Priprava semen za sajenje

Obstajajo rastline s semeni, ki lahko kalijo brez kakršne koli priprave, obstajajo pa tudi tiste, za katere je treba zagotoviti določene pogoje. V nasprotnem primeru morda nikoli ne poženejo ali bo kalitev trajala zelo dolgo. V vsakem primeru, če bo spremenjena priprava na setev, bo kalitev boljša in učinkovitejša, zato vam ne bo treba obžalovati opravljenega dela.

Postopek priprave semen na setev je sestavljen iz cele vrste del, vendar niso vsa upravičena. Pogosto je učinkovit le en postopek. Še vedno pa je bolje imeti predstavo o vseh obstoječih načinih.

Metode priprave semen za setev

Praznovanje

Ta postopek se lahko šteje za potrebnega. Glavna naloga pri razvrščanju semen je odstraniti prazna in pustiti polna. V industrijski proizvodnji razvrščanje velikosti še poteka, zato “umerjanje”. Vse je narejeno precej preprosto. Spremembo je treba vliti v slano raztopino 5%. Počakajte nekaj časa (10 minut). V tem času bodo votla semena ostala na površini, zrela pa bodo potopila, ker so težka. Šele zdaj bodo na vrhu ostala tudi semena, ki so bila dolgo shranjena. To se pogosteje dogaja pri zelenjavnih pridelkih, pri gojenju cvetja se uporabljajo samo sveža semena..

Glavna naloga pri razvrščanju semen je odstraniti prazna in pustiti polna.

Namakanje

To je eden najpogostejših načinov priprave semen za sajenje. Tu kalitev poteka v vodi ali z vlažnim kosom krpe ali prtičkom. Če gre za metodo z vodo, je treba tekočino zamenjati vsaj enkrat na dan (priporočljivo vsakih 12 ur). Če gre za prtiček ali krpo, morajo biti vedno vlažne. Z namakanjem lahko posadite semena, ki so res vzklila. To dejstvo je zelo pomembno za sadike, ki se hranijo v mestnem stanovanju. Treba je spremljati proces kalitve. Saditi je treba, ko je kalček pol širine semena. Če ta trenutek preskočite, boste pri sajenju lahko poškodovali kalček..

Hormonizacija

Ta metoda pospešuje proces kalitve semen zaradi hormonskih snovi, s katerimi so nasičene. Tu se uporabljajo različni stimulansi rasti. Učinkovite rezultate dobimo iz heteroauksina, korenine in epina. Uporabljajo se tudi kalijev permanganat, raztopina sode bikarbone 1%, borova kislina, nikotinska 0,5%. Priljubljena metoda, ki je precej pogosta, je sok aloe, vanj so namočena semena. Zelo učinkovita metoda, kalivost 100%.

Stratifikacija

Ta priprava je potrebna, da semena razumejo, da ne bodo opremljena s tropskim podnebjem. Bistvo metode je v tako imenovani prevari. Za sadilni material so ustvarjene umetne zimske razmere. Uporabljajo se lahko tudi različne možnosti stratifikacije. Če želite to narediti, potrebujete posodo – običajen cvetlični lonec je idealen. Pripraviti je treba mešanico peska (1,5 dela), šote (1 del) in lepo bi bilo dodati mah sfagnum (0,5 dela) S to zemljo zaprite dno posode na vrhu polaganja semen , jih razdelite v enakomerno plast, nato spet zemljo in tako večkrat. Po tem morate vse temeljito zaliti in položiti v polietilensko vrečko. Nadalje se lonec pošlje na hladno mesto, lahko greš celo v hladilnik. Dovoljena temperatura za stratifikacijo 0 … +5.

Za seme so ustvarjeni umetni zimski pogoji

Proces kaljenja semen je treba pozorno spremljati. Mešanica mora biti ves čas vlažna. Dovoljeno je rahlo zmrzovanje, šele potem ga morate odmrzniti samo naravno, brez grelnih naprav. Trajanje te metode je lahko različno, vse je odvisno od rastline. Obstaja cvetlična kultura, ki zadostuje za en mesec. Če želite skrajšati obdobje stratifikacije, lahko semena najprej namočite, da nabreknejo.

To metodo lahko kombinirate tudi s kalibracijo. Obstajajo tudi semena rastlin (kamelija, feijoa, čaj), ki jih je treba preprosto stratificirati, da bodo dobro kalile. Ko kupujete popolnoma neznano rastlino zase, morate prodajalca vprašati o tem, kakšna so semena za postopek priprave.

Skarifikacija

Podobna metoda se uporablja pri kaljenju semen s trdo lupino (banana, datlje, konoplja itd.). Takšno zrno zelo težko premaga zaščitno lupino in samo kali. Tu se za olajšanje uporablja skarifikacija. To je mogoče storiti na dva načina: mehansko ali kemično. Za začetnike v cvetličarstvu je bolje, da ne uporabljate kemične metode, ne smete tvegati.

Podobna metoda se uporablja pri kaljenju semen s trdo lupino.

Čeprav je treba omeniti, da lahko pri uporabi kemične raztopine kalijo tudi stara semena. Tu pa lahko preskočite tudi trenutek, ko je treba seme odstraniti iz raztopine. Tako se lahko ta metoda uporablja z veliko zalogo sadilnega materiala..

  • Kemična metoda. Vzame se 2-3% raztopina klorovodikove in žveplove kisline, vanj se dajo semena in tam ostanejo, dokler se lupina ne zmehča.
  • Mehanska metoda. Tu je vse veliko enostavneje, a kljub temu morate biti previdni. Morate vzeti nož, pilico ali kaj podobnega ter površino zrna opraskati na več mestih. Uporabite lahko tudi grob pesek ali celo brusni papir.

Jedkanje

To je učinkovit način za zaščito semen in sadik pred različnimi boleznimi. To še posebej velja za sadilni material, ki bo posajen neposredno v zemljo. Jedkanje je tukaj preprosto potrebno. V prodaji so semena, ki so že vložena. Razlikujejo jih lahko po barvi, imajo nenaravno barvo – zeleno, modro, roza itd. Takšnih semen ni treba več predelati, ostalo pa bo še vedno treba.

Eden preprostih načinov je, da semena za pol ure namočite v raztopini rožnatega mangana. Obstaja veliko fungicidov in vsak od njih je mogoče uporabiti.

semena držite pol ure v rožnati raztopini mangana

Praktično se uporabljajo tudi druge metode priprave semen za setev. To je sneženje, opeklina ali zmrzal in drugo. Toda tisti, ki so zdaj obravnavani, so morda najbolj osnovni in enostavni za izvedbo, pa tudi precej učinkoviti..

Zagotovo ima vsak vrtnar, vrtnar in cvetličar, ki ima za seboj veliko izkušenj, svoj način, kako pripraviti semena za sajenje. Toda za začetnike je vseeno bolje prisluhniti navedenim metodam. V zgodnjih fazah gojenja sobnih rastlin ali gojenja vrtnega cvetja bodo takšna priporočila v veliko pomoč..

Ne pozabite, da se postopek priprave lahko razlikuje glede na rastlino. Toda glavne metode priprave so umerjanje, namakanje, razkuževanje, kalitev, hormonalizacija in utrjevanje..