Hijacinte. Prisiljevanje hijacinte

Hijacinta je čebulna rastlina, ki očara vsakogar s svojim čudovitim cvetenjem. Domovina hijacintov velja za Afriko, Sredozemlje, Nizozemsko. Danes pa lahko takšno lepoto vidite v vsakem domu. Ta čebulna rastlina je postala precej pogosta. Hijacinto lahko gojimo tako v sobi kot na sprednjem vrtu. Hijacinta je rastlina izjemne lepote, ki začne cveteti spomladi. Rastlina cveti tri tedne. Če pa ste nenadoma želeli videti čudovit hijacint, ki cveti pozimi, je to mogoče. Z veliko prizadevnostjo lahko do novega leta celo izženete hijacinto.

Če čebulic hijacinte nimate na zalogi, jih lahko kupite v cvetličarni. Ampak ne v vsaki trgovini najdete žarnico hijacinta, morate malo poiskati. Da ne boste izgubljali veliko časa, se lahko takoj odpravite v cvetlični vrtec, kjer boste zagotovo dobili vse, kar potrebujete. Kljub temu bo priprava hijacinte za destilacijo veliko boljša. Na embalaži s čebulicami hijacinte mora biti vtisnjen napis “za destilacijo”. Hijacinta začne cveteti čez četrt leta, potem ko je pristala v tleh. Hkrati je pomembno upoštevati vse potrebne pogoje za rast rastlin. Približno enak čas bo potreben za siljenje hijacintov, to upoštevajte takoj.

Pravilna sajenje in destilacija hijacintov doma

Pojdimo na sam proces. Čebulice hijacinte je treba hraniti v hladilniku 2–4 mesece. S tem postopkom boste žarnicam zagotovili obdobje zimske mirovanja. Po zimskem mirovanju lahko začnete saditi rastlino. Za sajenje hijacinte so primerna vrtna ali gozdna zemljišča. Za sajenje uporabite navadne cvetlične lončke, po možnosti velikih velikosti.

Čebulice naj bodo nameščene na kratki razdalji drug od drugega in ne smejo biti v stiku med seboj. Čebulic hijacinta ne smemo zakopati globoko v zemljo, vrh sadike naj bo na površini. Pred poganjkom je treba rastlino hraniti v hladnem in temnem prostoru. V začetni fazi vsiljevanja temperatura ne sme presegati 10 stopinj nad 0.

Ne pozabite na zalivanje zemlje. V celotni fazi prisile mora biti zemlja vedno vlažna. Ko se pojavi kalček, je treba hijacinto odnesti v svetlo sobo, kjer temperatura ne bo presegla 16 stopinj Celzija..

Kako pravilno razmnoževati in saditi hijacinte

V celoti je treba upoštevati temperaturne in svetlobne pogoje. Če temperatura preseže določene norme, bo hijacinta cvetela prej, vendar se lahko obdobje cvetenja skrajša na nekaj dni. Zato pazite, da ne pretiravate s previdnostjo, ki je lahko škodljiva. Hladnost in lahka, vlažna zemlja je tisto, kar potrebujete za destilacijo hijacinta.

Prisilno rastlino je mogoče izvesti v vodnih pogojih. Če želite to narediti, morate kupiti bučke, ki so namenjene vsiljevanju čebulnic. Ta način vsiljevanja se ne razlikuje od običajnega, kjer vsiljevanje hijacinte poteka v tleh..

Tako preprosta dejavnost lahko oplemeniti vaš dom, mu doda več udobja in domače topline..