Stebrska jablana

Stebrska jablana velja za naravni klon navadnih. Takšne rastline ne tvorijo stranskih vej. Zaradi svoje kompaktne velikosti, tudi na majhnem območju, lahko posadite celo skupino takšnih jablan, poleg tega pridelek teh zasaditev z iste površine za dva ali večkrat presega pridelek navadnih dreves.

Za ustanovitelja takšnih rastlin velja stara kanadska jablana Mekintosh. V 60. letih 20. stoletja so na 50-letnem drevesu brez velikih stranskih poganjkov odkrili vejo z veliko jabolki. Ta mutacija je med strokovnjaki vzbudila veliko zanimanje, zato so jo pomnožili, zaradi česar je postala podlaga za stebla stebel. Vzrejo takšnih dreves so izvajali britanski rejci, pa tudi znanstveniki iz drugih držav. Prve stebla jablan so bile pridobljene sredi 70. let..

Opis stebraste jablane

Opis stebraste jablane

Nenavadno stebrasto vrsto jabolk povzroča poseben gen Co, ki upočasni rast in povzroči nastanek številnih cvetnih brstov. Zaradi tega ima krošnja takšnih jablan piramidno obliko. Imajo močno deblo, iz katerega se pod ostrim kotom raztezajo majhne veje s cvetnimi brsti na vrhovih. V primerjavi z navadnimi jablanami z velikimi skeletnimi vejami so stranski poganjki stebričastih rastlin manjši. Običajno je njihova krona sestavljena iz plodov – trajnih vej s sadnimi popki, vključno s sulicami (ki se nahajajo pod pravim kotom majhnih vej s koničastimi sadnimi popki) in anelidi (kratke debele izrastke z obročastimi rebri in dobro oblikovanim vršnim brstom). Stranske veje se kljub velikosti razlikujejo po debelini, pa tudi po skrajšanih internodih. Pritlikave sorte stebričastih jablan se manj vejejo. Pri visokih rastlinah je stopnja razvejanja približno 3-4 krat višja od pritlikavih vrst. Ko takšno jablano dopolni 3 ali 4 leta, preneha tvoriti stranske poganjke.

Ko je brst poškodovan na vrhu, se rastlina preneha razvijati v višino, ampak začne rasti stranske poganjke, kar vodi v izgubo kompaktnosti. Zaradi tega si vrtnarji za gojenje stebloste jablanice prizadevajo čim dlje ohraniti rastno točko na vrhu, če pa se izgubi, s pravilno obrezovanjem popravi obliko krošnje..

Cvetenje in plodovanje stebrastega jabolka se običajno začne v 2-3 letih gojenja. Do 7. leta drevo postopoma daje vedno več plodov, povečuje svojo prostornino, nato pa ob ustrezni negi še naprej daje dosledno dobre pridelke. Toda zaradi hitrega vstopa v fazo plodov in visokega pridelka takšna drevesa živijo manj kot običajno. Splošno obdobje plodovanja stebraste jabolke traja približno 15 let. Toda visoka ali srednje velika drevesa, pa tudi rastline, cepljene na zaloge semen, je mogoče pomladiti z obrezovanjem in tako podaljšati njihovo življenje.

Najpogosteje imajo lastniki majhnih parcel raje stebričaste jablane: ta kompaktna drevesa zavzamejo malo prostora, vendar dajejo odličen pridelek. Stebla jablan so razdeljena v dve glavni skupini:

 • Drevesa z genom Co;
 • Enostavne jablane, cepljene na klonsko zalogo in oblikovane v steber.

Sajenje stebelne jablane

Sajenje stebelne jablane

Kdaj je najboljši čas za sajenje

Priporočljivo je saditi stebla v obliki stebrov zgodaj spomladi, preden se na drevesu začnejo odpirati brsti. Topla jesen (konec septembra) je primerna tudi za sajenje. Enoletne sadike se bodo lahko najhitreje ukoreninile na novem mestu, zato imajo pri izbiri prednost rastline te starosti. Dveletne sadike, čeprav so videti večje in močnejše, rabijo malo dlje časa, da se ukoreninijo in kasneje začnejo oblikovati plodove. Pri izbiri sadike za nakup morate pregledati njen koreninski sistem: korenine ne smejo biti preveč posušene in ne smejo imeti sledi gnilobe. Najbolj zanesljiv sadilni material je drevo v posodi: takšne jablane lahko sadimo tudi poleti..

