Hypocyrta - nega na domu. Gojenje, presaditev in razmnoževanje hipokirtov. Opis, vrste, fotografije

Hypocyrta je eksotični gost iz Južne Amerike, predstavnik Gesneriaceae. Med njihovimi vrstami so tako epifitske kot pol-epifitske lijane ter grmičevje in pol grmičevje..

Rastlina dolguje ime slavnemu botaniku-antropologu iz 19. stoletja Karlu Friedrichu Philipu von Martiusu, ki ga je med drugim izdal v Amazoniji. Dve grški besedi “hypo” (spodaj) in “kyrtos” (ukrivljeni) sta oblikovali ime vrste zaradi oblike rože, v obliki katere je opazen odklon do dna.

V hipocyrti je oblika listov v obliki elipse ali obrnjenega jajčeca: imajo ostrino. Med njimi jih najdemo ne le s sijajno površino, ampak tudi s puhom. Njihov hrbet je skoraj vedno vijoličen. Cvetovi v rastlini se poleti pojavijo na dnu listja, za njihovo obliko je značilna cevasta struktura s povečanim dnom. Med različnimi vrstami so stoječi primerki višine 40-60 cm ali plazeči z dolžino poganjkov 10-15 cm. Cvetličarji imajo radi eksotiko listja in cvetja hipokirte.

Hipocrtalna nega doma

Hipocrtalna nega doma

Osvetlitev

Hypocyrta je zelo svetlobno zahtevna, vendar raje odbija svetlobo brez neposrednega sonca. Še posebej v topli sezoni, ko lahko svetli žarki opečejo občutljive liste, jim ne dovolite, da udarijo. Pozimi rastlina potrebuje tudi veliko svetlobe, vendar na srečo ni tako muhasta in se lahko zadovolji z umetno razsvetljavo..

Temperatura

Za vsako sezono je drugače, vendar je glavni pogoj za uspešno gojenje hipocitov odsotnost močnih temperaturnih sprememb in prepiha. Optimalna poletna temperatura: 20-25 stopinj, zimska 14-16 stopinj. Vendar je priporočljivo, da hipocyrtu ohranite golo pozimi pri temperaturi 2 stopinj pod.

Vlažnost zraka

Ko cvet močno raste, potrebuje veliko vlage v okoliškem zraku. Zato je priporočljivo, da ga navlažite s pršilno steklenico ali postavite paleto z mokrim sfagnumom, kamenčki ali ekspandirano glino v bližini.

Zalivanje

Pri povečanem zalivanju rastlina potrebuje le toploto.

Pri povečanem zalivanju rastlina potrebuje le toploto. Jeseni naj bi pritekla zmerna količina vlage, pozimi pa jo zalijte zelo malo, vendar ne preveč posušite tal. Hladna voda je pri hipocirpu kategorično kontraindicirana, uporabljajte samo toplo vodo.

Tla

Substrat za hipokirte lahko pripravimo iz lastnega humusa, šote, peska in listnate zemlje v razmerju 1: 1: 1: 1. Če izbirate med trgovinskimi mešanicami, se ustavite pri tleh za vijolice..

Prehrana in gnojila

Priporočljivo je gnojiti hipocyrt le med intenzivno rastjo.

Priporočljivo je gnojiti hipocyrt le med intenzivno rastjo, to je spomladi in poleti, 2 -krat na mesec. Za to je povsem primeren že pripravljen tekoči koncentrat za cvetoče rastline iz trgovine. Od sredine jeseni do konca zime mora rastlina počivati..

Prenos

Počasi rastoči hipocrt ne potrebuje letnega pretovarjanja, dovolj je, da to storite vsake 2-3 leta. Lonec je izbran glede na velikost korenin, ne velik. Prisotnost drenažnih lukenj in praznin je obvezna, sicer se ne morete izogniti gnitju podzemnih delov.

Obrezovanje

Preden rastlino pustijo počivati, bodo morali hipokirti skrajšati poganjke in od vsakega tretjega odstraniti tretjino. Ta postopek je potreben, da se stebla bolj razvejajo, v prihodnosti pa se pojavi več cvetov. Ker temeljijo le na novih procesih..

