Laten we eerlijk zijn, in de digitale wereld van vandaag hoeft niemand een polshorloge te dragen. Polshorloges raken echter niet uit de mode. Want horloges, en met name luxe horloges, staan ​​voor stijl en klasse. Deze worden niet gedragen vanwege hun functionaliteit, maar vanwege hun esthetiek en kwaliteit. Met dit in het achterhoofd spelen horlogebandjes hierin een belangrijke rol. Het veranderen van de horlogeband kan het uiterlijk van een horloge volledig veranderen en het eruit laten zien als een compleet nieuw uurwerk. Zowel stilistisch als functioneel is het kiezen van het juiste horlogebandje een persoonlijke beslissing. Hieronder staan ​​enkele voor- en nadelen van de verschillende soorten horlogebanden die u kunnen helpen bij het kiezen:.

Horloges horlogebandjes voor- en nadelen

Verschillende soorten horlogebanden

NAVO bandjes

Hoewel vergelijkbare ontwerpen dateren uit de Tweede Wereldoorlog, werd de NAVO-armband voor het eerst officieel geïntroduceerd in de jaren zeventig. Horlogemakers ontwikkelden dit type armband voor het Britse leger. Het werd al snel populair bij de strijdkrachten vanwege zijn diverse functies en mogelijkheden. Pas na het einde van de Koude Oorlog kwamen NAVO-bandjes op de markt. Het duurde niet lang voordat ze ook bij het grote publiek populair werden.

NATO horlogebandjes voor- en nadelen

Voor-en nadelen

NATO-banden zijn meestal gemaakt van nylon. Ze zijn niet alleen gebruiksvriendelijk, ze zijn ook duurzaam, waterdicht en betaalbaar. NATO-bandjes zijn er in verschillende kleuren en ontwerpen voor elke individuele smaak. Ze zijn zo eenvoudig dat zelfs de onervaren horloge-eigenaar ze kan verwisselen. Daarom is de NATO-band een geweldige manier om de look en feel van je horloge te veranderen.

De belangrijkste nadelen van de NATO-riem zijn esthetiek. Door hun militaire oorsprong en hun robuuste constructie hebben ze een sportieve uitstraling. Hoewel ze perfect zijn voor een sport- of militair horloge, zijn ze niet geschikt voor een elegant horloge of een meer verfijnd model.

Leren armbanden

Toen de horlogetrend verschoof van zakhorloges naar polshorloges, was de leren band een van de eerste luxe armbanden. De meeste horlogemakers maakten destijds leren armbanden voornamelijk van rundleer. Tegenwoordig worden echter zelfs leren armbanden gemaakt van exotische leersoorten, zoals alligator- of haaienim Horlogebandjes shoppen beschikbaar.

Leren horlogebanden voor- en nadelen

Voor-en nadelen

Leren armbanden zijn er in verschillende kleuren en texturen, zodat ze bij elke gewenste stijl passen. Hoewel varianten zoals banden van alligatorleer duurzamer zijn, zijn ze ook duurder. Kalfsleer is daarentegen goedkoper, sluit beter aan op de pols en ziet er zachter uit en voelt aan. Het gaat echter niet zo lang mee en het kan zijn dat u het na verloop van tijd moet opknappen of vervangen. Over het algemeen zijn leren armbanden veelzijdig en passen ze zowel bij een elegant horloge als bij een casual model. Als u zich echter vaak in warme of natte omgevingen bevindt, is een leren armband waarschijnlijk niet de beste optie voor u.

Horlogebanden van rubber

De eerste rubberen armband was de Tropic-armband. Horlogemakers ontwikkelden deze stijl in de jaren 60 toen duikhorloges steeds populairder werden. De Tropic-armband werd gekenmerkt door een karakteristiek mandenpatroon dat aan de buitenkant van de band in reliëf was aangebracht. Tegenwoordig zijn rubberen armbanden verkrijgbaar in een aantal verschillende texturen en patronen. Vroege rubberen armbanden, zoals de Tropic, waren meestal stijf en broos. Tegenwoordig hebben horlogemakers de technologie geperfectioneerd om het kneedbaarder en buigzamer te maken.

Voor- en nadelen van rubberen horlogebanden

Voor-en nadelen

Wat duik- en andere sporthorloges betreft, zijn er een aantal voordelen aan rubberen banden. Ze zijn zeker ook een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn niet alleen betaalbaar, maar hebben ook een enorme levensduur. Rubberen armbanden hebben een dun, licht profiel, zijn flexibel en ademend. Of je nu naar de sportschool gaat of een diepzeeduik maakt, een rubberen band is een goede keuze. Net als de NATO-band is hij echter vrij casual en sportief door zijn robuuste uitstraling. Een rubberen armband is niet de juiste keuze voor elegantere modellen en gelegenheden.

Horlogebanden van metaal

De metalen armband is een van de meest populaire soorten luxe horlogebanden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en materialen voor elke individuele smaak. Rolex was de pionier van drie van de meest iconische stijlen: Oyster, President en Jubilee. Oyster is een klassiek ontwerp en een van de meest voorkomende soorten armbanden. Het wordt gekenmerkt door een driedelige constructie die het een stijve maar duurzame uitstraling geeft. President is een variant van Oyster. Het heeft ook een driedelige constructie. Het verschil is dat de links korter zijn, zodat er over het algemeen meer links zijn. Het resultaat is een flexibel ontwerp. Jubilee daarentegen heeft een vijfdelige constructie.

Metalen horlogebanden voor- en nadelen

Voor-en nadelen

Al met al zijn metalen armbanden een veelzijdige en duurzame optie. Ze zijn bestand tegen zware omstandigheden. In die zin kunnen ze ook stijver en minder comfortabel zijn dan andere modellen. Ze zijn ook gevoeliger voor krassen en kunnen na verloop van tijd uitrekken. Hoe meer schakels een horlogeband heeft, hoe groter de kans dat deze gaat rekken. Het laatste punt om in gedachten te houden met een metalen armband is dat metaal een zwaarder materiaal is dan andere armbandopties. Daarom heb je met een metalen armband een zwaarder gevoel om je pols.

Het verschil dat een nieuwe horlogeband kan maken

Het veranderen of verfraaien van de band van een luxe horloge is een geweldige oplossing wanneer u niet meer tevreden bent met hoe uw horloge eruitziet. Dit kan je het gevoel geven dat je een compleet nieuw horloge hebt zonder er veel geld aan uit te geven. Dus vind de meest geschikte horlogeband voor jou en draag je horloge in stijl!