Za sajenje stebelne jablane boste potrebovali svetlo in odprto mesto, zaščiteno pred močnim vetrom. Drevo bo potrebovalo tudi hranljivo zemljo, ki ne zadržuje odvečne vlage. Raven podzemne vode mora biti najmanj 2 metra.

Sajenje jeseni

Stebrska jablana. Pravilna sajenje stebelnih jablan in hrušk.Stebrska jablana. Pravilna sajenje stebelnih jablan in hrušk.

Na spletnem mestu pogosto naenkrat posadijo več stebričkov jablan, ki jih razporedijo po vrstah. Za takšno zasaditev ostane najmanj pol metra med rastlinami, pri čemer se umakne en meter v prehodih. Za sadike se pripravijo luknje globine in premera približno 90 cm, ki jih je treba izkopati vsaj nekaj tednov pred sajenjem, da se zemlja lahko usede. V nasprotnem primeru bo koreninski ovratnik sadike po sajenju globlji, kot je potrebno, kar lahko privede do bolezni in celo smrti jablane.

Pri pripravi jame, zgornje, bolj hranljive plasti zemlje, se poskušajte ne mešati s slabšo spodnjo. Če so tla pretežka, se na dno položi drenažna plast peska z gramozom. Plodna tla, ki ostanejo po kopanju, se pomešajo s 3-5 vedri komposta ali humusa, v mešanico se dodajo superfosfat (ne več kot 100 g) in kalijevi prelivi (50-100 g). V luknjo in steklo je priporočljivo dodati lesni pepel. Če je zemlja na rastišču pretirano kisla, ji dodamo tudi približno 150 g dolomitne moke. Zmes vlijemo v jamo in poravnamo, nato pa pustimo do sajenja..

Po določenem času se preostala zemlja vlije v jamo, tako da se položi na drsnik. Nanjo položimo sadiko, pri čemer pazimo, da njen koreninski ovratnik ostane na ravni tal. Pri sajenju cepljene rastline se mora mesto cepljenja dvigniti približno 2-3 cm nad tlemi. Če je potopljeno v zemljo, lahko poganjki začnejo tvoriti lasten koreninski sistem.

Korenine sadike se poravnajo, da se ne upognejo, napolnijo praznine z manj rodovitno zemljo, ki je ostala od izkopavanja, in jo zatrejo. Po tem je priporočljivo obdati sadilno jamo z nizkimi zemeljskimi odbijači. Nastane na razdalji 30 cm od debla drevesa. Takšni ukrepi bodo olajšali zalivanje. Po sajenju se na eno sadiko nalije približno 1-2 vedra vode, potem ko se absorbira, pa se območje blizu debla mulči z žagovino, šoto ali drobno sesekljano travo.

Če sadika potrebuje podporo, jo namestimo natančno v fazi sajenja in jo postavimo v luknjo hkrati z drevesom.

Sajenje spomladi

Spomladanski postopek za sajenje stebelne jablane vključuje pripravo jame za jablano jeseni. V tem primeru ima zemlja pozimi čas, da se usede, poleg tega pa se lahko gnojila, vnesena med pripravo jame, raztopijo v tleh. To omogoča, da se spomladanske sadike hitreje ukoreninijo: včasih cvetijo že v isti sezoni. Sicer se ta pristanek ne razlikuje od jeseni.

Skrb za stebraste jablane

Skrb za stebraste jablane

Pomladna nega

Spomladi bodo drevesa potrebovala preventivno zdravljenje bolezni, obrezovanje in dušikove dodatke, ki so v tem obdobju še posebej potrebni za sajenje. Vse te postopke poskušamo izvesti na samem začetku sezone, preden se ledvice prebudijo..

