Stratifikacija semen doma - kaj je to, kako to izvesti

Vsak vrtnar ali vrtnar sanja o hitrem in zdravem poganjku rastlin, ki jih goji. Da bi vsa semena vzklila skupaj in pravočasno, jih je treba nekoliko “zavesti”: ustvariti pogoje za semena, ki bodo posnemala naravno.

Kaj je stratifikacija semena

Postopek simuliranja naravnih zimskih razmer za semena, da bi pospešili njihovo kalitev in izboljšali kalitev, se imenuje stratifikacija..

Stratifikacija naj traja 3 tedne. Zaradi tega je treba semena kupiti vnaprej. Paketi semen označujejo čas stratifikacije.

V naravnih razmerah so rastlinska semena dolgo časa pod snegom, kjer imajo zarodni spanec. Ko seme vstopi v toplo zemljo, se »zbudi« in požene veliko prej. Brez stratifikacije odmre velik odstotek semen. Če sejete semena pred zimo, potem bo narava opravila vse delo in vam ne bo treba delati sami.

Temperatura stratifikacije

Najbolj optimalna temperatura za semena je 3-5 stopinj. Toda vse je odvisno od tega, katera rastlina je semena podvržena stratifikaciji..

Čas stratifikacije

Najbolj zanimivo je, da čas stratifikacije ni odvisen od velikosti semena. Na primer, grozdna semena morajo biti hladna 4 mesece, orehi pa manj kot 3 mesece. Najkrajše obdobje stratifikacije najdemo pri rastlinah, kot so: korenje, zelena, peteršilj in čebula. Traja od 2 do 3 tedne.

Semena številnih cvetov kažejo najboljšo kalivost po stratifikaciji: klematis, potonika, vijolica, iris, sivka (hraniti jih je treba na hladnem do 4 mesece). Semena jeglice, kitajske vrtnice in delphiniuma se stratificirajo v 3 tednih. Semena sadnega drevja imajo različna obdobja stratifikacije: marelice (4-5 mesecev), češnja (3-5 mesecev), češnja (5-6 mesecev), breskev (najmanj 4 mesece). Hkrati je za semena lila in ptičje češnje dovolj le en ali dva meseca..

Metode stratifikacije semen

Metode stratifikacije semen

Stratifikacijo lahko izvedemo na različne načine: hladno, toplotno, kombinirano in postopoma..

Če želite izbrati pravi način stratifikacije, morate poznati nekaj točk:

  • Za trajnice, ki rastejo v zmernem podnebju, je boljša hladna metoda;
  • Toplotna metoda je bolj primerna za zelenjavne pridelke;
  • Za semena z zelo gosto lupino je bolje uporabiti kombinirano stratifikacijo..
  • Najtežji način stratifikacije je postopen. Običajno se uporablja za rastline, kot so: akonit, jeglič, nekatere vrste potonike.

Metoda hladne stratifikacije je, da semena hranimo pri temperaturi največ 4-6 stopinj. Vlažnost zraka naj bo 60-70 odstotkov. Če na ta način stratificiramo semena rakitovca ali kovačnika, bodo sadike prijazne in zdrave..

Termična metoda je namakanje semen v topli vodi ali shranjevanje v vlažnem okolju več dni..

S kombinirano metodo stratifikacije se rastlinam ustvarijo takšni pogoji, da so podobni spreminjanju letnih časov. Sprva semena hranimo v prostoru s temperaturo zraka najmanj 25 stopinj. To zmehča njihovo trdo kožo. Nato dolgo ležijo na hladnem s temperaturo od 1 do 5 stopinj. Ta metoda dobro deluje pri slivah, marelicah, glog in drugih rastlinah z gosto kožo. Kombinirana metoda je dolgotrajna in od vrtnarja zahteva nekaj napora. Vendar pa popolnoma upravičuje porabljen čas in trud..

Težka pot je stratifikacija stopnic. Za razliko od kombinirane metode je tukaj treba izmenično spreminjati temperaturni režim: nato visoko, nato nizko.

Stratifikacija je suha ali mokra.

Suha metoda: semena speremo z raztopino kalijevega permanganata, da jih razkužimo. Nato sperite v čisti vodi. Po teh postopkih je treba semena posušiti in jih dati v plastično vrečko ali v plastično posodo. Druga možnost shranjevanja je priročna. V posodi lahko semena zakopljete v sneg, da ne zavzamejo prostora v hladilniku. In šele z nastopom toplote ga vrnite v hladilnik.

