Gloksinija

Gloksinija (Gloxinia) je gomoljasta rastlina iz družine Gesneriaceae. V naravnih razmerah ga lahko najdemo v gozdovih in v bližini rek v južnoameriških državah, vključno z Brazilijo in Perujem. Gloksinija raste tudi v Andih in gorskih regijah Mehike. Ta cvetoča rastlina spada v družino Gesneriaceae. V naravi ga ne predstavljajo le zelnate trajnice, ampak tudi pritlikavi grmi..

Cvet je dobil ime po dr. Gloxinu, botaniku iz Alzacije. Drugo ime lepotice, Sinningia, izvira iz priimka rejca Wilhelma Zinninga, ki je kot vrtnar delal v botaničnem vrtu Univerze v Bonnu in se dolgo časa ukvarjal s hibridizacijo gloksinije. Prav njemu pridelovalci cvetja dolgujejo videz domačega tipa te rastline..

Kljub temu, da si botaniki delijo rod Gloxinia in Sinningia, ta imena v cvetličarstvu običajno pomenijo eno rožo – znano in neverjetno elegantno hišno rastlino.

Opis gloksinije

Opis gloksinije

Divja gloksinija s cevastimi cvetovi ima običajno lahke podolgovate korenike, pokrite z luskami. Domača gloksinija je trajnica, ki raste iz gomolja. Ima kratke poganjke in velike, žametne liste temno zelene barve. Cvetovi so zvonaste oblike in imajo enako žametno teksturo. Obstajajo preprosta in frotirna socvetja. Barvna paleta vključuje odtenke rdeče, vijolične, bele in roza barve ter njihove številne kombinacije. Velikost cvetov doseže 7 cm v širino in 5 cm v dolžino. Po cvetenju lahko gloksinija tvori kapsule z drobnimi semeni..

Preden začnete gojiti gloksinijo, preučite njene glavne značilnosti:

  • Za sajenje gloksinije je potreben dovolj velik lonec. Odrasel cvet potrebuje posodo s premerom najmanj 15 cm.
  • Če želite cvetje uživati ​​vse leto, morate rastline hraniti na toplem in jih dopolnjevati 14 ur na dan..
  • Po cvetenju gomolj začne prehajati v stanje mirovanja in zeleni del rastline popolnoma odmre. Pomembno je, da pustite, da cvet sam zaspi, ne da bi pospešili proces.
  • Pred zimskim počitkom je priporočljivo gloksinijo hraniti z gnojili, ki ne vsebujejo dušika. Kalijev monofosfat je v redu.

Če sanjate, da ta, ena najlepših sobnih rastlin, dobro raste in cveti v vaši hiši, se morate za njeno gojenje vložiti malo truda..

Nega gloksinije doma

Nega gloksinije doma

Skrb za gloksinijo je dovolj enostavna, vendar obstaja nekaj pravil, ki jih ne smemo zanemariti..

Osvetlitev

Gloksinije so postavljene na prostorno okensko polico, tako da nanjo pade močna razpršena svetloba. Njene idealne dnevne svetlobe so precej dolge – od 12 do 14 ur. Pozimi, ko se zgodaj zmrači, je rastlino priporočljivo osvetliti. Ni težko razumeti, ali je za gloksinijo dovolj svetlobe. Če je rastlina zadovoljna z vsem, je njeno steblo kratko, listi pa v vodoravnem položaju. V nasprotnem primeru se bodo raztegnili v iskanju sonca.

Kljub ljubezni do svetlobe gloksinije ne morete izpostaviti žgočemu soncu. Neposredni žarki so zanjo uničujoči. Hladni prepih se ne šteje za nič manj škodljiv. Zaradi tega ni priporočljivo odpirati okna, na katerem je rastlina. Najboljše mesto za shranjevanje gloksinije je umetno osvetljeno stojalo..

Temperatura

V obdobju aktivne rasti bo gloksinija zadovoljna z običajno temperaturo doma. Toda v času počitka bo rastlina potrebovala hladnejši kotiček, kjer se zadrži približno +10 stopinj. Potrebo po cvetju lahko razumete, če pogledate položaj njegovih listov. V pretirano vročem vremenu se začnejo raztezati, nasprotno pa se spuščajo, kot da objemajo robove lonca..

Način zalivanja

Med rastno dobo je priporočljivo zalivati ​​gloksinijo skozi zbiralnik. Tudi zgornja metoda je sprejemljiva, vendar bolj zapletena – ukrepati morate previdno in poskušati preprečiti, da bi kapljice padle na listje in cvetje. Filtrirana ali dobro ločena voda je primerna za namakanje. Zaželeno je, da je njegova temperatura nekaj stopinj višja od sobne temperature..

