Vanilija orhideja (vanilija orhideja)

Vsi ne vedo, da je vsem znana začimba – dišeča vanilija – pravzaprav plod istoimenske orhideje. Kljub velikemu številu rodu vanilije ga lahko proizvaja le nekaj vrst. Tako se za ustvarjanje znamenite začimbe običajno uporabljajo nezrele škatle s ploščatimi lističi vanilije..

V naravi ta neverjetna orhideja raste v vlažnih gozdovih Srednje Amerike, danes pa jo lahko najdemo tudi na drugih celinah. Vodilna v proizvodnji vanilije sta Madagaskar in Indonezija. Zanimanje zanjo ni samo zaradi pikantnih semen, ampak tudi zaradi čudovitih cvetov. Če takšno vanilijo pridelate doma, ne bo obrodila sadov. Njegovi razkošni cvetovi so rumenkasto bele ali zelenkaste barve ter nežne in prijetne arome. Vsak od njih traja le en dan, a zahvaljujoč svoji količini lahko vanilijeva orhideja z njimi navduši lastnika več tednov..

Vanilija se bistveno razlikuje od drugih orhidej. To je dolga liana, ki lahko doseže 30 metrov dolžine. Toda tako kot sorodniki ima zračne korenine in goste temno zelene liste. Doma vanilija ne bo dosegla tako velikanske velikosti, a bo vseeno dodala od pol metra do metra dolžine na leto. Rast orhidej je mogoče nadzorovati z obrezovanjem. To zdravljenje pomaga pomladiti rastlino in spodbuditi njeno razvejanje, s čimer se izboljša videz rože..

Za gojenje vanilijeve orhideje potrebujete dobro oporo: v naravi služijo drevesne veje. Doma jih lahko zamenjamo s cevjo, zavito v kokosova vlakna, mrežo ali stojalom za kodranje osebkov. Lahko poskusite gojiti takšno orhidejo kot ampelno rastlino. V tem primeru ga posadimo v visečo košaro. Z dobro nego se bo majhna sadika čez tri leta spremenila v cvetočo rastlino.

Nega vanilijevih orhidej doma

Nega vanilijevih orhidej doma

Skrb za vanilijevo orhidejo doma je težka, vendar povsem izvedljiva. Za nenavaden cvet boste morali čim bolj reproducirati naravne razmere in zagotoviti zadostno toploto in vlago..

Lokacija in razsvetljava

Vanilijeva orhideja ima raje precej svetlo, razpršeno svetlobo ves dan. Neposredni žarki so zanjo nevarni. Ko pridejo na liste, lahko na njih pustijo svetle lise, zato je treba v sončnem popoldnevu cvet nekoliko zasenčiti. Vanilija lahko raste v delni senci, vendar bo tak kraj slabo vplival na obilje cvetenja. V preveč senčnem kotu se rože morda sploh ne pojavijo. Pozimi lahko uporabite dodatno razsvetljavo.

Optimalna temperatura

V domačih gozdovih vanilijeve orhideje je precej vroče. Idealna soba zanjo bo soba, v kateri bo podnevi približno +30 stopinj, ponoči pa najmanj +20 stopinj. Spodnji prag je +18. Odrasla rastlina lahko prenese majhna temperaturna nihanja. Izbrane pogoje bo treba vzdrževati vse leto: obdobje mirovanja vanilije ne zahteva hladnega prehlada.

Raven vlažnosti

Vanilijeva orhideja

Vlažnost v prostoru mora biti tudi tropska. Orhideja bo potrebovala vsaj 80 ali 90%. Za zalivanje in škropljenje se uporablja mehka in topla (30-40 stopinj) voda, v kateri praktično ni kalcija. Oba postopka je treba izvajati redno. Vroče je v sobi, pogosteje boste morali zalivati ​​cvet. Nemogoče je posušiti zemljo v loncu z orhidejo. Občasno lahko rastlino okopate pod toplo tekočo vodo. Toda med takšnimi vodnimi postopki morate biti previdni in poskušati ne poškodovati njegovih listov. Takšno kopanje je priporočljivo izvajati približno enkrat na teden. Za dodatno vlaženje zraka lahko uporabite tudi vlažen pladenj..

Soba z orhidejami potrebuje zmerno prezračevanje. Ne smemo pozabiti, da lahko presežek vlage, tako kot njeno pomanjkanje, povzroči bolezni cvetov. Če so njegove korenine ali stebla začeli gniti, je potrebno zamenjati substrat in prilagoditi zalivanje. Sušenje listov bo kazalo na pomanjkanje vode.

Izbira tal

Tla za vanilijevo orhidejo morajo imeti posebno sestavo. Tla zanjo vključujejo žgano vrtno zemljo, lubje iglavcev, mah sfagnuma, korenine praproti in nekaj oglja ali šote. Nastala zemlja bi morala biti dobra tako za vodo kot za zrak..

Skozi vse leto se hranila nanesejo na tla. Za to so primerna posebna gnojila za orhideje. Uporabljajo se približno 2 -krat na mesec, kar znatno zmanjša koncentracijo, navedeno na embalaži. Sprejemljivo je tudi listno prelivanje. Toda presežek mineralov lahko povzroči zatemnitev zračnih korenin..

Prenos

Vanilijeva orhideja

Vanilijo presadimo vsake 2-3 leta, ko se njene korenine ne prilegajo več v stari lonec. Pretesna posoda lahko upočasni rast in razvoj rastline. Izčrpana ali neprimerna tla so lahko tudi razlog za ponovno zasaditev. Najbolje je, da cvet premikate spomladi. Orhidejo previdno odstranimo iz lonca, da ne odlomimo korenin. Če se okvaram ni bilo mogoče izogniti, so odseki posuti z ogljem. To jih bo zaščitilo pred razvojem gnilobe..

Nova posoda je lahko le nekoliko večja od stare. Med koreninami in stenami lonca naj ostane le nekaj centimetrov. Glavna stvar je, da mora vsak lonec imeti drenažne luknje. Po presajanju je treba orhidejo za kratek čas zasenčiti in jo postopoma vrniti v prejšnje stanje. Zalivanje takega primerka je vredno tudi nekoliko manj pogosto..

Metode razmnoževanja vanilijeve orhideje

Najprimernejši način razmnoževanja vanilije je s potaknjenci. Za to je najbolje izbrati potaknjence, ki imajo zračne korenine. Stopnja ukoreninjenja bo pripomogla k povečanju zdravljenja s posebnimi stimulansi. Po sajenju v mokro peščeno zemljo sadiko trte pokrijemo s plastično vrečko. Za prezračevanje ga je treba občasno odstraniti in tudi spremljati stopnjo vlažnosti tal – ne sme se izsušiti. Ko nova orhideja zraste, vrečko odstranimo.

Po pojavu več novih listov se sadika prenese v prozoren lonec s substratom. Tudi majhna orhideja bo potrebovala podporo..

Za potaknjence lahko uporabite tudi vrhove poganjkov, ki so ostali po obrezovanju. V tem primeru je treba odseke posipati tudi z ogljem. Tako bo rastlina zdrava..

Vanilija orhidej (Vanilla planifolia) v zaprtih prostorihVanilija orhidej (Vanilla planifolia) v zaprtih prostorih