Kako se ščuka obnaša pozimi? Ribiške točke

Mnogi ribiči obožujejo zimski ribolov. In to ni čudno, saj ima svoje čari. Posebno pozornost je treba nameniti ribolovu ščuke pozimi pozimi. Ta izdelek se uporablja za čisti ribolov po principu predilnika. V tem primeru je žlica pritrjena približno na sredini. Tako vabo odpihne na stran morebitni tok pod ledom. Samostojno lahko regulirate območje, na katerem lovite ribe. Izkazalo se je, da lahko ščuko ulovite kadar koli v letu, vendar je najboljša možnost, ko se pojavi prvi led. Idealen čas je prva polovica zime.

Kako pozimi ujeti ščuko na balanserju

Kako se ščuka obnaša pozimi? Ribiške točke

Preden lovite ščuko pozimi, morate ugotoviti, kako se ribe obnašajo v tem času. Takoj je treba reči, da je ščuka pozimi manj aktivna kot poleti. To je posledica prehrane rib. Dejstvo je, da se plenilci ne združujejo v jate, saj se velika ščuka z veseljem pogosti s svojim manjšim bratom. Ščuka praktično zaseda določeno ozemlje, kjer žrtev čaka. In če se vaba takrat izkaže za ozemlje plenilca, je uspeh ribiča skoraj stoodstoten.

Takoj, ko se pojavi prvi led, se ščuka premakne na območja, kjer je velika količina podvodnih goščav. Včasih lahko opazujete, kako se ščuka nasedla, kamor gredo majhne ribe. Ko pa nastopijo hude zmrzali, ščuka zapusti plitvino. In tukaj lahko že pričakujete ribe kjerkoli. To so lahko podvodne depresije, kamni. Če voda v rezervoarju ni mobilna, je ščuka na samem dnu. Ko je globina pregloboka, je lahko riba približno sredi globine..

Ribiški pribor z balanserjem

Ribiški pribor z balanserjem

Če želite pozimi ujeti ščuko, morate imeti močno ribiško palico. Če uporabljate isto palico kot pri ribolovu ostriža, potem bo neuporabna. Nekateri ribiči svetujejo iskanje majhne predilne palice ali plastične palice za led. Ročaj mora biti izdelan iz materiala, ki ne prevaja toplote. Bič ne sme biti večji od pol metra. Tako bo priročno ribe uloviti in z lastnimi rokami vzeti iz vode..

Če ima vaša palica za led ribolov, morate preveriti njeno moč. V nasprotnem primeru je priporočljivo zamenjati obstoječo napravo z močnejšo tuljavo. Priporočljivo je namestiti vabo za vabe, ki lahko prenese veliko obremenitev. Za lažje igranje rib je na kolutu zavora.

Linija fluoroogljika se uporablja za ulov plenilcev z ravnotežno palico. Njegova moč je precej visoka, poleg tega linija ne zmrzne. Je pa ta material precej drag, saj se najpogosteje uporablja navaden najlon (debeline 0,25-0,3 mm). Včasih se uporablja pletena vrvica. In ti materiali so tudi precej trpežni.

Da se ščuka ne bi pregrizla skozi vrvico in odtekla z balanserjem, je obvezno pritrditi povodec. Ribiči običajno uporabljajo domače najlonske povodce. Toda strokovnjaki priporočajo nakup žic iz kovinske jeklene žice. Pri ribolovu ščuke je primerno uporabiti povodec, dolg do petnajst centimetrov. Če je povodec deformiran, bo balansirnik začel delovati nepravilno. Z drugimi besedami, tehtnica bo v vodi prevzela napačen položaj..

S kakšno vabo pozimi uloviti ščuko?

Najmanjši balanser je dolg do pet centimetrov. Strokovnjaki priporočajo uporabo balanserjev dolgih do deset centimetrov na začetku zime, saj je v tem primeru manjša možnost, da bi ščuka odlepila. Balanser je vaba, ki je videti kot riba. Barva je zanjo lahko najrazličnejša.

Balanser je vaba, ki je videti kot riba. Barva je zanjo lahko najrazličnejša.

Na obeh straneh tehtnice je ena kljuka, ki je upognjena navzgor. Na trebuhu vabe je majica. Pri nakupu balanserja je nujno preveriti, da se majica ne oprime trebuha vabe. Če so kljuke prevelike, jih je treba zamenjati. Za ščuko se uporablja šest ali štiri čevlje. Da bi balansirnik pritrdili na povodec, morate uporabiti vponko.

Oprema za zimski ribolov

Najprej morate najti cepin. Premer polža mora biti približno štirinajst centimetrov. Dejstvo je, da je ščuka precej agresivna, zato bo ribo težko voditi skozi majhno luknjo. Za odstranjevanje ledu iz luknje boste potrebovali tudi zajemalko. Brez zehanja je nemogoče izvleči vabo iz ščukinih ust. Kar zadeva sedežni položaj, to tukaj ni potrebno, saj se ščuka z ravnotežjem ujame v stoječem položaju.

Na katere balansirnike pozimi loviti ščuke

Taktični ukrepi pri ribolovu ščuke z balanserjem

Takoj, ko je izbrano mesto za ribolov ščuke, morate na ledu narediti več lukenj. Razdalja med njima mora biti manj kot sedem metrov. Nato se začne ulov plenilca. Če se v eni luknji ščuka ni odzvala na več kot deset potopov tehtnice, morate takoj iti v drugo luknjo. Ko pa v nobeni luknji ni bilo rezultata, je treba najti drugo mesto za ribolov ščuke. Potem se lahko vrnete sem in znova preverite vsako luknjo.

Taktični ukrepi pri ribolovu ščuke z balanserjem

Treba je opozoriti, da lovljenje ščuke z balanserjem ni težko. Vabo je treba spustiti na zahtevano globino in narediti nekaj ostrih dvigov tehtnice na majhno višino. Po pet sekundnem premoru se vrstica ravnotežja spusti. To se večkrat ponovi, dokler se tehtnica ne spusti na dno. Takoj, ko se spusti, morate vabo dvigniti za trideset centimetrov in vse znova ponoviti. Če na reki lovite ščuko, potem morate z balanserjem delati intenzivneje, saj trenutni ukrepi delujejo.

Ko je ščuka kljuvala, ribič začuti oster trz ali ulov. Omeniti velja, da lahko trenutek grizenja pade na katero koli fazo dela z balanserjem. V tem primeru morate vabo nemudoma močno trzati, saj lahko ščuka razume, da vaba ni prava riba. Poleg tega se lahko ribe spotaknejo na trnek. Takoj, ko začutite, da je ščuka na trnku, jo morate zapeljati. Črta gre nekaj metrov navzdol in navzgor. V luknjo je zelo težko spraviti ribe. Pred luknjo najpogosteje odlepijo ribe. Če ribe pridejo skozi luknjo, boste morali uporabiti trnek. Ko je riba z luknjo v luknji, jo lahko izvlečemo. Ulov je uspešen.

Kako pozimi ujeti ščuko na balanserju, video

Zato je treba opozoriti, da je zimski ribolov precej zanimiv. Vendar je treba vzeti potrošni material, kot je ribiška vrvica z robom. Dejstvo je, da se pogosto zlomi, ko se podrgne ob rob luknje, kjer je oster led. Da ne izgubite ravnotežja in ščuke, ujete na trnek, morate občasno pregledati celovitost orodja. Da preprečite pokvarjenje ribolova, morate takoj zamenjati poškodovano opremo.