Setev kostanja. Fotografija in opis drevesa

Ima več imen: užitno, žlahtno (Castanea savita), imenovano tudi setev – katera koli podvrsta je vključena v družino bukov.

Kostanj je precej veliko drevo z odpadajočimi listi. V povprečju višina takega drevesa doseže 35-40 m višine. Ima močno, skoraj ravno deblo s premerom približno 2 metra. Lubje drevesa je temno rjavo, vzdolž katerega se nahajajo razpoke. Veje so široko razprte, zaradi česar je drevo veliko in obsežno..

Kostanjevi listi so podolgovate oblike, z nazobčanimi robovi. List je dolg 25 cm in širok 10 cm, pobarvan v temno zeleni barvi, cveti do aprila.

Kostanj je cvetoče drevo. Cvetenje običajno nastopi junija. Cvetovi so majhni, v obliki konic.

Kostanj je oreh, ki je postavljen v okroglo lupino s bodicami. Ko je zorenje oreha popolnoma zaključeno, lupina (lupina) poka. Kostanj vsebuje semena smetane ali bele barve, so sladkega okusa, ohlapne in maščobne sestave, jih je mogoče jesti. Kostanj začne rojevati oktobra ali v začetku novembra, ko listje začne padati z drevesa.

Kjer raste setveni kostanj

Kulturo je mogoče razmnoževati s sajenjem semen, potaknjencem. Kultura se oprašuje s pomočjo žuželk, čebel in tudi s pomočjo vetra.

Drevo začne rojevati pri starosti 3-6 let. Starejši kostanj, več plodov obrodi. Pri starosti 40 let je iz kostanja mogoče pobrati okoli 70 kg pridelka..

Kostanj živi dolgo časa. V redkih izjemnih primerih lahko živi do 1000 let. Na Kavkazu so kostanji, ki živijo 500 let.

Evropa (jugovzhodni del), polotok Male Azije – velja za rojstni kraj kulture. Zdaj kostanj raste v Ukrajini, v Dagestanu. Kavkaz in Moldavija sta kostanj zaščitila tudi na svojih deželah. Kostanj najdemo tudi na jugu Krima..

Užitni kostanj dobro uspeva v tleh, kjer ni apna, ljubi toploto in vlago. Zelo težko prenaša sušo.

Uporaba kostanjevih oreščkov in njegova sestava

Kostanjevi orehi se v polnem zamahu uporabljajo kot prehrambeni izdelek. Jedemo jih lahko surove in na kakršen koli način kuhane – ocvremo, pečemo, skuhamo. Vse je odvisno od letenja kuharske domišljije. Orehi se dodajajo tudi pecivom in slaščicam. Suha mleta semena lahko uporabite za peko kruha. Tudi semena lahko uporabite za pripravo kave, iz njih lahko dobite tudi alkohol..

Uporaba kostanjevih oreščkov in njegova sestava

Kostanj je bogat z vitamini, pa tudi z makro in mikroelementi, kot so kalij, magnezij, kalcij, cink, mangan, baker, fosfor in železo. Oreh vsebuje tudi pepel, vodo, holesterol..