Ko se zgornja plast zemlje izsuši, zalijte gloksinijo. Ne smemo dovoliti stagnacije vode v tleh. Od konca avgusta se zalivanje postopoma zmanjšuje, tako da do sredine oktobra gomolj rože začne prehajati v stanje mirovanja.

Raven vlažnosti

Cvet gloksinije

Kljub temu, da ima cvet gloksinije raje visoko vlažnost, tudi dobro prenaša navadne sobne razmere. Poleg tega je prepovedano škropiti puhaste liste in cvetove gloksinije – nanje ne smejo pasti kapljice. Za vlaženje preprosto postavite odprte posode, napolnjene z vodo, v bližini rastline..

Tla

Za sajenje gloksinije so primerna tla za gojenje vijolic, ki jim je priporočljivo dodati pecilni prašek, na primer perlit, vermikulit ali mah sfagnum. Mešanico lahko pripravite tudi doma. Če želite to narediti, zmešajte 3 dele zemlje iz katerega koli listavca, razen hrasta, 3 dele šote in 2 dela peska. Če je mogoče, dodajte gnoj ali humus v količini 200 gramov na vsakih 5 litrov mešanice. Uporabljena gnojila bodo omogočila, da rastlina v prihodnosti ne bo hranjena, sicer pa je treba teden dni po sajenju gloksinijo začeti hraniti. Za to je primerno katero koli gnojilo za cvetoče rastline..

Bolje je, da izberete lonec za gloksinijo, ki je kratek, vendar dovolj širok, saj njegove korenine rastejo v širino. Pri sajenju te rastline je pomembno uporabiti tudi drenažo..

Vrhunski preliv

Spomladi in poleti je treba gloksinijo redno hraniti. Običajno se to naredi vsakih 10 dni z uporabo kompleksnega gnojila za cvetenje. Na novo prebujena rastlina bo potrebovala formulacije, ki vsebujejo dušik. Nadalje bi morali prevladovati kalij, magnezij in fosfor. Do sredine avgusta rastlino nehajo gnojiti..

Popolna odsotnost gnojenja bo negativno vplivala na videz rože in hitrost njene rasti. Brsti se bodo začeli zmanjševati, barva cvetov bo bleda, trajanje njihovega cvetenja pa krajše. Pomanjkanje posameznih elementov se odraža v obliki listov gloksinije. Tako pomanjkanje bora poleti vodi do pojava globokih zarez na njihovih robovih. 2% raztopina boraksa bo pomagala odpraviti težavo.

Hkrati je presežek gnojil za rastlino tako škodljiv kot njihovo pomanjkanje..

Značilnosti presaditve

Presaditev gloksinije

Gloksinijo je priporočljivo saditi letno. Takoj, ko cvet začne izhajati iz obdobja mirovanja, ga preselimo v nov lonec. Za sajenje se pogosto uporablja zemlja za vijolice ali begonije. Želeno mešanico lahko samostojno pripravite s humusom, peskom in dvojnim delom listnate zemlje..

Gloksinija se običajno začne prebujati februarja. V tem času rastlino previdno odstranimo iz starega lonca skupaj z grudo zemlje in jo prenesemo v novo, po velikosti nekoliko večjo od prejšnje. Toda prevelika zmogljivost lahko povzroči težave s cvetenjem. Ker gomolji in korenine rastline rastejo bolj v širino kot v globino, morate zanjo izbrati široke, a plitke posode..

Če gomolj gloksinije ni veliko zrasel, lahko stari lonec preprosto napolnite z novo zemljo. V ta namen posodo za sajenje predhodno napolnimo z drenažo in majhno količino zemlje, ki jo nato dodatno vlijemo, tako da je gomolj polovica ali celo 2/3 na površini. Prva sajenje gloksinije se izvede na podoben način..

Presaditev se lahko izvede v primeru bolečih stanj rože, pa tudi za oceno stanja gomolja. Priporočljivo je tudi preseliti rastlino, kupljeno v trgovini, na sveža tla, da se prepričate o njeni kakovosti in odsotnosti prevelike količine spojin, ki spodbujajo cvetenje. Če je mogoče, je bolje, da takšne presaditve izvedete, potem ko počakate, da rastlina preide v zimsko “mirovanje”.