Mokro stratifikacijo lahko izvedemo na dva načina: (1) s peskom, mahom, žagovino, šoto ali (2) krpo.

  1. Semena sperite z raztopino mangana, nato pa s tekočo vodo, posušite in položite v posode z naravnim materialom, obdelanim z biofungicidom. Zgoraj so semena prekrita z istim materialom. Če bodo posode shranjene v hladilniku, jih lahko postavite v plastične vrečke. Semena je treba občasno navlažiti.
  2. Bombaž ali mah je položen na trakove tkanine, semena so položena na vrh tega materiala. Trakove nato zvijemo in zavežemo. Vsak zvitek je treba za nekaj časa potopiti v vodo, da se skozi njega vpije vlaga. Zvitek stisnite in položite v plastično vrečko. Hranite v hladilniku. Redno preverjajte vlago in plesen v semenih.

Stratifikacija semen različnih poljščin

Stratifikacija semen različnih poljščin

Semenski posevki – jabolka, hruška, kutina: semena se 3 mesece stratificirajo v mokrem pesku pri temperaturi 3-4 stopinje.

Jagode in jagode: ni potrebe po dolgotrajni stratifikaciji, dovolj je, da semena položite na vlažen prtiček, jih na vrhu prekrijete z drugim prtičkom. Nato vse zavijte in položite v vrečko. Semena hranite na toplem 1-2 dni.

Iglavci – tuja, bor, smreka: semena je najbolje postaviti v vlažno šoto. Posodo s semeni postavite v hladilnik in jo hranite do setve..

Grozdje: grozdna semena je treba oprati z raztopino kalijevega permanganata in zmešati z opranim peskom. Celotno zmes dajte v posodo v ne zelo debelo plast. Mesec dni jih hranite pri temperaturi 1-5 stopinj. Nato kalite semena pri 20 stopinjah 6 dni. Razpokana semena sejte brez odlašanja.

Orehi: dajte oreščke v moker pesek in jih hranite tam vsaj 3 mesece pri temperaturi 3-5 stopinj. Če je lupina oreščkov tanka, obdobje skrajšamo na en mesec, temperaturo pa povečamo na 10-15 stopinj.

Cedra: pinjole imajo precej trdo lupino in iz tega razloga po stratifikaciji bolje kalijo. Tako kot druga semena jih je treba nekaj dni namočiti v raztopini kalijevega permanganata. Poleg tega bodo prazni orehi, ko jih zmečkamo v vodi, plavali in jih lahko zavržemo. Nato se orehi pomešajo z mokrim peskom (1: 2), dajo v plastične vrečke ali plastične posode. Pinjole je treba hraniti 4 mesece pri temperaturi, ki ne presega 1 stopinjo. Vlažnost zraka mora biti dovolj visoka. Stratifikacijo je mogoče podaljšati na 6 mesecev.

Rose: Vrtnice se lahko razmnožujejo ne le s potaknjenci, ampak tudi s semeni. Najprej morate semena sprati z vodikovim peroksidom. To lahko naredimo s finim sitom, v katerega je treba vliti semena. Papirnate prtičke ali brisače navlažite z isto raztopino in nanje položite oprana semena. Nato morate vse zaviti in dati v plastično vrečko. Semena vrtnic se 2 meseca stratificirajo pri temperaturi 5-7 stopinj. Semena občasno prezračite, da preprečite rast plesni. Prav tako morate navlažiti prtičke, ki vsebujejo semena..

Semena sivke, ko so stratificirana, vzhajajo veliko bolje. Ta rastlina ima zelo majhna semena. Previdno jih je treba položiti na vlažno vato in na vrhu pokriti z drugimi kosi navlaženega materiala. Nato morate semena dati v vrečko. Za zamrzovanje hrane je bolje vzeti plastično vrečko: takšne vrečke imajo zadrge, ki jih je zelo priročno zapreti. Temperatura v hladilniku naj bo 5 stopinj. Trajanje stratifikacije sivke do 2 meseca.

Čeprav se stratifikacija zdi dolgotrajen proces, je vredno. Čas in trud, porabljen za razslojevanje, ne bodo zapravljeni.

Stratifikacija semen doma. Povečujemo kalitev semen (video)