Mlade stebraste jablane, posajene v tej sezoni, bodo morale odrezati skoraj vse brsti: na sebe bodo potegnile preveč energije in lahko izčrpale mlado drevo. Praviloma na rastlini ostane le nekaj jajčnikov, da bi natančno ugotovili, katera bodo njena jabolka. Na dveletnih jablanah ostane približno polovica oblikovanih socvetij. Od tretjega leta se število cvetov postopoma povečuje, pri čemer ostane dvakrat večje od pričakovanega števila jabolk. Za vsako plodovnico ostaneta približno 2 socvetja, ki se poleti ponavljajo. Ta pristop vam omogoča boljšo porazdelitev obremenitve na deblo in letno pridelavo večjih jabolk. V nasprotnem primeru bo na drevesu veliko majhnih plodov, ki bodo nastali šele po enem letu..

Kolonaste jablane spomladi bodo potrebovale tudi zalivanje in zrahljanje zgornje plasti zemlje v bližini debla. Če pa je osnova drevesa stebričasta zaloga, lahko zrahljanje poškoduje korenine v tleh. Pri takšnih rastlinah območje blizu stebel ni mulčeno, ampak konzervirano – rastline zelenega gnoja sejemo 25 cm od debla, ki jih redno kosimo.

Poletna nega

Poletna nega stebelne jablane

Do sredine junija je treba stebla v obliki stebrov hraniti z mineralnimi spojinami. Po nastanku jajčnikov se spet redčijo in ostane le polovica. Ko postanejo češnjeve velikosti, se na vsakem socvetju zadrži le nekaj jajčnikov. Ko velikost jabolk doseže velikost oreha, se iz tega para odstrani še en jajčnik, pri čemer ostane le en plod na eno povezavo.

Poleti jablane redno pregledujemo, da pravočasno opazimo znake bolezni ali pojav škodljivih žuželk. Zdravljenje z zdravili ali insekticidi v zgodnji fazi škode bo prihranilo pridelek: prenehati jih je treba mesec dni pred obiranjem..

Od avgusta se stebla jablan prenehajo gnojiti z organskimi snovmi in dušikovimi spojinami, od tega obdobja se v tla vnesejo samo kalijeva gnojila, ki okrepijo mlade veje pred zimovanjem. Da vrhovi poganjkov čez zimo ne zmrznejo, jih skrajšamo.

Jesenska nega

Obiranje s takšnih jablan ni težko – zaradi njihove nizke višine in odsotnosti vej se jabolka zelo enostavno odstranijo. Po nabiranju plodov se nahranijo stebelne jablanice, nato pa veje, lubje in območje blizu stebla obdelajo pred škodljivci in glivičnimi boleznimi. Jeseni se izvaja tudi sanitarno obrezovanje, po katerem začnejo pripravljati nasade za zimo..

Zalivanje

Zalivanje stebraste jablane

Stolpne sorte jabolk ne tvorijo koreninskega korena, zato se njihov koreninski sistem nahaja le v zgornjem delu zemlje, ne da bi šel globoko v zemljo. Večina korenin leži le 25 cm od debla, zato poleti takšna drevesa zalivamo vsake tri dni. Okus prihodnje letine je odvisen od zalivanja. V vročem vremenu brez dežja se zalivanje izvaja pogosteje – enkrat na 1-2 dni. Odrasle rastline veljajo za bolj odporne na sušo; zadostuje jim 1-2 zalivanja na teden. Od sredine junija se količina namakanja nekoliko zmanjša, avgusta pa popolnoma prenehajo. Takšni pogoji prispevajo k uspešnejšemu oblikovanju cvetnih brstov, pa tudi k prenehanju aktivne rasti na predvečer naslednje zime..

Če želite upočasniti hitrost sušenja tal in preprečiti nastanek skorje na njeni površini, morate površino blizu debla zasuti s slamo ali tam posejati gnojila. Kolumnaste jablane je priporočljivo zalivati ​​po kapljični metodi, pri čemer se doziranje vode do korenin dozira. Toda enkrat na mesec drevesa obilno zalivamo in tla prepojimo do globine korenin. Jablane potresemo vsakih nekaj tednov zgodaj zjutraj ali po sončnem zahodu..

