Gojenje ingverja

Neverjetno v bližini. Nekdo na okenski polici goji pridelke limone, nekdo paradižnik, poznam dom, kjer kumare rastejo kot čudovita trta. Uspelo mi je pridelati tako nenavadno korenovko kot ingver. Doslej je bil to le poskus, vendar je bil uspešen. Ingver poznamo bolj kot zdravilo in kulinariko, vendar na Nizozemskem in v nekaterih drugih državah ingver gojijo zaradi čudovite bujne zelene krošnje in cvetov.

Ker je zanesljivo znano, da se ingver dobavlja iz zelo termofilnih držav, kot so Indija, Jamajka, ga v našem podnebnem pasu komaj mogoče gojiti na vrtu, vendar ga lahko poskusite doma. Še več, sam proces opazovanja, kako se pojavijo prvi listi, prinaša veliko veselje – prebujanje življenja in narave – edinstvene pojave.

Na trgu sem izbral “rogato korenino”, včasih imenovano tudi ingver, pogledati morate, da se prepričate, da je korenika čista, brez napak in z veliko očmi. Doma sem korenino narezal na parcele, tako da je vsaka imela špiček. Izbrala sem par z dobrimi očmi, ga malo posušila, posula s korenino, lahko tudi oglje.

Doma sem korenino narezala na parcele, tako da je vsaka imela oko

Pri izbiri jedi sem se vodil po preprostem izračunu, ingver raste plitvo in široko, kot iris, zato bo dovolj skledica z malo zemlje. Zemljo sem temeljito izbral, najprej sem jo prebral, nato sem desetkrat pomislil, zato sem se ustavil pri dejstvu, da sem na dno položil debelo plast drenaže, na vrh pa mešanico trave, peska in šote, ingver je zelo rad napihnjen, rad ima rahla tla. Naredil sem majhne vdolbine, dal svoje poskusne “delenke” in jih po vrhu potresel z zemljo, kar precej.

Na internetu sem prebral, da čas rasti korenine, to je od trenutka sajenja do izkopavanja zrasle korenine, traja od šest mesecev do enega leta, če želim iz navade jeseni pobrati pridelek, potem jo bom pozimi posadil. Skoraj višja matematika &# 128578;

Na okensko polico sem postavil improviziran lonec, ga na vrhu pokril s polietilenom, samo nisem vedel, ali je potreben učinek tople grede ali ne, zagotovo vem, da je zalivanje pogosto potrebno, saj raste v tropih, kar pomeni, da potrebna sta zalivanje in film. Nisem pozabil niti na razsvetljavo – zamenjal pa sem najbolj običajno namizno svetilko in v podnožje privil svetilko – 60 -vatno zamrznjeno svečo. Zgodilo se je!

Seveda je radovednost naraščala vsak dan in šele po 42 dneh se je pojavil prvi kalček! Mimogrede, vsi kalčki so vzklili, kar pomeni, da je ingver, ko ga gojimo doma, nezahteven. Naslednje leto bom ob steni naredil čudovit cvetlični lonček.

le 42 dni kasneje se je pojavil prvi kalček!

Za vsak slučaj sem kupil mineralna gnojila za pospešitev rasti korenin, ki se pogosto uporabljajo pri presajanju večletnih cvetov jeseni, vsebujejo veliko fosforja in kalija.

Spomladi se je sonce povečalo, zato sem popoldne rastlino odstranil iz neposrednih žarkov. Ingver obožuje delno senco, a ga skoraj vsak dan brizga iz stekleničke z razpršilcem. Njegovi listi so zanimivi, kot šaš, podolgovati in z bogato barvo. Vse poletje sem svoj lonec preživel na balkonu, ni me bilo strah odnesti na dačo, vendar ga nisem zapustil, ker sem ga moral piti skoraj vsak dan..

Ni čudno, da ga Nizozemci obožujejo kot okrasno rožo! Medtem ko moja “bela” korenina pridobiva moč, moram odšteti nekaj receptov, v katerih bom uporabil sadove svojega dela. Takoj sem naletel na recept za vloženi ingver, vsi okusi so delovali naenkrat, to bom zagotovo naredil, še posebej, ker majhen kozarec v supermarketu ni poceni.

Ingverjev čaj pripravimo preprosto – majhne koščke vržemo v ponev in kuhamo 10–20 minut in to je to, čaj je pripravljen, tja dodamo cimet, rezine limone in med. Mora biti okusno.