Phoenix palma

Palma Phoenix naravno raste v azijskih in afriških tropih. Njegovo drugo in pogostejše ime je datljeva palma..

Dimenzije feniksa so precej impresivne. Višina debla je lahko več deset metrov. Njegovi polmetrski pernati listi Afričani pogosto uporabljajo kot material za tkanje in gradnjo: obložijo strehe hiš. Sadje – datumi – so okusni in hranljivi. Rastlina jih začne prinašati šele v 10. letu življenja. Iz ene take palme na leto dobimo do celega centnerja sladkih datljev. Domačini jih uživajo sveže, posušene ali posušene in jih pošiljajo tudi v izvoz..

Nekatere vrste orjaške palme se gojijo kot lončnica ali rastlinjak. Najbolj priljubljena udomačena vrsta je prstni feniks (Phoenix dactylifera). Takšno rastlino lahko pogosto najdemo v državah severne Afrike. Njegovo listje je sivo-zeleno, z ukrivljenimi konci. Ko se razteza, je deblo takšne rastline izpostavljeno. Vrsta hitro raste.

Nega dlani Phoenix doma

Nega dlani Phoenix doma

Lokacija in razsvetljava

Palma feniks spada med svetloljubne, vendar lahko normalno prenaša senco. Za hitrejšo in enakomernejšo rast je priporočljivo, da ga obrnete na sonce z različnimi stranmi..

Optimalna temperatura

Feniks nima izrazitega počitka. Zadovoljen bo z enakomerno in relativno visoko temperaturo skozi vse leto – od 20 stopinj in več. Če želite, lahko pozimi lonec z rastlino premaknete v hladno sobo, vendar so prepihi in hladne okenske police zanj kontraindicirani..

Zalivanje

V zimskem času palmo feniksa zalivamo le rahlo, hkrati pa poskušamo ne posušiti tal. V suhi zemlji lahko listi rastline venejo in ohranijo ta položaj. Od pomladi do jeseni se bo zadovoljil z redkim, a obilnim zalivanjem z mehko vodo. Listje lahko dodatno navlažimo s škropljenjem ali brisanjem. Če je mogoče, jo enkrat na teden pod tušem pokrivajo s filmom. Občasno lahko palmo nahranimo s specializiranimi gnojili..

Raven vlažnosti

Phoenix palma

Za datljevo palmo vlaga zraka ni preveč pomembna in je ni treba povečati.

Prenos

Mlade osebke, stare do 5 let, bo treba letno presaditi. Potrebovali bodo prostorno kapaciteto. Da se korenine ne poškodujejo, se rastlina prenese v nov lonec. Vsakih šest mesecev priporočamo, da zgornjo plast zemlje zamenjate s svežo. Odraslo palmo je treba presaditi le vsaki 2 leti. Za velikega se to naredi vsakih 5-6 let. Dolžina korenin lahko služi kot vodilo. Potreba po višjem loncu se pojavi, če se korenine začnejo videti v drenažnih luknjah.

Tla

Sestava tal za palmo feniks se mora spreminjati, ko raste. Osnova je mešanica enakih delov humusa z listnato zemljo in travo ter polovico peska. Po nekaj letih se vsebnost trate poveča. Rastline do 15 let potrebujejo 3 dele, starejše – 5. Uporabite lahko univerzalni ali specializirani komercialni temeljni premaz. Da voda ne zastaja pri koreninah, je vredno skrbeti za drenažni sloj.

Razmnoževanje palme Phoenix

Razmnoževanje palme Phoenix

Najlažji način za to je preprosto sajenje datumov v zemljo. Pred tem jih je treba namakati več dni, včasih pa zamenjati vodo. Če želite pospešiti proces kalitve, lahko kost prelijete z vrelo vodo. Pesek, mah sfagnum in šoto ali žagovino lahko uporabimo kot zemljo. Pri temperaturi najmanj 25 stopinj se bodo sadike pojavile v nekaj mesecih. Iz istih semen se lahko izkaže tako majhno drevo z razpršeno krošnjo kot visoko in vitko. Oblikovanje krošnje ne bo mogoče – z odrezanjem zgornjih listov lahko rastlino uničite.

Naraščajoče težave

Datumi od vseh vrst palm veljajo za najbolj odporne na vse vrste škodljivcev. Bolezni rastline običajno nastanejo zaradi nepravilne nege. Zaradi preveč suhe zemlje ali trde vode lahko listi feniksa porumenijo. Temne lise na njih so znak mraza in preplavljanja. V tem primeru morate pregledati korenine in odstraniti razpadla območja..

Sušenje konic listov kaže na suh zrak ali temperaturne spremembe. Odrežite jih in pustite tanek suh rob. Toda temnenje in sušenje listov na dnu debla sta le starostni znak..

Datum – gojenje datljeve palme – Artyom Panarin # date # palmaDatum - gojenje datljeve palme - Artyom Panarin # date # palma