Vrhunski preliv

Ker stebraste sorte tvorijo veliko jabolk, ta drevesa potrebujejo veliko količino hranil. Poleg tega zaradi velikega števila iztovarjanj na enem kosu zemljišča vsak dobi le del hrane. Takšna drevesa bo treba gnojiti ves čas njihovega aktivnega razvoja. Spomladi se za to uporabljajo organske snovi (fermentiran piščančji iztrebki, gnojevka itd.). Preden se popki odprejo, lahko drevesa poškropimo s 7% raztopino sečnine. Do sredine poletja se lahko listno hranjenje po potrebi ponovi še dvakrat z uporabo že 0,1% raztopine sečnine. Za gnojenje lahko uporabite tudi trdna gnojila, ki so vgrajena v zgornjo plast zemlje do globine največ 3 cm, nato pa zalivanje previdno izvedemo. Zemljo v prtljažnem krogu lahko tudi potresete z lesnim pepelom. Jabolka se odzivajo tudi na listno hranjenje s hranilnimi raztopinami.

V času nastajanja brstov lahko rastline hranimo s kalijevo-fosforjevimi dodatki. Vrh aktivnega razvoja jablan pade na prvo polovico junija. V tem času se v tla vnesejo kompleksne mineralne sestave. V začetku avgusta se organska snov preneha vnašati v tla: zasaditve bi morale upočasniti stopnjo rasti, ko se bliža zima, dušik pa aktivira ta proces. Namesto dušika je treba uporabiti kalij, ki pomaga zoreti krhke vrhove vej..

Preventivno zdravljenje

Da bi preprečili razvoj bolezni in zaščitili drevesa pred škodljivci, jih dvakrat na sezono obdelamo z ustreznimi pripravki: spomladi, pred začetkom pretoka soka in jeseni, potem ko je listje odpadlo. Poleg samih rastlin je treba obdelati tudi njihove površine blizu stebel. Običajno se za te namene uporablja 1% raztopina tekočine Bordeaux ali raztopina nitrafena. Pomagajo ubiti škodljivce in nevarne mikroorganizme, ki se skrivajo v lubju in tleh. Spomladi lahko namesto njih uporabite 7% raztopino sečnine, ki ima insekticidni in fungicidni učinek ter nasiči zemljo z dušikom.

Obrezovanje stebričaste jablane

Obrezovanje stebričaste jablane

Kdaj obrezati

Stolpne sorte jabolk nimajo običajnih vej, zato ne potrebujejo kardinalnega obrezovanja. S takšnih dreves se odstranijo le stranski poganjki; to se naredi v začetku junija ali jeseni, potem ko listje odpade.

V redkih primerih stebričaste rastline zaradi genetske okvare začnejo aktivno oblikovati stranske poganjke. Za ohranitev oblike drevesa se od 2. leta gojenja vse stranske poganjke razrežejo na 2 brsta ali pa na jablani ostanejo 2-3 glavna stebla.

Pravila obrezovanja

Več ko bo vej odstranjenih s stebraste jablane, aktivneje se bo drevo na teh območjih začelo razvijati. Torej, če vejo prerežete na pol in na njej pustite 3-4 brsti, se bodo iz njih razvile 3-4 močne veje. Če vejo odrežete za tretjino in pustite 7-8 brstov, bo iz njih nastalo 7-8 tanjših vej. Če jih stisnete, se bo mesto prvotnega obrezovanja začelo vejati v obročke in tvoriti vez sadja. Z ustreznim obrezovanjem je letna rast stebla v višini približno 10-15 cm s tvorbo 2-3 stranskih vej.

Pri obrezovanju vej se osrednji prevodnik drevesa ne dotakne, sicer bo jablana, ko bo izgubila zgornjo točko rasti, na tem mestu začela graditi močne stranske poganjke, pri čemer bo izgubila kompaktnost.

Zgodaj spomladi se sadikom prvega leta odstranijo vsi stranski poganjki, na njih pa ostane le nekaj brstov. V naslednjih 2-3 letih se iz mladih poganjkov oblikujejo plodne povezave. Nepotrebne stranske veje, ki rastejo iz debla in odebeljujejo krono, spomladi obrežemo, preden imajo čas, da se utrdijo. V tem primeru se bodo rezane točke veliko hitreje zategnile..

