Sajenje črnega ribeza jeseni

V zadnjem času mnogi vrtnarji svetujejo jesenski sajenje črnega ribeza in menijo, da je ta čas bolj primeren kot spomladi. Tisti, ki so se odločili pridružiti tej izbiri, morajo razumeti razloge za takšno sajenje, pa tudi ugotoviti optimalen čas in izvedeti več o tem, kako poteka celoten proces sajenja sadik..

Optimalen čas sajenja

Obstajajo prepričljivi argumenti proti sajenju črnega ribeza v pomladni sezoni. V tej jagodičasti kulturi se pretok soka začne zgodaj spomladi, ko se zemlja v bližini grmovja le odmrzne. Priporočljivo je, da ribez presadite pred začetkom rastne sezone, in ne takrat, ko se brsti že začenjajo odpirati. “Aktivne” rastline se bodo težko ukoreninile na novem mestu ali celo zbolele, sadje pa se lahko začne šele po nekaj sezonah. Poleg tega pred sajenjem traja določen čas za pripravo tal na mestu in tega je zelo malo..

Jeseni je dovolj časa za pripravo zemljišča in prilagajanje sadik pred nastopom zimskega mraza, ker je za to več tednov. Razvoj koreninskega sistema tega jagodičastega grma se nadaljuje skoraj do prihoda prve zmrzali. V tem obdobju lahko izberete kraj, primeren za sajenje, ga pripravite. Sadika ribeza se bo v teh tednih dobro ukoreninila, mirno preživela zimo in zgodaj spomladi bo začela aktivno rasti in se razvijati s prvimi sončnimi žarki.

V regijah z zmernim podnebjem lahko sadike posadimo že konec avgusta, v severozahodnih regijah z vročim in suhim poletjem pa bosta september in prvi teden oktobra ugoden mesec. Po 10. oktobru sajenje ni priporočljivo, saj mlade rastline ne bodo imele časa, da bi se ukoreninile pred prihodom hudega mraza..

Kako izbrati mesto prevzema

Kako izbrati pristajalno mesto

Črni ribez lahko raste na skoraj vseh vrstah tal, vendar se bo pridelek bistveno razlikoval. Upoštevati je treba, da ima kultura zelo rada vlago, vendar brez preobilice. Mokrišča so zanj kategorično kontraindicirana, podzemna voda pa mora biti vsaj en meter od zemeljske površine. Če se nahaja v nižini, potem sadike ne sadimo v sadilne luknje, ampak na majhne zemljane gomile (visoke približno 20 cm) kar v majhnih gredicah. Tla za gomile je treba najprej nahraniti z gnojili..

Namen ribezovih grmov je lahko drugačen – ustvariti živo mejo ali obilno letino. “Ograja” bo dobro rasla na območjih penumbra, vendar je dobro rojstvo možno le na dobro osvetljenem, sončnem mestu čim dlje podnevi in ​​brez prepiha. Optimalno mesto za sajenje sadik je sadovnjak ali območje ob ograji z razmikom med zasaditvami in ograjo približno 1 m.

Kako pripraviti zemljo

Kako pripraviti zemljo

Priprave bi se morale začeti avgusta. Najprej je izbrano zemljišče očiščeno ostankov nasadov predhodnikov, kamenja in velikih naplavin, pred plevelom, nato pa oplojeno s potrebnim gnojenjem. Izberete lahko eno od predlaganih možnosti (na kvadratni meter):

  • 1 žlica kalijevega sulfata
  • 2 žlici superfosfata;
  • Približno 5 kg komposta ali humusa.

Če želite, da je površina mesta ravna, lahko za izravnavo vdolbin uporabite dodatno zemljo. Nato je treba izkopati celotno območje.

Globina sadilne jame za sadiko ne sme biti globoka, saj so korenine pridelka jagodičja blizu površine. Dovolj bo le 30-40 cm globine in premera približno 50 cm. Razdalja med sadikami je po presoji vrtnarja. Mlade grmovje lahko posadite v eni vrsti blizu drug drugega ali pa posamično. V vsako pripravljeno luknjo vlijte mešanico enega vedra humusa in enega kozarca lesnega pepela..

Na območjih s težkimi tlemi se sadilne jame naredijo približno 10 cm globlje in širše, da jih napolnijo s kakovostno mešanico zemlje. Vsebuje šoto, nekaj rečnega peska in organska gnojila. Za eno sajenje boste potrebovali približno 3 vedra mešanice.

Kako izbrati sadike

Donos črnega ribeza v prihodnosti je odvisen od kakovostnega sadilnega materiala. Da bi se sadike dobro in hitro ukoreninile na novem mestu, morate izbrati primerke z dovolj razvitim koreninskim delom. Polnopravna sadika ima 3 ali več okostnih korenin dolgih približno 20 cm, veliko majhnih koreninskih procesov, vsaj dva poganjka dolga približno 40 cm. Ugodna starost sadik je 2 leti.

Osnovna pravila za sajenje sadik ribeza

Osnovna pravila za sajenje sadik ribeza

Jesenske in spomladanske zasaditve so si zelo podobne. Prva stvar, ki jo morate narediti tik pred sajenjem sadik, je, da odrežete popolnoma šibke veje in delno preostale. Vsak poganjki morajo imeti vsaj 3-4 brsti. Korenine se razrežejo na 20 cm. Na lahkih, dobro odcednih tleh se sadike poglobijo 5-6 cm globlje kot na drugih območjih.

Kot nagiba med sajenjem je zelo pomemben za oblikovanje sijaja grma. Navpična sajenje bo sadiko dolgo časa pustila z navadno vejico. Toda nagnjeno poglabljanje mladega grma bo prispevalo k hitri rasti številnih stranskih poganjkov.

Po sajenju je zemlja v bližini vsake sadike črnega ribeza prekrita s plastjo zastirke, ki bo rastlinam zagotavljala stalno zmerno vlago in ohranjala zemljo toplo v jesensko-zimskem obdobju. Za to plast so primerni šota, humus in različni organski odpadki. Jeseni ni priporočljivo uporabljati gnojil, ki vsebujejo dušik..

Kdaj in kako posaditi ribez – 6 hektarjevKdaj in kako posaditi ribez - 6 hektarjev