Notranja hortenzija

Notranja hortenzija je priljubljena cvetoča rastlina iz družine Hydragenium. Japonska in Kitajska ter Amerika veljajo za rojstni kraj čudovite rože. Tam najraje raste v zmernih zemljepisnih širinah na vlažnih in lahkih območjih s hranljivimi tlemi..

Hortenzije lahko vključujejo tako velike drevesne vrste kot grmičevje. Poleg tega nekatere od teh rastlin lahko rastejo ne le na vrtovih, ampak tudi doma. Takšni primerki ne presegajo enega metra in spominjajo na bujen grm. Listje domačih hortenzij ima nazobčan rob in jajčasto obliko. Njegova velikost doseže 14 cm, glavni razlog za gojenje hortenzij pa so velika socvetja, ki jih je mogoče obarvati v bele, roza in modre tone. Najpogosteje se za lončenje izbere rastlina z velikimi listi..

Hortenzijo gojimo kot trajnico, vendar jo po potrebi vsako leto obnavljamo s potaknjenci. Njegova značilnost je zelo intenzivna rast – posajeni potaknjenci lahko začnejo cveteti že naslednje leto. Praviloma traja od sredine pomladi do pozne jeseni. Čeprav ta rastlina zahteva skrbno vzdrževanje, je zaradi svoje lepote zelo priljubljena..

Prednosti hortenzije v zaprtih prostorih

Prednosti hortenzije v zaprtih prostorih

Listje hortenzije je sposobno očistiti zrak, rože pa so prijetne za oko, vendar privrženci starodavnih filozofij pripisujejo graciozni rastlini številne druge, nič manj uporabne lastnosti. Po Feng Shuiju je hortenzija, razširjena v vzhodnoazijskih državah, za zelo dragoceno domačo rožo. Ta rastlina ima mirno in pozitivno energijo, ki lahko napolni hišo z občutkom spokojnosti. Grm hortenzije bo pomagal zgladiti konfliktne situacije in spodbujati medsebojno razumevanje. Občudovanje hortenzije pomaga pri sprostitvi po napornem dnevu ali stresni situaciji, povrnitvi miru, odganjanju depresivnih misli in izboljšanju razpoloženja.

Domneva se, da grm hortenzije ne more le izboljšati domačega okolja, ampak služi tudi kot pokazatelj energije doma. Boljši kot je, bolj veličasten in daljši bo grm cvetel..

HORTENZIA HOME. Preprosti nasveti za gojenje nege in razmnoževanje.HORTENZIA HOME. Preprosti nasveti za gojenje, nego in razmnoževanje.

Kratka pravila za gojenje sobne hortenzije

Tabela prikazuje kratka pravila za nego sobne hortenzije doma..

Raven osvetlitve Zmerna količina zunanje svetlobe. Prednostna vzhodna smer.
Temperatura vsebine Poleti ne višja od +23 stopinj, pozimi ne nižja od +7 stopinj.
Način zalivanja Stalna vlaga tal v obdobju rasti, pozimi zalivamo približno enkrat na 10 dni.
Vlažnost zraka Grmovje je treba vsak dan škropiti.
Tla Lahka tla z dobro drenažno plastjo in dodatkom peska in razrahljajočih sredstev.
Vrhunski preliv Tekoče prehranske formulacije se uporabljajo v obdobju rasti približno enkrat na nekaj tednov.
Prenos Po cvetenju, vsaj vsaki dve leti.
Obrezovanje Rastlino bo treba občasno rezati, da bo oblikovala lepo krono..
Bloom Domača hortenzija začne cveteti sredi pomladi..
Obdobje mirovanja Tako kot vrtna oblika tudi notranja hortenzija v času mirovanja potrebuje hlad..
Reprodukcija Z delitvijo grma, potaknjencev ali semen.
Škodljivci Pajkove pršice, listne uši, tripsi.
Bolezni Lahko vplivajo različne vrste gnilobe in kloroza.

Pri nakupu grma sobne hortenzije s cvetovi nenavadne barve v trgovini si velja zapomniti, da takšni umetni primerki ne živijo dlje časa ali se bodo kmalu prerodili v običajno rastlino..

Nega doma za hortenzijo v zaprtih prostorih

Nega doma za hortenzijo v zaprtih prostorih

Da bi se notranja hortenzija pojavila pred lastniki v vsem svojem sijaju, bo morala cvet ustvariti določene pogoje.