PRAVILNO REZANJE STOLPNEGA JABOLKA. Skrivnosti in nasveti za vrtnarje začetnikePRAVILNO REZANJE STOLPNEGA JABOLKA. Skrivnosti in nasveti za vrtnarje začetnike

Obrezovanje spomladi

Pred začetkom pretoka soka je mogoče oblikovati drevesa. Jablane prvega leta obrežemo in z njih odstranimo vse stranske veje, tako da na vsakem ostaneta le 2 brsta. Bolniške, prekrižane ali zamrznjene veje so prav tako predmet sanitarne odstranitve..

Jablane drugega leta obrezujejo, da tvorijo sadne vezi. Od dveh poganjkov, nastalih iz para brstov, ki sta ostala v prvem letu, se odreže tisti, ki raste navpično. Na njem ostanejo tudi 2 ledvici. Od tega bo obrezan poganjček oblikoval 2 novi močni veji, vodoravna veja pa bo začela saditi v trenutni sezoni.

V 3. letu gojenja se z jablane odstranijo veje, ki so lani obrodile. Ostali poganjki so odrezani, tako kot v prejšnji sezoni. Vsaka sadna povezava bo obrodila le 3-4 leta, nato pa jo razrežemo na obroč. Zaradi teh postopkov se dno trupa postopoma začne goliti. Odmiranje starih obročev vodi do postopnega staranja celotne jablane. Če bi jablano cepili na pritlikav stalež, je ne bo mogoče pomladiti, vendar rastline, cepljene na močno ali srednje veliko zalogo, omogočajo nastanek novih sadnih povezav. V drugi polovici marca te jablane obrežemo na višini približno 65 cm. Takšni ukrepi vodijo v aktivno rast nadomestnih vej, med katerimi se izbere najmočnejša, preostale pa odrežejo. Po tem se postopek oblikovanja povezav začne na novo..

Če rastna točka na vrhu jablane odmre ali se iz nekega razloga poškoduje, se osrednji prevodnik odreže, na njem pa ostane nekaj brstov. Ko tvorijo stranske poganjke, od njih ostane le ena navpičnica: nadomestila bo stari prevodnik. Preostale stranske veje odrežemo tako, da ostane panj v velikosti obročka.

Jesensko obrezovanje

Jeseni je treba opraviti samo sanitarno obrezovanje, če to zahtevajo okoliščine.

Stebrska jablana pozimi

Zimovanje stebelne jablane

Odpornost proti zmrzali stebrskih nasadov je lahko zaradi njihove nizke višine slabša od navadnih jablan, zato za gojenje poskušajo uporabiti sorte, ki dobro prenašajo zmrzal. Odvisno od sorte in starosti lahko njihovo lubje prenese zmrzali do okoli -37 stopinj, cvetni brsti pa do -35 stopinj.

Da bi preprečili zmrzovanje apikalnih brstov, so mlade jablane pokrite z več plastmi mešanice, spunbonda ali druge podobne izolacije. Primerne so tudi smrekove veje. Za takšna drevesa se uporabljajo samo suha zavetišča za zaščito pred napadi glodalcev – še posebej pogosto škodujejo stebričastim jablanam. Slama, ki jo imajo miši radi, za to ni primerna, zato je treba jeseni celo slamnato zastirko odstraniti z mesta. Za zaščito je priporočljivo, da obod obložite s kovinsko ali plastično mrežo. Mreža je zakopana v zemljo do globine največ 3 cm, da ne poškoduje korenin. Po vzpostavitvi snežne odeje se na dnu debla jablan oblikuje gosta snežna odeja. Pri nabijanju ne pretiravajte, da ne poškodujete korenin..

Pozimi se drevesa ne bojijo le zmrzali, ampak tudi sončnih opeklin. Za zaščito so debla prekrita s posebnimi rešitvami za vrtna drevesa. Poleg tega se pokrov pasu odstrani šele po taljenju snega..