Razmnoževanje hipocitov

Razmnoževanje hipocitov

Mlado rastlino hipocyrta je najbolje pridobiti iz potaknjencev zrelega primerka. Mladi poganjki zadostne dolžine s 4-5 mednožji se med aktivno rastno sezono ločijo od odrasle rastline. Ukorenini se v vodi ali kateri koli drugi mešanici za potaknjence (pesek, perlit) brez spodnjih listov. Postavljen je v pesek globoko do pecljev prvih listov. Skrb zanj je običajna, tako kot za večino ukoreninjenih poganjkov: rastlinjak, prezračevanje, udobna temperatura od 22 do 24 stopinj.

Ko se pojavijo dolge korenine, lahko pecelj posadimo na stalno mesto. Hipocrt je posajen v majhne posode z pubescenco v več potaknjencih hkrati – to se naredi za večjo lepoto. Hipokirt s sijočim listjem ima veliko grmičevje, zato bo njegovo steblo lepo raslo tudi v samoti, le občasno je priporočljivo odrezati zgornja 1-2 internodija.

Bolezni in škodljivci

Pepelnica ali siva gniloba lahko vplivata na hipocyrto, če se sistematično kršijo optimalni rastni pogoji. Previsoka vlaga v tleh in zraku bo škodljivo vplivala na rastlino. Če opazite prve znake bolezni, odstranite nezdrave poganjke in liste ter nanesite fungicidni pripravek.

Pogosto rastlina prenaša napade listnih uši, žuželk, belih muh in pršic. Če jih želite rešiti, uporabite že pripravljene kemikalije, ki se prodajajo v specializiranih trgovinah..

Težave pri hipokirtični oskrbi

  • Pojav rjavih madežev – nestrpnost do hladne vode ali predolgi intervali med zalivanjem.
  • Ne cveti ali je cvetov zelo malo – slaba razsvetljava, neprimerna tla, slaba prehrana, hude kršitve temperaturnega režima, pomanjkanje mladih poganjkov.
  • Listi so porumenili in se upognili – neposredna sončna svetloba.
  • Listje in cvetovi padajo – rastlina je poplavljena, vlaga ne uhaja iz korenin ali je temperatura prostora nizka.

Priljubljene vrste hipocitov

Priljubljene vrste hipocitov

Najpogostejša tipa sta: hipokit kovanca in goli hipocrt.

Nummularija Hypocyrta

Nanaša se na epifite, ima ravna stebla brez vej. Njegovi odebeljeni listi so zelo podobni listi denarnega drevesa, z izjemo svetlobnega topa na njih, pecljev in stebla. Bledo zelene barve, nasproti drug drugemu in imajo zaobljeno obliko. Cvetovi so sestavljeni iz rumeno-rdečega venca in oranžnega brsta. Takoj, ko posušijo, listi odpadejo na hipocitu in začne se stanje mirovanja..

Hypocyrta glabra

Od hipocita kovanca se razlikuje po barvi in ​​teksturi listov: imajo temno zeleno barvo s sijajno površino. Ta epifitski predstavnik v svojem življenju ne spremeni barve listja. Njegovi poganjki so pokončni, praktično brez stranskih procesov, višina odrasle rastline se giblje od 20 do 25 cm. Listje z majhnimi peclji raste nasproti na steblu, ima zaokrožitev. Mere enega lista: višina 3 cm, širina 1,5 cm. Kratki peclji tvorijo socvetje več otečenih cvetov. Njihovi venci so pridobljeni iz povezanih cvetnih listov in spominjajo na sferično luč z majhno luknjo na vrhu..

Pravila za gojenje hipocitov (video)

Hypocyrta Gola. Splošna priporočila za Columnea, Aeschinanthus, Hypocyrta. Zimzelena gesneriaceaeHypocyrta Gola. Splošna priporočila za Columnea, Aeschinanthus, Hypocyrta. Zimzelena gesneriaceae