Orhideja playone

Rod Pleione (Pleione) je majhen predstavnik družine orhidej in vključuje približno 20 divjih in gojenih vrst. V naravnem okolju ta orhideja zaseda gozdne cone na Tajskem, v Indiji, Laosu in Burmi, naseli pa se tudi ob vznožju gora Nepala, Tibeta in Himalaje..

Opis orhideje playone

Opis orhidej playone

Pleione raste glede na simpoidno vrsto razvejanja in razporeditve poganjkov, t.j. razvija vodoravno, kot plazeča trta. Grmovje je premajhno z okroglimi psevdobulbami v velikosti oreha. Zračne žarnice tesno sedijo ena poleg druge. V žarnicah skozi vse leto potekajo aktivni življenjski procesi. Spomladi se na zoženem vrhu pseudobulba oblikuje 1-2 lista, katerih dolžina z zorenjem grma doseže 10-20 cm. Listi rastline so pritrjeni na peclje in imajo lanceolatno ali elipsoidno obliko. Na usnjati površini plošč, v sredini in v stranski smeri, so tanke žile.

V jesenskih mesecih listnati del orhideje odmre. Hkrati se na poganjkih začnejo pojavljati socvetja. Zgodnje pomladi se iz dna čebulic pojavijo peclji. Za playone so značilne enocvetne puščice z velikimi skodelicami s premerom do 10 cm. Prva vrsta cvetnih listov zraste skupaj v dolgo, pravokotno nagnjeno cev s pikčastim vzorcem. Cev je okrašena z obrobo ustnice svetle, opazne barve. Preostali cvetni listi v količini 5 kosov se postavijo v obliki zvezdice z ozkimi, razmaknjenimi žarki. Cvetni listi so razporejeni v suličasti obliki kot ventilator. Od daleč je pecelj podoben pavovemu repu. Zaradi prvotne strukture cvetlične skodelice je pogled videti nenavaden in se razlikuje od drugih oblik orhidej..

Rejci so z večkratnimi raziskavami vzgojili približno 150 sort Playone različnih velikosti in barv, ki so primerne za domačo pridelavo. Obstajajo rastline z enobarvnimi socvetji in zvezdnatimi vrstami. Divje grmovje prevladuje nežna lila-roza paleta brstov, hišni ljubljenčki pa so pobarvani v snežno bele, rumene, koralne in roza odtenke. Na primer, sorta “Tongariro” ima vijolični venec in belo cev s temnimi kontrastnimi pikami. Shantung ima svetlo rumene cvetove. Na straneh ustnice je viden velik obliž z neenakomernimi obrisi. Snowcap Orchid se ponaša z belimi popki.

Nega doma za orhidejo playone

Nega doma za orhidejo playone

Z ustrezno nego na domu se lahko orhideja playone uspešno prilagodi in razvije. Cvet dobro raste na svežem zraku, zato se pogosto uporablja za pridelavo vrta..

Lokacija in razsvetljava

Lonček je postavljen pod razpršeno močno svetlobo, vendar zaščiten pred neposrednimi žarki. Lahka delna senca v sončnih urah bo rastlini koristila le. Orhideja je postavljena na okenske police blizu oken, obrnjenih proti vzhodu ali zahodu. Tu bodo listje in brsti prejeli potrebno svetlobo, cvet pa ne bo občutil neprijetnosti zaradi vročine in vročega sonca..

Temperatura

Za popolno rast mora biti sobna temperatura 18-22 ° C. Playone ni vajen vročega podnebja, zato je muhast, če mu primanjkuje vlage.

Zalivanje

Orhideja je obilno navlažena

Orhideja je obilno navlažena v obdobju hitre rasti listavcev. Podlaga potrebuje stalno vlago. Za namakanje se vzame le mehka voda, ki se je, kot sledi, usedla pri sobni temperaturi. Filtrirana voda je idealna.

Vlažnost zraka

Ko peclji začnejo štrleti in se oblikujejo listi, je rastlino bolje prenesti v prostor z visoko vlažnostjo. Grmovje se redno osvežuje. Brez škropljenja rastlina posuši in izgleda neprivlačno. Na palete nanesemo ekspandirano glino in dodamo vodo za vlaženje zraka.

Prehrana in gnojila

Dovolj je, da gnojilo uporabite enkrat na teden od začetka pomladi do trenutka, ko se razvoj upočasni in preneha rastna doba. Praviloma se za večino sort to zgodi oktobra. Za podkorteks rastline se uporablja posebno gnojilo za pridelke orhidej. Jeseni, ko listje porumeni, se prehrana grmovja ustavi.

Tla

Pleione se goji na ohlapnem, zračnem substratu

Pleione se goji na ohlapnem, zračnem substratu, ki lahko zadrži vlago. Tla morajo vsebovati borovo lubje, sfagnum in vermikompost. Te naravne sestavine mešamo v enakem razmerju.

Sajenje čebulic poteka v nizko prostoren lonec z majhnimi luknjami, na dno katerega se vlije zdrobljena ekspandirana glina ali kamenčki, nato tekočina zlahka pronica skozi zemljo, odvečna voda pa izhlapi.

Odrasle osebke vsako leto spomladi presadimo in poskušamo čebulice potopiti ne preveč globoko v zemljo. Vrh ni pokrit z zemljo le četrtino. Grmičevje brez posušenih in starih čebulic, da se omogoči nastanek novega materiala.

Obdobje mirovanja

Ko listi playone odpadejo in gola cvetna stebla ostanejo na svojem mestu, se lonec preuredi, da se ohladi. Optimalna temperatura je od 2 do 5 ° C. Zaradi nižjih temperaturnih razmer bo koreninski sistem zmrznil.

Po končanih fizioloških procesih lahko pseudobulbe v mirovanju shranimo na več načinov. Na primer, zabojnik z grmom se premakne v klet. Če pa je prostor zelo hladen, bodo žarnice zmrznile. Drug način je, da žarnice dobite, posušite in odrežite korenine na straneh na razdalji 2-3 cm od lupine, nato pa jih zavijte v plastično vrečko ali časopis. V tej obliki se material hrani na polici v hladilniku v oddelku, kjer je shranjeno sadje in zelenjava. Pomembno je, da se žarnice ne izsušijo in nabirajo kondenzat v ovoju, sicer material ne bo primeren za sajenje..

Metode vzreje igrišča

Metode vzreje igrišča

Orhideja playone se razmnožuje s pomočjo hčerinskih čebulic, ki so po vzpostavitvi pomladne toplote ločene od glavne rastline..

Bolezni in škodljivci

V pazduhah poganjkov se pogosto skrivajo moke in pršice. Liste okužene rože operemo pod toplo prho. Da preprečite vdor vode v lonec, je na vrhu zavit s polietilenom. Če ta metoda ne deluje, se boste morali zateči k zdravljenju obolele kulture z insekticidnimi kemikalijami. Postopek se ponovi, če škodljivcev prvič ni bilo mogoče odstraniti. Zaradi nepravilne nege in transfuzije zemlje rastlina zboli zaradi gnilobe.

Orhideje na okenski polici Pleione so orhideje snežne kepe. Spletno mesto "Vrtni svet"Orhideje na okenski polici Pleione so orhideje snežne kepe. Spletno mesto