Razmnoževanje stebelne jablane

Razmnoževanje stebelne jablane

Razmnoževanje stolpnih sort jabolk s semeni se razlikuje po trajanju in ne daje vedno želenega rezultata: iz semen se lahko pojavijo tako stebričaste kot navadne rastline. Najpogosteje se za razmnoževanje takšnih jablan uporabljajo zračne plasti. Spomladi se na drevesu izbere vejica debeline svinčnika. Lubje na svojem dnu razrežemo v obroč širine približno 0,5 cm, nato pa ga en dan zavijemo z vato, namočeno v heteroauksin. Po tem postopku je rez zavit v mokro šoto in zavit v črni polietilen, da zrak ne pride v notranjost. Šota se ne sme posušiti. Jeseni se morajo na mestu zareza oblikovati korenine. Po tem lahko vejo odrežemo z jablane in posadimo v zemljo. Toda uspešen rezultat take reprodukcije je dosežen le v polovici primerov..

Steblo jablane lahko dobite tudi s cepljenjem sortne rezine na primerno podlago. Toda postopek cepljenja zahteva določene spretnosti..

Gojenje sadik stebelnih jablan velja za zamudnejše, zato se morate, potem ko ste se odločili za nakup že pripravljene rastline za sajenje, obrniti le na preverjene in dobro preverjene drevesnice, sicer lahko po nesreči kupite jablano z drugačno mutacijo. Kakovostna sadika mora imeti oznako, ki označuje sorto in starost; dobro je, če lahko prodajalec posreduje podatke o njegovih lastnostih. Pri nakupu cepljene rastline je treba ovrednotiti tudi podlago. Enoletne sadike, najbolj primerne za sajenje, nimajo stranskih vej, višina debla je približno 65 cm, na njem pa je 5-6 brstov. Prevoz sadike na mesto lahko vpliva tudi na stopnjo preživetja. Korenine morajo biti vlažne vse do sajenja. Pred sajenjem je priporočljivo, da sadiko postavite v vedro s stimulansom za nastanek korenin, razredčenim v vodi..

Škodljivci

Stolpni škodljivci jabolk

Običajno imajo stebraste jablane dovolj visoko imunost, ki jim omogoča, da se upirajo škodljivcem. Včasih pa lahko na drevesa vplivajo listne uši, molji, žagarji, listni črvi, lubjači in druge žuželke, ki živijo na semenskih nasadih.

Proti škodljivim žuželkam se uporabljajo insekticidi ali pa se postavijo ovire – tako imenovani “pasti za ujemanje” iz valovitega papirja, ki preprečujejo plezanje žuželk po deblu. Nekatere rastline bodo postale dodatna ovira za škodljivce: na primer ognjiče, ognjič ali koper lahko posadimo v bližini nasada jabolk.

Bolezni

Bolezni stebrastih sort se ne razlikujejo od bolezni navadnih jablan, vendar je obdelava takšnih rastlin zaradi njihove miniaturne velikosti nekoliko lažja, poleg tega pa porabijo manj delovne raztopine.

Kraste veljajo za običajno bolezen. Vpliva na poganjke, listje, rože in plodove, kar vpliva na količino pridelka in njegovo kakovost. Spomladi se simptomi pojavijo kot velike, temno zelene lise na listju. Še posebej hitro se bolezen razvije v deževnem vremenu na neurejenih rastlinah. Da bi se zagotovo zaščitili pred krastami, je priporočljivo izbrati sorte, odporne proti njej..

Druga bolezen, rja, jablane se lahko okužijo iz sosednjih zasaditev – najpogosteje patogeni živijo na brinih, zato teh pridelkov ne smete saditi v bližini.

Oslabljene zaradi nepravilne oskrbe, sončne opekline ali zmrznjene jablane lahko trpijo zaradi citosporoze, ki poškoduje lubje. Dobi rdečkasto rjav odtenek. Če ne ukrepate pravočasno, se bo lubje posušilo in drevo bo umrlo..

Najboljše preprečevanje večine bolezni je začetna izbira odpornih sort ter kombinacija pravočasnih tretmajev s pravilno kmetijsko tehnologijo za gojenje stebel jablan. Redni pregledi sadnih rastlin vam bodo omogočili, da pravočasno opazite težavo in sprejmete ustrezne ukrepe, preden bodo bolezni imele čas vplivati ​​na prihodnjo letino..