GLOXINIA celoten cikel pridelave. Nasveti za negoGLOXINIA celoten cikel pridelave. Nasveti za nego

Nega po cvetenju

Prvi val cvetenja gloksinije se običajno konča pozno spomladi ali v začetku poletja. Po tem morate cvetju odrezati steblo in odstraniti večino listov, pri čemer pustite le 1-2 spodnja para. Po tem bo rastlina začela oblikovati stranske poganjke. Od teh lahko izberete dva najmočnejša, preostale pa odrežete.

V tem času lahko cvet hranite z gnojili, ki spodbujajo rast. Mesec dni po vezavi novih brstov je vredno uporabiti formulacije za cvetoče rastline. Gloxinia poleti pogosto cveti manj obilno kot spomladi, čeprav obstajajo možnosti, ko cvetenje sploh ne preneha. V tem primeru ne smete čakati na njegov drugi val..

Ko gloksinija končno zbledi, se zalivanje zmanjša in hranjenje popolnoma ustavi. Ko listi postanejo rumeni in suhi, se zračni del rastline skrajša, ostane samo suho steblo velikosti 1-2 cm.

Če v tem obdobju gomolju ne zagotovimo ustrezne vsebine in lonec s cvetjem pustimo na svetlobi in toplem, se bo prebudil prezgodaj in poganjki, ki se pojavijo, bodo prešibki za popolno cvetenje..

Zimsko obdobje mirovanja

Obdobje počitka gloksinije

Ko se gloksinija pripravlja na prezimovanje, se lonec z njo prenese v temen in hladen prostor. Tam ga hranijo do konca februarja. Hkrati je treba zemljo v lončku občasno navlažiti, da se gomolj ne izsuši. Naredite to do dvakrat na mesec. Dobra mesta za shranjevanje posode z rožo veljajo za kopalnico ali ložo, v kateri ni prehladno..

Obstaja še en način shranjevanja gomoljev gloksinije. Primeren je za tiste vrtnarje, ki nimajo kam očistiti svojih loncev. Jeseni, ko rastlina zaspi, je treba gomolj izvleči iz zemlje. Glede na potrebo po spomladanski presaditvi rože v sveža tla ta postopek ne bo odveč. Gomolj stresemo s tal in ga položimo v vrečko z zadrgo, napolnjeno s homogeno mešanico zemlje in vermikulita. Namesto tega lahko uporabite rahlo vlažen mah. Po tem se vrečka zapre in shrani v predalu za zelenjavo v hladilniku. V tem primeru zalivanje mešanice tal ni potrebno – gomolj bo mirno prezimil in se ne bo izsušil po 3-4 mesecih počitka.

Pred spomladanskim sajenjem prezimljeni gomolj skrbno pregledamo in odstranimo prizadete dele, če obstajajo. Odseke je treba obdelati s katerim koli antiseptikom. Včasih pred sajenjem gomolj hranimo v šibki raztopini kalijevega permanganata. Če stanje gomolja odpira vprašanja, ga je mogoče prerezati. Zdrav rez mora biti svetlo rumen ali rožnat. V tem primeru se polovice gomolja tudi razkužijo in posadijo v dva različna lončka. Črna ali rjava barva na rezu je znak, da gomolj manjka. Če so prizadete le majhne površine, jih izrežemo, obdelujemo in gomolj posadimo v sveža tla po splošnem načelu.

Če gloksinijo gojijo iz semena ali lista, je v prvem letu običajno ne odstranijo za shranjevanje in pustijo pozimi v loncu. To pravilo je še posebej pomembno upoštevati pri osebkih, katerih velikost gomoljev ne presega 2 cm. Tako mlada rastlina pozimi bo potrebovala dodatno razsvetljavo. Če cvetja ne morete postaviti pod svetilko, ga morate hraniti v svetli sobi s temperaturo približno +20. Podolgovata stebla spomladi lahko obrežemo na 2 spodnja para listov. Dekleta prvega leta z dobro razvitimi gomolji priporočamo, da jih prisilno pošljejo na počitek ali jih na enak način dopolnijo pozimi..

Metode vzreje gloksinije

Metode vzreje gloksinije

Gojenje iz semen

Sadilni material za takšno gojenje je mogoče pridobiti neodvisno z ročnim prašenjem cvetov, pogosteje pa semena gloksinije kupujejo v trgovinah. Kljub velikemu asortimanu ta korak velja za precej tveganega. Semena gloksinije ohranijo svojo kalivost približno 3-5 let. Ne smejo pa ohraniti sortnih značilnosti matične rastline..