Osvetlitev

Mlado grmovje sobne hortenzije lahko izpostavimo na okenski polici, odrasle pa običajno hranimo nedaleč od okna, na razdalji nekaj metrov. V tem primeru se opekline zagotovo ne bodo pojavile na listnih listih. Za hortenzije je najboljša vzhodna smer: tu prejmejo zadostno količino svetlobe. Temnejša severna okna bodo zahtevala umetno razsvetljavo, južna ali zahodna okna pa senčenje. Grmovje lahko prezimi v temni sobi..

Temperatura

Da bi notranja hortenzija ostala zdrava, je treba vzdrževati določen temperaturni režim. Suho in vroče vreme lahko rastlino ubije, kar povzroči listje. Hladen prepih in nenadne temperaturne spremembe so škodljive tudi za cvet. Za optimalno temperaturo grma v obdobju rasti velja, da ni višja od +20 stopinj..

Po koncu cvetenja rastlino premaknemo v hladnejši kotiček in količino zalivanja zmanjšamo. Grm mora počitek preživeti v prostoru, kjer ne drži več kot +10 stopinj. Toplo mirovanje se lahko konča, če ni cvetenja – premaknilo se bo za eno leto.

Način zalivanja

Notranja hortenzija

Za zalivanje sobnih hortenzij se uporablja samo mehka voda, idealna je stopljena ali filtrirana voda. Če želite dobiti stopljeno vodo, jo lahko zamrznete v steklenicah in nato počakate, da se stopi. Če želite spomladi in poleti ohraniti bogato barvo socvetij, mu lahko pri zalivanju dodate nekaj kapljic limoninega soka. Isti ukrep preprečuje porumenelost listja..

Ko notranja hortenzija raste, jo je treba hraniti v vlažni zemlji. Zalivanje skozi pladenj je zaželeno – enkrat na dva dni se lonec z grmom spusti v posodo z vodo za približno pol ure. Odvečna voda se po odtoku odteče. V zimskem času se zalivanje znatno zmanjša, zemljo navlažijo le enkrat na desetletje. Preplavljanje v tem obdobju lahko povzroči gnilobo korenin.

Vlažnost zraka

Svetla sončna svetloba je škodljiva za notranje hortenzije enako kot suh zrak v bližini radiatorjev za ogrevanje. Za vlaženje prostora v bližini grma je priporočljivo, da ga vsak dan poškropite s filtrirano ali kuhano vodo. To bo zaščitilo listje pred pojavom vodnega kamna. Toda pri škropljenju ne usmerjajte razpršilne steklenice v socvetja in brsti..

Tla

Tla za notranjo hortenzijo

Da odvečna voda ne bi stagnirala v tleh, mora biti lahka in dobro prepuščati zrak. Za to je spodnji del lonca napolnjen z ekspandirano glino. Tla sama morajo vsebovati trate, humus, šoto, pesek, pa tudi perlit ali vermikulit..

S spreminjanjem kislosti tal lahko dosežete določeno barvo socvetij. Tako bodo v alkalnih cvetovih bledi (rožnati, beli ali rumenkasto -kremni), v bolj kislih pa modri, modri ali vijolični. Natančnejši podatki so odvisni od posebne sorte..

Gnojila

Za popoln razvoj sobne hortenzije jo je treba občasno hraniti. Tekoče raztopine za rože, ki ljubijo kisla tla – rododendroni ali azaleje, so primerne kot gnojila. Preliv se začne uporabljati od trenutka, ko se na steblih začnejo pojavljati novi brsti. Včasih jih nadomestimo s šibko raztopino kalijevega permanganata. Ko rastlina zbledi, jo prenehajo hraniti.

Prenos

Presaditev sobne hortenzije

Zdrav grm sobne hortenzije lahko doma živi približno 4 leta. V tem času se večkrat premakne v nekoliko večje posode s svežo hranilno zemljo. Za hortenzije bi morali izbrati široko posodo. Na dnu izbranega lonca morajo biti velike luknje. Na dnu se vlije ekspandirana glina, nato zemlja, nato pa se tam presadi grm, ki potrese korenine in z rokami zabije zemljo. Presajene rastline bodo potrebovale posebno obilno zalivanje..

Obrezovanje

Notranje osebke obrezujemo jeseni, po koncu cvetenja. V ta namen se posušene ali šibke veje odstranijo z ostrim in steriliziranim sekačem. Hkrati lahko skrajšate predolge poganjke iz celotne mase ali odstranite vrh grma, da oblikujete lepo krono.

Bloom

Domača hortenzija začne cveteti sredi pomladi, vendar za to rastlina potrebuje zadosten počitek – traja od oktobra do februarja. V tem času se grm hrani v hladnejši sobi. Z začetkom pomladi se temperatura v prostoru postopoma dviguje. Optimalna raven je +20 stopinj. Skupaj s tem rastlino začnemo pogosteje zalivati, pa tudi gnojiti in povečati vlažnost zraka. Vsi ti ukrepi bodo pomagali prebuditi hortenzijo in spodbudili nastanek brstov..