Stolpne sorte jabolk s fotografijami in imeni

Kako izbrati steblaste jablane // Sorte stebričastih jablanKako izbrati steblaste jablane // Sorte stebričastih jablan

Vse sorte stebelnih jablan so razdeljene v skupine po višini (močna in srednje velika in pritlikava drevesa) ter po času zorenja plodov. Ta razvrstitev razlikuje:

Poletne sorte

Poletne sorte stebričastega jabolka

Jabolka na teh drevesih se pobirajo od konca julija do septembra. Lahko jih jemo sveže ali gredo v prazno – marmelade, kompote itd. Brez predelave se takšna jabolka ne hranijo zelo dolgo.

Nektar

Pol-pritlikavo (srednje veliko) drevo, ki se odlikuje po visokem pridelku in dobri imunosti. Takšna jablana se ne boji bolezni in škodljivcev, prenaša pa tudi zmrzali. Jabolka so svetlo rumene barve, debele skorje in sočno meso z okusom medu. Teža vsakega ploda je približno 100-250 g. Višina drevesa lahko doseže od 2 do 2,5 m..

Predsednik

Kompaktno, srednje veliko drevo se prav tako ne boji zmrzali in ga redko prizadenejo škodljivci in bolezni. Njegova jabolka imajo močno in prijetno aromo ter rumeno-zeleno barvo, občasno z rožnatim rdečilom. Masa plodov doseže 200 g. Meso je nežno, drobnozrnato.

Vasyugan

Pol-pritlikava sorta ima visok donos in odlično imuniteto, poleg tega pa velja za odporno proti zmrzali. Rdeča jabolka z izrazitimi črtami na lupini imajo rahlo stožčasto obliko in sladko -kisel okus. Sočno in ohlapno meso ima kremasto barvo. Masa plodov doseže 140-200 g.

Dialog

Srednje velika jablana, ki daje dobro letino in se ne boji zmrzali in škodljivcev. Jabolka so srednje velika, svetlo rumena, rahlo sploščena. Celuloza je sočna.

Ostankino

Srednje veliko drevo, ki lahko prenese tudi napade škodljivcev in patogenov. Jabolka so dišeča in sočna, sladko -kisla, obarvana v svetlo zeleno barvo z nejasno rožnato rdečico. Njihova teža je približno 100-220 g..

Druge priljubljene sorte v tej skupini vključujejo:

 • Gala je sorta s srednjo odpornostjo proti zmrzali;
 • Green Noise-jablana, odporna proti krastam, z rumeno-zelenimi plodovi s svetlo rdečico;
 • Idealno-dvometrska jablana z rumenkasto-zelenimi plodovi do 250 g teže;
 • Iksha je zelo trpežna sorta s srednje velikimi oranžnimi jabolki.
 • Ray – plodovi, bogati s pektini, se hranijo do 3 tedne;
 • Raika – s srednje velikimi plodovi;
 • Chervonets je hitro rastoča sorta z velikimi okroglimi rdečimi jabolki;
 • Cheremosh – plodovi, ki tehtajo do 200 g, zorijo septembra.

Jesenske sorte

Jesenske sorte stebričastega jabolka

Na teh jablanah plodovi dozorijo jeseni. Za dolgoročno skladiščenje jih tudi pojedo ali predelajo. Sveža, takšna jabolka lahko zdržijo do sredine zime. Med glavnimi sortami:

Baby

Pritlikava rastlina s posebno okusnim plodom. Jabolka so okrnjene stožčaste oblike in velike velikosti. Veljajo za sladico in imajo tanko, sijočo skorjo in aromatično drobnozrnato rumeno kašo. Plodovi na takšnih rastlinah se pojavijo v kratkem času in v velikih količinah. Njihova barva je lahko rumena ali rumeno-oranžna, njihova teža pa doseže 250 g..

Gin

Plodna sorta, odporna proti zmrzali, s svetlo rdečimi plodovi, ki tehtajo od 80 do 200 g. Meso je gosto, sočno in sladko-kislo. Ob upoštevanju pogojev skladiščenja (pri temperaturi približno 2 stopinj) lahko takšna jabolka zdržijo do januarja.