Zaradi skoraj mikroskopske velikosti semen gloksinije se najpogosteje prodajajo v granulah. Hkrati je na pakiranju s semeni lahko označeno dolgo obdobje kalitve (do 10 mesecev), vendar to velja le za jesensko ali zimsko setev. Za zdravo rast je sadike v tem obdobju priporočljivo osvetliti. Če svetilk ni mogoče uporabiti, je bolje počakati na svetle pomladne dni in sejati marca. Majhno gloksinijo je treba gojiti v improviziranem rastlinjaku. Uporabite lahko posebne posode ali vzamete precej globoko plastično posodo s pokrovom, v kateri je narejenih več lukenj za prezračevanje. Semena lahko posadite tako v zemljo kot v šotne tablete. Oboje je treba dati v izbrano posodo. Semena se položijo na površino zemlje ali na predhodno namočeno tableto brez poglabljanja in rahlo navlažijo, da se zrnca začnejo raztapljati. Po tem se rastlinjak zapre in postavi na svetlo in toplo (do +23) mesto. Dva tedna se zemeljska mešanica med sušenjem nežno navlaži. Semena lahko začnejo kaliti že v tem obdobju..

Ko se pojavijo prvi poganjki, sadike posadimo v ločene lončke. Menijo, da obiranje pozitivno vpliva na stopnjo rasti majhne gloksinije. Optimalen trenutek je, ko se tesno posejani kalčki začnejo dotikati listov. Če so semena posadili v tablete, potem sadike posadimo v posamezno posodo z njimi. Po tem bodo potrebovali vsaj še eno presaditev – zdaj v stalnem loncu.

Rastline iz takšnih semen lahko cvetijo približno šest mesecev po setvi. Natančen čas je odvisen od posebne sorte in pogojev pridržanja. Včasih je prve brsti na takšnih cvetovih priporočljivo odstraniti, da ne motijo ​​procesa nastajanja gomoljev, drugi vrtnarji pa nasprotno, priporočajo, da rože ne motijo. Praviloma rastlina sama začne odlagati dodatne brsti, če v tem obdobju nima dovolj hranil..

&# 127801;&# 127801;&# 127801; Gloksinija iz semena, polni cikel pridelave������ Gloksinija iz semen, polni cikel pridelave

Razmnoževanje z uporabo lista

Metoda vzreje listov za gloksinijo je veliko bolj zanesljiva in preprosta. Prav te je priporočljivo uporabiti, če obstaja izbira, da bi hitro in skoraj zagotovo dobili novo rastlino. Ker listi cvetov so dovolj veliki, eden najmanjših bo dovolj za razmnoževanje. Iz velikega lista lahko izrežete tudi del, ki ga ločite vzporedno s prečnimi žilami. Pecelj lahko skrajšate in ne pustite več kot 2 cm. Za izvedbo tega ločevalnega postopka je potreben zelo oster, čist instrument. Tako bo glavni list zdrav..

Nastale listne potaknjence razdelimo v posode, napolnjene z vlažno in rahlo zemljo ali predhodno žganim peskom. Vsak lonec je treba pokriti z vrečko za rastlinjak in postaviti na toplo in dobro osvetljeno mesto. Hkrati se v enem mesecu po sajenju paketi ne odstranijo in potaknjenci ne zalivajo. V tem obdobju bi se morali ukoreniniti in ukoreniniti. Takšne sadike je treba postopno navajati na notranje razmere. Vsak dan se vrečka na kratko odpre, s čimer se podaljša čas zračenja, zato se končno odstrani..

Za razmnoževanje lahko uporabite druge zelene dele rastline, na primer peclje. Cvet se lahko razmnožuje tudi z delitvijo gomolja, ki včasih tvori “otroke”.

Škodljivci in bolezni gloksinije

Škodljivci in bolezni gloksinije

Bolezni

Večino bolezni gloksinije povzročajo napake pri negi cvetja. Najpogostejša težava je videz gniloba korenin. V tem primeru gomolj postane temno rjav, steblo pa gnije na samem dnu. Ta proces vodi v smrt rože, zato je bolje, da tega ne dovolite. Razlogi za razvoj gnilobe so lahko prehladna voda za namakanje ali pogosto zastajanje tekočine v tleh..

Pojavi se tudi siva gniloba, vplivajo na listje rastline. Na njih se začnejo pojavljati rjave lise. Prizadeta območja listov je treba odstraniti, gloksinijo pa zdraviti s fungicidnimi sredstvi. V tem primeru je vredno izbrati takšno sredstvo, na katerega cvet ni preveč občutljiv. Nekatera zdravila lahko pustijo opekline na listih, tudi če upoštevate priporočene odmerke..

