Ondanks zorgvuldige en correcte verzorging vormt zich in de loop van de tijd onvermijdelijk een gazonvilt op de bodem van uw favoriete weide. Met mate zorgt het voor een dichte spreiding en een gezonde uitstraling van het gazon. Na verloop van tijd sterft dit onkruid echter af en ontwikkelt zich een chemische verbinding, lignine genaamd, die ervoor zorgt dat het heel langzaam afbreekt. Als gevolg hiervan vormen zich lagen dood gras en vermengen zich met nieuwere scheuten, waardoor de groei geleidelijk wordt vertraagd en een goede omgeving wordt gecreëerd voor rot, schimmel, mos en insecten. Het verticuteren van het gazon in de herfst heeft tot doel dit vilt te verwijderen, waardoor water, zuurstof en voedingsstoffen weer in de bodem kunnen doordringen. Dit verbetert op zijn beurt de gezondheid en de kleur van uw gazon. Omdat verticuteren echter zo’n ingrijpende behandeling is, kan de verkeerde aanpak meer kwaad dan goed doen. Daarom geven we je vandaag enkele handige tips voor het verticuteren in de herfst. Je gazon zal je dankbaar zijn!

Weet wat er onder uw gazon verborgen is?

Gazon verticuteren in de herfst - Zo doe je het goed Oude bruine gazons verticuteren

Hoeveel riet is te veel riet??

Het is een goede zaak om wat viltvilt (ongeveer 0,5-1 cm) in uw gazon te hebben. Het beschermt het bladerdak van de grasplant tegen de elementen, terwijl tegelijkertijd water, zuurstof en voedingsstoffen de grond binnendringen en de wortelzone bereiken. Alles dikker dan 1 cm kan het gras beschadigen en moet worden verwijderd.

Dit verbetert vervolgens de gezondheid van uw gazon en maakt het uiteindelijk veerkrachtiger. De meeste gazons moeten ongeveer één keer per jaar worden verticuterd.

Gazons die aanvoelen als een extra dik tapijt, moeten verticuterd worden

Gazon verticuteren in de herfst - Hoe het goed te doen Gazon voor het onderzoeken van grasmatten

Meer dan 1 cm is al teveel van het goede

Gazon verticuteren in de herfst - Hoe u het gras echt te veel zichtbaar maakt?

Houd er echter rekening mee dat niet alle grassen vilt produceren. Roggegras is hiervan een bekend voorbeeld. Het is extreem duurzaam, droog en hittebestendig en produceert bijna geen gazonvilt. Dit maakt raaigras perfect voor de hobbytuinier die zijn vrije dagen niet wil besteden aan het onderhouden van het gazon. Aan de andere kant zien veel serieuze tuinders deze grassoort als een onkruid dat moet worden verwijderd. Dus als u wilt dat uw gazon eruitziet als echt golfgras, dan heeft u waarschijnlijk een andere variëteit nodig.

Roggegras is heel gemakkelijk te verzorgen en robuust, maar het ziet er niet zo chic uit

Het gazon verticuteren in de herfst - zo doe je het goed raaigras voor hobbytuiniers

Het gazon verticuteren in de herfst – dat is de regel! Maar waarom precies in de herfst?

Verticuteren is op de lange termijn erg voordelig, maar kort daarna ziet uw gazon er behoorlijk verminkt uit. En als uw viltprobleem bijzonder groot is, kunt u het grootste deel van uw gazon verliezen. Maar geen angst! Uw weide herstelt en ziet er dan nog beter uit dan ooit tevoren. Om uw gazon snel te laten herstellen, moet het verticuteren worden uitgevoerd in seizoenen met goede groeiomstandigheden. Dit betekent een mix van warmte, regen en zon. Daarbij wil je overmatige hitte en kou vermijden. Het beste seizoen voor intensief verticuteren is daarom de herfst, maar lichte procedures zijn ook mogelijk in het voorjaar.

Uw gazon heeft over het algemeen het meeste onderhoud nodig in de herfst

Het gazon verticuteren in de herfst - hoe doe je het goed? De herfst is het ideale moment

Gereedschap en uitrusting voor het verticuteren in de herfst

Hier is een lijst met alles wat je nodig hebt om de klus te klaren zonder professionals in te huren.

 • Grasmaaier, bij voorkeur met grasopvangbak
 • Hand-, elektrische of benzineverticuteermachines, afhankelijk van de grootte van uw gazon
 • Hark
 • blad zak
 • Gazonzaden
 • Gazonmest

Heb alles wat je nodig hebt voor herfstverticuteren?

Het gazon verticuteren in de herfst - Zo doe je het op de juiste manier gereedschap dat nodig is voor het verticuteren

Stapsgewijze instructies voor het verticuteren van uw gazon in de herfst

 • Geef uw gazon twee dagen voor het verticuteren water, maar bemest het niet gedurende ten minste 45 dagen van tevoren. De bemesting draagt ​​er alleen maar toe bij dat de grasmat dichter is en het werk voor de verticuteermachine moeilijker wordt.
 • Maak jouw maaimachine op de laagste stand voor uw type gras en maai het hele gebied kort.
 • Zoek alle ondergrondse nutskabels, sprinklerleidingen en sprinklerkoppen en markeer ze met wat bloem uit de keuken. De verticuteermachine kan ze gemakkelijk beschadigen.

Vind en markeer gevoelige ondergrondse systemen

Gazon verticuteren in de herfst - Hoe het correct te doen Het vinden van riet?

 • Zet de messen van de verticuteermachine op een hoge stand en op een afstand van ca. 7 cm voor de meeste grassoorten. Voor dichtere variëteiten zoals Zoysia en Bermuda, zet de messen op een lage stand en ongeveer 2 cm uit elkaar.
 • Start de verticuteermachine en laat hem gewoon over het gazon lopen. Er hoeft niet geduwd of geduwd te worden. Werk heen en weer in stroken en dan overdwars in een hoek van 45 graden. Hark al het riet op en gooi het weg in een bruine organische bak of een recyclingcentrum. Dit komt omdat het heel langzaam ontleedt in compost.
 • Na het verticuteren moet u het gazon nu helpen herstellen. Het eerste dat u moet doen, is doorzaaien. In het voorjaar is je weide niet alleen dichter, maar ook beschermt zichzelf op natuurlijke wijze tegen onkruid. Alleen dan moet je voeden met een meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium en dan water.

Doorzaaien geeft uw gazon een sterke boost in het volgende groeiseizoen

Het gazon verticuteren in de herfst - hoe doe je het op de juiste manier Zaden opnieuw zaaien

Het laatste wat je hoeft te doen is bemesten en water geven

Het gazon verticuteren in de herfst - Zo doe je het goed gazon daarna goed bemesten

Verticuteren in de herfst helpt je om van vilt af te komen en daarmee van schimmels, mos, insecten, ziektes, vuil etc. en mag daarom niet worden onderschat. Als u de bovenstaande bewerkingen jaarlijks uitvoert, wordt uw gazon steviger, sterker en weelderig.

Het riet kan het beste worden weggegooid

Gazons verticuteren in de herfst - zo doet u het op de juiste manier Graszoden harken en afvoeren