Triumf

Pol-pritlikava rastlina s temno rdečimi jabolki, dopolnjena s črtami. Lupina je sijajna, srednje gostote. Hrustljavo meso ima fino zrno in snežno belo barvo. Sladki okus, sladek z rahlo kislostjo. Teža plodov se giblje od 100 do 150 g.

Arbat

Visoko donosna sorta, odporna proti zmrzali, ki se upira boleznim in škodljivcem. Zorenje sadja se pojavi konec septembra – začetek novembra. Jabolka tehtajo približno 110 g in imajo sijočo skorjo češnjeve barve, so sladko-kislega in sočnega okusa..

Iezen

Sorto odlikuje visoka višina, odpornost proti zmrzali in odpornost proti krastam. Jabolka so rumeno obarvana z rdečimi črticami. V povprečju plodovi tehtajo približno 150 g. Imajo gosto rumeno-zeleno kašo s fino zrnatostjo, kislo-sladko in zelo prijetnega okusa..

Druge pogoste sorte v tej skupini vključujejo jablane, kot so:

 • Idol – jabolka, težka do 150 g, imajo odličen okus;
 • Ladoga – plodovi so srednje velikosti in dobro shranjeni;
 • Telemon je angleška srednje donosna sorta z rdečimi plodovi;
 • Titania – plodovi ohranijo svoj okus in dekorativne lastnosti več mesecev.

Zimske sorte

Zimske sorte stebričaste jabolke

Plodovi teh sort začnejo zoreti od sredine jeseni in jih lahko hranimo sveže do pomladi..

Oranžna (oranžna ogrlica)

Srednje velika drevesa, dober pridelek in odporna proti zmrzali. Jabolka so velika, rumeno-zelena z rdečico. Celuloza je dišeča in sočna, sladko -kislega okusa.

Valuta

Hitro rastoča sorta, ki tvori drevesa srednje višine. Takšne jablane veljajo za odporne proti krastam in tudi dobro prenašajo zmrzal. Plodovi so veliki – tehtajo približno 200 g, obarvani so svetlo rumeno in imajo rdeč sod. Meso je sočno in sladko, ima belo barvo in prijetno aromo.

Moskovska ogrlica

Samoplodna jablana, odporna proti zmrzali, pa tudi proti učinkom bolezni in škodljivim žuželkam. Plodovi so veliki (približno 170 g), s temno rdečo lupino. Meso je sladko in sočno, z rahlo kislostjo.

Bolero

Sorta tvori velika jabolka, težka približno 200 g. Imajo čvrsto, svetlo in sočno meso..

Jesenija

Odporen proti zmrzali in vremenskim vplivom. Velika jabolka (približno 170 g) z modrikastim voščenim cvetom.

Druge pogoste pozne sorte vključujejo:

 • Barguzin – jabolka, težka do 100 g, nastanejo v velikih količinah, vendar občasno;
 • Sneguljčica je krimska delno samoplodna sorta z večjo odpornostjo proti zmrzali;
 • Beli orel – z zelo velikimi zelenimi jabolki, ki tehtajo 200-400 g;
 • Victoria – nizka drevesa z velikimi rdečimi plodovi z zelenimi pikami;
 • Garland – zeleno -rumeni plodovi imajo okus po hruški;
 • Iskrica – jabolka, težka do 180 g, so obarvana rumeno -zeleno;
 • Senator – teža plodov doseže 300 g, lahko jih shranite do januarja;
 • Constellation je sorta, odporna proti krastam, z zelenkasto sadno kašo in kostanjevo kožo;
 • Trident – rdeče sadje do 120 g teže je odlično shranjeno.

Najboljše sorte za moskovsko regijo

Najboljše sorte stolpnih jabolk za moskovsko regijo

V moskovski regiji in drugih regijah srednjega pasu takšne sorte dobro uspevajo:

 • Valuta;
 • Vasyugan;
 • Dojenček;
 • Moskovska ogrlica.

Najboljše sorte za Sibirijo

Najboljše sorte stolpnih jabolk za Sibirijo

Jablane, kot so:

 • Barguzin;
 • Iksha;
 • Kmečko;
 • Predsednik.

Sorte Vasyugan in Medok dobro prenašajo zmrzali, vzdržijo temperature do -42 stopinj. Takšne sorte lahko gojimo v moskovski regiji..