Med drugimi možnimi boleznimi gloksinije so črna noga, pepelasta plesen, pepelnica in druge glivične okužbe. Da bi se izognili njihovemu razvoju, lahko grm občasno zdravimo s fitosporinom. Bolno rastlino zdravimo s Fundazolom.

Škodljivci

Gloksinijo lahko napadajo pršice, ciklame in tripsi.

Pajkova pršica – majhna žuželka, ki se lahko naseli na obrobljeni strani listov in se hrani z njihovim sokom. Znaki njegovega videza so bele pike na zunanji strani listnih plošč. Sčasoma lahko postanejo rjave ali rumene. Z velikim številom škodljivcev so listi pokriti s tanko pajčevino.

Ciklamen pršica je tudi majhen in neviden s prostim očesom. Veliko število takšnih pršic spominja na tanko plast prahu na notranji strani lista. V tem primeru se lahko listi rože deformirajo in odebelijo ter se zvijejo po robu. Steblo se lahko tudi zvija, brsti se posušijo, cvetni listi spremenijo obliko, vrhovi poganjkov pa se začnejo sušiti.

Pojav trips lahko prepoznamo po svetlobnih pikah, luknjah, potezah in pikah. Hkrati listi začnejo pridobivati ​​srebrn odtenek. Po določenem času se prizadeta območja posušijo in porjavijo, robovi listov pa so zaviti.

Zatiranje tripsa je sestavljeno iz obdelave z insekticidi. Postopek se izvaja trikrat z tedenskimi odmori. Priporočljivo je, da nato v loncu zamenjate celoten substrat ali vsaj njegov zgornji del. Tako se boste znebili vseh možnih ličink. Na enak način se znebijo klopov, hkrati pa ni več treba spreminjati podlage..

Možne težave pri gojenju gloksinije

Težave pri gojenju gloksinije

Ob upoštevanju glavnih zahtev za nego gloksinija lahko lastnike razveseljuje s svojo lepoto do 10 let. Ko rastlina raste in se razvija, začne še bolj obilno cveteti. Na odrasli gloksiniji se lahko razvije do petdeset cvetov. Če pravilno ocenite stanje rastline, lahko presodite, kako natančno je treba prilagoditi pogoje njenega vzdrževanja..

  • Rumeno listje ponavadi posledica prekomernega sušenja ali preplavljanja zraka, lahko pa kaže tudi na preveč sonca ali preveč gnojila.
  • Pojav rjavih madežev govori o vstopu vode na liste ali prekomerno hladnem zalivanju.
  • Uvijanje listov – prevelika ponudba prelivov, osnutkov. Včasih se za značilnost sorte šteje raztezanje ali rahlo zvijanje listov..
  • Raztezanje in bledica listja – posledica pomanjkanja svetlobe. Rastline se lahko raztegnejo zaradi tesnosti na okenski polici. Gloksinija, ki stoji v bližini, se ne sme dotikati listov. To lahko negativno vpliva celo na njihovo cvetenje..
  • Siva obloga na listih ali cvetovih – znaki sive gnilobe.
  • Cvetovi se skrivajo pod listi zaradi nezadostne dnevne svetlobe ali mraza v zaprtih prostorih.

Vrste in sorte gloksinije s fotografijo

V naravnih razmerah najdemo najmanj 25 vrst gloksinije, vendar se pri vzreji uporabljata le dve – lepa in kraljevska.

Gloxinia fine (Gloxinia speciosa)

Gloxinia lepa

Gloxinia speciosa ima dolge liste pecljev, ki se rahlo zožijo, ko se približajo dnu. Zanje je značilna enotna zelena barva. Oblika cvetov je odvisna od značilnosti sorte, v njihovi barvi so rdeči, beli, vijolični, modri in vijolični toni. Obstajajo sorte z belimi obrobami na cvetnih listih..

Gloxinia kraljevska (Gloxinia regina)

Kraljevska Gloxinia

To vrsto odlikujejo debela stebla, ki niso višja od 10 cm. Spihaste listne plošče so obarvane temno zeleno. Na zgornjem delu lista imajo žile srebrn odtenek, na spodnjem delu na napačni strani so rdečkaste. Listi so ovalni in nasproti drug drugemu. Njihova dolžina je lahko do 20 cm. Vijolični cvetovi zvončkov se nahajajo na dolgih pecljih. Povprečna velikost cvetov: 7 cm v premeru in 5 cm v dolžino.

&# 127793; Gloxinia 25 sort! Pregled sort. Del moje zbirke &# 127793; Kako gojiti gloksinijoLoGloksinija 25 sort! Pregled sort. Del moje zbirke owKako gojiti gloksinijo