De afgelopen weken hebben we een aantal artikelen gepubliceerd over gezond eten. Vooral in de zomer is het tijd om te genieten van veel verse producten – namelijk groenten en fruit. Want in de andere seizoenen hebben we er niet zoveel van. Als we ons immuunsysteem echter in de zomer versterken met behulp van de zon en verse gerechten, dan hebben we in de andere seizoenen een veel betere kans om ondanks de vorst en de virussen gezond te blijven. Maar alleen met de juiste opslag kunnen we optimaal genieten van de rijkdom van de zomer. Er zijn enkele efficiënte basistips voor het op de juiste manier bewaren van groenten en fruit. Ontdek wat deze zijn in de volgende regels:.

De komkommers – deze groenten moeten apart van andere worden bewaard

bewaar groenten goed gesneden komkommers

De komkommers moeten uit de buurt van andere producten worden gehouden

Welke soorten groenten en fruit zijn bijzonder veeleisend en delen niet graag opslagruimte met anderen? We denken dat de meesten van jullie komkommers als het laatste product zouden zien als er zo’n indeling was. Deze eenvoudige groente is echter veeleisender dan op het eerste gezicht lijkt.

Komkommers zijn er gevoelig voor Etheen. Dit is een gas dat andere groenten en fruit scheiden als ze rijpen. Bewaar de komkommers daarom bij voorkeur apart. De meest ongeschikte plek om ze te bewaren is bij tomaten, bananen en meloenen. Dus als je groenten en fruit goed wilt bewaren, moet je niet de fout maken om al deze heerlijke producten op één en dezelfde plek te stoppen.

Maak een bundel van de kruiden – dat is de regel voor het bewaren van groenten

bewaar groenten op de juiste manier geweldige groene kruiden

Bundel verse specerijen en kruiden

De situatie is heel anders als het gaat om het bewaren van specerijen en kruiden. Het beste is om er een bundel van te maken en deze precies zo op te bergen. Als de specerijen en kruiden vers zijn, wast u ze eerst en droogt u de bladeren af. Snijd de uiteinden van de stokjes af en plaats ze in een glas of kopje water. Ze kunnen dus in de koelkast of op het aanrecht worden bewaard. Als je het niet gebruikt, moet je het water vaker verversen.

Aardappelen bewaren – dit kan het beste in een zak op een koele plaats!

Groenten goed bewaren grote aardappelen

Bewaar de wortelgroenten in zakjes

Wortelgroenten, zoals aardappelen, rode biet of uien, zijn zeer rijk aan verschillende gezonde ingrediënten. Meer dan de meeste andere groenten eigenlijk. De reden hiervoor is dat ze de mogelijkheid hebben om de gezonde ingrediënten direct uit de aarde te halen. Om hun goede eigenschappen echter langer te behouden, moeten deze groentensoorten op de juiste manier worden bewaard. De juiste opslaglocatie zou donker, koel en met gemeten vochtigheid zijn. Liefst in een zakje.

Je moet de bosvruchten wassen en daarna in de koelkast leggen

Veel verschillende soorten groenten en fruit worden op de juiste manier bewaard

Was eerst de bosvruchten

Aardbeien, frambozen en bramen zijn enkele van de meest populaire vruchten van de zomer. Maar als je ze gewoon in de koelkast bewaart, zijn ze de volgende dag niet lekker. In feite moet je ze waarschijnlijk allemaal in de prullenbak gooien. Dat zou jammer zijn, niet? Hier zijn enkele eenvoudige regels voor het bewaren en op de juiste manier eten van dit soort fruit. Als je een grotere hoeveelheid hebt gekocht, was je deze vruchten eerst met een mengsel van water en azijn in een verhouding van 1 op 3. Laat het water goed weglopen en droog voorzichtig af met keukenpapier. Alleen dan mogen ze in de koelkast.

Fruit bewaren is eenvoudig, maar er zijn ook bepaalde belangrijke regels om het te doen!

bewaar groenten op de juiste manier geweldige rode appels

Appels en peren gaan niet goed

Als je groenten en fruit op de juiste manier wilt bewaren, moet je weten dat bepaalde soorten gewoon niet goed met elkaar overweg kunnen. Zo’n voorbeeld hadden we al, namelijk de combinatie van komkommers met bananen, tomaten en andere verse producten die etheen scheiden. Appels en sinaasappels zijn ook zo’n koppel dat er alleen mooi uitziet op stillevens. En ja, het probleem zit hem weer in de afscheiding van etheen dat uit de sinaasappels komt.

Het is het beste om de bananen in kleine trossen te scheiden. Dit is de regel voor het bewaren van fruit!

Bananen correct bewaren in clusters van groenten en fruit

Scheid de bananentrossen

Als je de bananentrossen niet opsplitst, zouden alle vruchten tegelijkertijd rijp zijn. Als er meerdere zijn en je kunt ze niet te snel afmaken, dan moeten ze in de prullenbak worden gegooid. Dat wil je toch zeker niet? Idealiter verdeel je dit zodat je een kleine hoeveelheid klaar hebt voor de komende twee of drie dagen en bewaar de rest in de koelkast.

Als de bananen echter te rijp zijn maar nog niet helemaal verrot, heb je een aantal gezonde alternatieven om te gebruiken. Je kunt deze gebruiken om heerlijk zelfgemaakt ijs te maken. Hiervoor moet je dit pureren en mengen met dezelfde hoeveelheid pindakaas. Vries ze in en bewaar in de koelkast.

De avocado’s rijpen goed samen met de bananen. Deze fruitsoorten kun je samen bewaren.

Verse avocado in een houten kom

Onrijpe avocado’s horen naast bananen

Als we groenten en fruit goed willen bewaren, dan moeten we weten dat er bepaalde soorten naast elkaar bestaan. En niet alleen degenen die moeten worden afgesneden! Zo horen avocado’s naast bananen. Etheen, meermaals genoemd, zal de rijping van de eerste bevorderen. Dit geldt natuurlijk als de bananen niet in de koelkast staan. Als je de avocado’s wilt bewaren zodat ze langzamer rijpen, dan moeten ze gewoon uit de koelkast blijven.

De tomaten moeten buiten de koelkast worden bewaard

Bewaar veel geweldige rode tomatengroenten op de juiste manier

Tomaten horen niet in de koelkast

De meeste mensen maken grove fouten bij het bewaren van tomaten. Als je deze groenten goed wilt bewaren, moet je ze uit de koelkast bewaren. Alleen zo behouden de tomaten hun zoete, zomerse smaak. Als je de tomaten op kamertemperatuur bewaart, haal je het meeste uit hun smaak.

Van correct bewaarde groenten kun je lang genieten

Bewaar groenten op een roestige manier en houd ze vers

Frambozen moeten worden bewaard volgens de regels van fruitopslag

Bewaar frambozen in de struiken, fruit en groenten op de juiste manier

De sinaasappels scheiden ethaan en moeten uit de buurt van andere groenten en fruit zijn

Sinaasappels goed bewaren in een kom

Rode biet is een knolgewas en moet hiervoor volgens de regels bewaard worden

Bewaar geweldige bietengroenten op een roestige manier