Kerstkoekjes bakken

Voor veel mensen is het bakken van koekjes een integraal onderdeel van de aanloop naar Kerstmis. Ze vieren het echt, warmen een glühwein op, spreken af ​​met hun vriendjes of maken er op zondag een echt avontuur van met hun kinderen. Kerst bakken wordt vaak een avontuur als het stressvol wordt en de gebakjes kort voor kerstavond klaar moeten zijn of de verkeerde soorten zijn geselecteerd zodat de kinderen niet kunnen helpen – ze zijn alleen bezig met het hele meelhuis om uit te delen. Dus hoe krijg je het dit jaar voor elkaar om de kerstbakkerij dit jaar zo relaxed mogelijk te maken, met of zonder kinderen, en volop te kunnen genieten van bakken en snacken??

Koekjes en Kerstmis: een liefdesverhaal

Koekjes en kerstbakkerij: een liefdesverhaal

De vastentijd valt traditioneel voor Kerstmis. Maar de meeste mensen gebruiken Advent en vooral de feestdagen zelf om te snacken. Zodra het buiten kouder wordt en de eerste sneeuw valt, is er niets lekkerder dan een warme punch of glühwein en peperkoekkoekjes & Co. In de meeste Duitse keukens wordt de oven daarom regelmatig, uiterlijk in november of december, verwarmd. Naast zelfgemaakte peperkoek zijn voor de meesten van jullie boefjes, vanillecroissants, kaneelsterren en kerstkoekjes versierd met hagelslag onlosmakelijk verbonden met Kerstmis – net als de bebaarde kerstman of een sprankelende kerstboom. De koekjes zien er ook goed uit in een glas als klein cadeautje voor vrienden, collega’s, buren en kennissen. Bovendien laten ze natuurlijk alle kinderogen stralen. Het spreekt voor zich dat ze graag helpen met kneden, uitsnijden en decoreren.

Organisatie is het einde van een stressvrije pre-kerstperiode

Helaas geldt echter het volgende: hoe kleiner de kinderen, des te stressvoller is het kerstbakken vaak voor de ouders. Zoals eerder vermeld, ligt er ineens overal meel in huis of klagen de kinderen over buikpijn omdat ze te veel rauw deeg hebben gegeten – zodat er bijna niets meer over is voor de oven. En zelfs die bakkers die alleen in de keuken werken, ervaren vaak stress bij het bakken van koekjes. Hoe kan dat? Omdat ze te weinig tijd kosten, het verkeerde gereedschap of geen gereedschap hebben, de moeilijkste soorten kiezen of op andere manieren “verkeerd” gepland hebben. Een goede organisatie is sowieso essentieel, zodat in Advent tussen werk, cadeau-aankopen, een boom versieren, bakken & Co niet onder stress. Dus hoe krijg je dit jaar op een ontspannen manier het kerstbakken onder de knie, zowel alleen als met je kinderen?

Tips voor stressvrij kerstbakken

Allereerst zijn er een paar basisprincipes waar je rekening mee moet houden voordat je gaat bakken, zodat het kerstbakken daarna soepel kan verlopen. Dus of je nu heerlijke koekjes wilt toveren met vrienden, kinderen, je partner of alleen, volg de volgende tips:

De juiste variëteiten kiezen: de grote verscheidenheid aan kerstkoekjes bevat zowel gemakkelijke als moeilijke recepten. Dus ben je geen professional in de oven en vind je het lastig in te schatten hoe lang je moet bakken, dan kun je beter eenvoudigere soorten gebruiken. Zo durf je langzaamaan de moeilijkere recepten aan te pakken en toch niet met lege handen te staan ​​met kerst als de uitdagende lekkernijen uiteindelijk niet meer werken. Kijk ook welke koekjes even moeten staan ​​en “doortrekken” voordat ze echt lekker smaken. Deze moet je natuurlijk wel eerst bakken, zodat ze voor de kerst hun volle aroma kunnen ontwikkelen. Een dergelijk voorbeeld zijn rumballen of boefjes. Maak dus voordat je met kerstbakken begint een plan wanneer je welke variant wilt bakken.

Eén variëteit per persoon en datum: Maar overweldig jezelf niet met deze planning. Maak slechts één variant per afspraak, bijvoorbeeld voor elke “bakmiddag”. Als er meer dan één in de keuken is, kunt u de soorten koekjes onder elkaar verdelen – maar alstublieft niet meer dan één soort per persoon. Het is ook een goed idee om koekjes met vergelijkbare ingrediënten te kiezen. Dit vermindert uw winkelinspanning en het risico dat restjes in de prullenbak belanden.

Zorg voor geschikte hulpmiddelen: Zoals bekend maakt technologie het leven gemakkelijker – en dat geldt ook voor kerstbakken. Een professional Voedsel verwerker kan u veel werk uit handen nemen, maar niet iedereen kan of wil dat betalen. Als alternatief kunt u ook een kneedmachine gebruiken. Zo kun je aan de decoratie werken terwijl de machine het deeg in zijn perfecte vorm brengt. KitchenAid kneedmachines beginnen bij ongeveer 250 euro.

Plan voldoende tijd in: Het belangrijkste voor stressvrij bakken is om nooit onder tijdsdruk te beginnen. Uiteindelijk duurt het vaak beduidend langer dan in het recept staat. Als je dan een afspraak hebt, is kerstbakken maar half zo leuk – en de resultaten zijn waarschijnlijk maar half zo goed.

Stressvrij bakken met kinderen? Ja, dat kan!

" />