S pravilno nego naj bi cvetenje sobne hortenzije trajalo do konca jeseni. V tem primeru je oblika socvetij odvisna od posebne sorte. Oblikujejo jih lahko kot krogla, dežnik ali čopič. Cvetovi znotraj vsakega socvetja se lahko razlikujejo po velikosti: manjše se zbirajo bližje sredini, največji pa na robovih.

Med cvetenjem lonca z grmom ni priporočljivo premikati ali obračati..

Metode razmnoževanja sobne hortenzije

Metode razmnoževanja sobne hortenzije

Ker notranji grm hortenzije živi razmeroma kratek čas, ga je treba razmnoževati, preden se stara. Obstajajo tri glavne metode vzreje:

Potaknjenci

Med jesenskim obrezovanjem lahko odvečne zdrave veje uporabimo kot potaknjence. Njihova optimalna dolžina je približno 6-10 cm. Vsak rez mora imeti več brstov. Pred sajenjem njegovo podlago obdelamo s stimulatorjem ukoreninjenja, spodnje listje odstranimo, zgornje pa porežemo za manj izhlapevanja vlage. Pripravljene potaknjence posadimo v šoto ali pesek in pokrijemo s prozornim kozarcem, ki ustvarja učinek tople grede. S pojavom svežega listja ga začnejo odstranjevati nekaj ur na dan, do pomladi pa popolnoma odstranijo..

Delitev grma

Ta metoda je primerna za zrele rastline, stare vsaj 3 leta. Pri presajanju grma se razdeli na dele, pri čemer se čim bolj poskuša ne poškodovati krhkih korenin. Vsak rez obdelamo s “Kornevinom” in posadimo v ločeno posodo. Ta metoda vzreje velja za najhitrejšo in najlažjo..

Gojenje iz semen

Domačo hortenzijo lahko gojite tudi iz semen. Pridobljeno seme se razprostira na površini vlažne rodovitne zemlje z veliko količino šote. Hkrati mora biti voda za namakanje topla. Sadike damo pod steklo ali film in poskušamo ohraniti konstantno vlago v tleh: izsušitev lahko povzroči, da semena ne poženejo.

S pojavom prvih poganjkov se film odstrani. Takoj, ko imajo sadike prave liste, se potopijo.

Razmnoževanje sobne hortenzijeRazmnoževanje sobne hortenzije

Škodljivci in bolezni

Bolezni sobne hortenzije običajno povzročijo visok suh zrak, preplavljenost ali bližina obolelih rastlin. Bordeaux tekočina bo pomagala pozdraviti majhna žarišča sive gnilobe. Če na listje grma vpliva kloroza, ga zalivamo z raztopino železovega sulfata (za 1 liter 10 g proizvoda). Zeleno milo z dodatkom bakrovega sulfata (150 g sulfata na 1 liter vode) bo pomagalo pri pepelasti plesni. Škodljivci se lahko pojavijo tudi na grmovju. Takoj, ko se na listju pojavijo znaki pajkove pršice, listnih uši ali tripsa, je treba grm takoj obdelati s posebnim pripravkom.

Če želite razumeti vzrok drugih težav s cvetjem, morate oceniti njegov videz:

  • Listje se na robovih izsuši zaradi nizke vlažnosti ali nezadostnega zalivanja.
  • Uveljavitev listov je lahko tudi posledica suhe zemeljske kome..
  • Svetle lise na listnih ploščah – nasprotno, znak odvečne vlage v tleh.

Glavne sorte sobne hortenzije

Sorte sobnih hortenzij se razlikujejo po barvi, pa tudi po obliki in velikosti socvetij..

Rdeč občutek

Občutek rdeče hortenzije

Znana sorta. Cvetni listi so pobarvani v svetlo rdeče-roza odtenek. V tem primeru lahko velikost socvetij doseže 20 cm.

Golijat

Hortenzija Golijat

Ima spektakularna sferična socvetja bele ali rožnate barve (v nevtralnih tleh). Odrasli grmi zrastejo do 70 cm.

Evropa

Hortenzija v Evropi

Obilno cvetoča sorta, tvori srednje velike grmovje. Socvetja so zelo velika (do 25 cm), obarvana do roza.

Earley Blue

Hortenzija Earley Blue

Priljubljena modra sorta. Oblikuje 1 -metrski grm in potrebuje pogosto hranjenje, hkrati pa je prilagojen za gojenje v stanovanju. S pravilno nego ima dolgo obdobje cvetenja.