De tulpen zijn de meest populaire lentebloemen die het huis en de tuin sieren. Terwijl we genoten van de prachtige en prachtige tulpenkleuren en onze dag kleurrijker en vrolijker maakten, besloten we op zoek te gaan naar enkele interessante feiten over deze fascinerende bloem. Ben je nieuwsgierig? Lees maar verder…

Wetenswaardigheden over deze prachtige lentebloemen

verschillende gekleurde tulpen en interessante weetjes

Een bloem met een rijke variëteit

De tulpen zijn onder te verdelen in zo’n 150 verschillende soorten. In feite zijn er meer dan 3.000 soorten die van nature en genetisch zijn gefokt over de hele wereld. Er worden voortdurend nieuwe soorten tulpen gemaakt, maar elk duurt minstens 20 jaar vanaf de eerste teeltfase tot het bereiken van de bloemenwinkels.

De tulp heeft zijn eigen symbool

Deze bloemen hebben een enorme verscheidenheid aan betekenissen, omdat elke kleur iets anders symboliseert. Over het algemeen wordt aangenomen dat de tulpen een symbool zijn van liefde en het begin van de lente. De rode tulpen zijn een uiting van ware liefde. Met de blanken kun je om vergeving vragen en de paarse zijn een teken van royalty. Het is interessant dat het kleurrijke boeket tulpen wordt geaccepteerd als een compliment voor de ogen van de ontvanger.

Vroeger werd hun waarde gelijkgesteld aan diamanten

De tulpen waren tot in de zestiende eeuw onbekend in Europa. Een decennium later verspreidden ze zich ook naar Nederland en tegen het midden van de 17e eeuw werden de tulpen tegen een extreem hoge prijs verhandeld. Slechts één bloem was veel meer waard dan de meeste huizen en kostte ongeveer tien keer meer dan het jaarinkomen van een rijke vakman.

Een bijna perfecte bloemvorm

tulpen in prachtige kleuren

De tulpen zijn bijna perfect van vorm

Ze staan ​​bekend om hun gedurfde kleuren en prachtige vormen, en de meeste soorten zijn bijna perfect symmetrisch. De bloemen zijn meestal solitair of in kleinbloemige bloeiwijzen. De rechtopstaande bloemen zijn drievoudig, hermafrodiet en klokvormig tot komvormig. De schutbladen zijn min of meer anders gevormd.

 Kan in de keuken worden gebruikt

Net als veel andere bloemen zijn de tulpen eetbaar! Deze bloemen kunnen in veel recepten worden gebruikt als vervanging voor ui en kunnen ook worden gebruikt bij het maken van wijn.

Interessant: Inderdaad, tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de tulpen vaak geconsumeerd door mensen die zich geen ander voedsel konden veroorloven.

Een Perzische naam oorsprong

gele tulpen weide

Een interessante oorsprong van de naam

In de West-Europese landen, waarvan de talen meestal uit het Latijn komen, heeft de naam van de tulp één en dezelfde stam met het Latijnse woord “tulp” en van het Perzische “dulband”. De bloem krijgt deze naam vanwege zijn specifieke vorm, die wordt vergeleken met een tulband.

De tulp komt uit de leliefamilie

Deze bloemen worden ook geassocieerd met een andere mooie lentebloem: de lelie. Ze komen uit de leliefamilie, waaronder de lelies, uien, knoflook en asperges.

De zwarte tulp als populaire plantenkeuze

De koningin van de nacht

“The Queen of the Night” – de meest populaire tulp

De tulpen betoveren met hun heldere en zonnige kleuren, ze worden eigenlijk in alle kleuren gekweekt behalve blauw (er zijn blauwe tulpen, maar die hebben een paarse glans). Een van de meest interessante kleuren is zo donker dat de tulp bij een bepaalde lichtinval helemaal zwart lijkt. Vanwege deze unieke nuance staat de tulp bekend als de “Koningin van de Nacht” en is een van de meest populaire en extravagante soorten tulpen.

Tulpen zijn zelfstandige planten

De tulp begint zijn leven als een ui. Maar de tulpenbollen verschillen van die van andere planten omdat ze voedingsstoffen bevatten die voldoende zijn voor hun overleving en groei.

De oorsprong van het kleurrijke patroon

een interessante tulpenkleur

Het kleurrijke patroon is een infectieresultaat

Het originele, overlopende patroon van sommige soorten tulpen dat de bloembladen siert, was eigenlijk het resultaat van een virale infectie. De eerste die deze infectie opmerkte, was de Nederlandse botanicus Carol Klasius. Hij wordt beschouwd als de persoon die de tulpen in Nederland populair heeft gemaakt. Klasius slaagde erin veel nieuwe kleurvariaties te creëren en sommige waren zelfs erg populair. Tegenwoordig wordt deze ongewone kleuring bewust bereikt en maakt het een enorme verscheidenheid aan kleuren mogelijk.

En? Kende je deze interessante weetjes over de tulp al of heb je vandaag iets nieuws geleerd??

Geniet gewoon van de prachtige en prachtige tulpenkleuren

het huis van de tulpen nederland

Een mooie maar zeldzame kleur

blauwe tulp als zeldzaamheid

Tulpen zijn een symbool van liefde en het begin van de lente

Geef bloemen weg en breng vreugde

De tulpen kunnen worden gebruikt als vervanging voor uien

de tulp is een eetbare plant

Tulpen zijn de meest populaire lentebloemen die huis en tuin sieren

idee om tulpen te planten

De tulp begint het leven als een ui

Tulpenbollen correct planten

interessante weetjes over de tulpen

tulpen als snijbloemen

blauw rode tulp

mooie en gekleurde lentebloemen

zwarte tulp planten

geef een bosje tulpen weg en maak je blij

mooie kleuren voor in de tuin