čas za začetek postopka presaditve so zadnji dnevi počitka ciklame.

Ugoden čas za začetek postopka presaditve so zadnji dnevi počitka ciklame. Takoj, ko se začnejo pojavljati mladi listi, lahko začnete. Hišne rastline v času cvetenja ni priporočljivo presaditi, čeprav obstajajo pomembne okoliščine..

Postopek presaditve

Presaditev zaradi gojenega gomolja se izvede skupaj z zemeljsko grudo. Ciklame je treba previdno odstraniti iz starega lonca in prestaviti v novega. Ko se pojavijo bolezni in škodljivci, se zemlja popolnoma zamenja, koreninski gomolji pa se pred sajenjem skrbno očistijo starega substrata in odstranijo poškodovani in gnili koreninski deli. Preden rastlino postavite v novo posodo s svežo zemljo, je treba gomolje obdelati z razkužilom in nato posaditi.

Pri presajanju ciklame je “evropski” gomolj popolnoma prekrit s substratom, vendar ni stisnjen. Gomolj “perzijskega” ciklama je posut le 2/3, tla okoli njega pa so nabita.

Pravočasna presaditev ciklame spodbuja polno rast, dolgo življenje in lepo cvetenje več let.

Kako pravilno presaditi ciklamo doma (video)

Kako pravilno presaditi ciklamo doma [Leroy Merlin]Kako pravilno presaditi ciklamo doma [Leroy Merlin]