In de zomer geven klimplanten ons de prachtige mogelijkheid om het tuinhek of de gevel van het huis mooi te decoreren. Dus wie waarde hecht aan mooi groen in de zomer, maakt geen fout met klimplanten. Daarom willen we je vandaag kennis laten maken met zo’n tuinplant: de klimmende leeuwebek. Het is een tuinplant met een delicate schoonheid, maar toch bijzonder robuust. Leer hieronder hoe u voor leeuwebekken in de tuin zorgt.

Leeuwebekken klimmen kruiden het tuinhek op

klimmen leeuwenbek tuin zomerbloemen versieren

Leeuwebekken – Algemene informatie

Van mei tot oktober kunt u genieten van de buitengewone schoonheid van de klimmende leeuwebek. De lipachtige bloemen van deze zomerbloeier gaven hem zijn naam. De wetenschappelijke naam van de klimmende leeuwebek is Asarina. Het wordt ook wel klimgloxinia en maurandia genoemd.

De klimmende leeuwebek verschilt aanzienlijk van tuinleeuwebekken. Maar beide soorten hebben grote, mooie bloemen in de keelholte en behoren dus tot de familie van de keelholte. Deze klimplant heeft prachtige sierlijke bloemen in lavendel, violet of roze. En de bladeren doen denken aan klimop.

De leeuwenbek is een eenjarige tuinplant. Zijn thuis is Mexico, dus hij kan veel zon en hitte weerstaan. Deze planten hebben dus een goed ontwikkeld netwerk van wortels. De bekendste soorten zijn Asarina scandens en Asarina barcaiana. Asarina scandens wordt gekenmerkt door een kleinere groei in vergelijking met Asarina barcaiana. De laatste soort groeit sneller en sterker en heeft donkerdere bloemen. Hij kan een hoogte bereiken van 3 meter. Asarina scandens daarentegen bereikt slechts een hoogte van 2 m.

Deze bijzondere leeuwenbek is een erg mooie tuinplant 

klimmen leeuwenbek verzorgingstips ideeën voor tuinontwerp

Leeuwebekken klimmen – verzorgingstips

Omdat de klimmende leeuwebek zelden op kwekerijen wordt aangeboden, zaai je hem meestal zelf. De klimmende leeuwebek heeft nauwelijks verzorging nodig. Hij is zeer robuust en bloeit tot de eerste nachtvorst in de herfst. De klimmende leeuwebek gedijt het beste op een zonnige en beschutte plaats. De grond moet doorlatend en humusrijk zijn. Je moet het regelmatig water geven. De plant heeft absoluut water nodig, vooral bij droog weer. Het is erg belangrijk dat de kluit niet helemaal uitdroogt. Om de klimmende leeuwebek snel te laten groeien en bloeien, heeft hij veel voedingsstoffen nodig. Maar de grond hoeft in geen geval overbemest te worden. Een normale bloem of tuingrond is best geschikt.

De klimmende leeuwebek is bijzonder gevoelig voor kou. Om deze reden mag het niet worden blootgesteld aan vorst.

Voor klimplanten hebben Asarina scandens en Asarina barcaiana een rooster of een hek nodig zodat ze naar boven kunnen klimmen. Je moet dus op tijd een trellis voor de plant hebben.

Met een goede verzorging kunt u maandenlang genieten van de pracht van de bloemen. Zo kun je in de zomer en herfst het tuinhek mooi groen maken.

Leeuwebekken beklimmen is een jaarlijkse klimplant

klimmen leeuwenbek mooie bloemen versieren gevel

Klimbekken kunnen ook als hangplant voor op het balkon worden gekweekt. In dit geval is een grote balkonbak noodzakelijk. Als de klimmende leeuwebek in een pot wordt gekweekt, kan deze ook worden overwinterd. De kuipplant moet zo koel mogelijk, maar toch vorstvrij worden bewaard. Een onverwarmde garage is hiervoor ideaal.

Voor de tuinplanten kun je winterbescherming maken van dennen- of sparrentakken en proberen ze te overwinteren.

Als je de leeuwenbek zelf wilt zaaien, moet je zaden van je eigen planten halen. Dit gaat ongeveer zes weken nadat de zaden zijn uitgebloeid.

Belangrijk om te weten: Slakken bedreigen jonge planten. Dus wees voorzichtig.

De leeuwebek heeft een lange bloeiperiode

klimmen leeuwenbek asarina scandens tuin zomerbloemen

De bladeren van de klimmende leeuwebek groeien relatief dicht bij elkaar

klimmen leeuwenbek huis van mexico asarina

De bloemen van de leeuwenbek zijn roze geverfd en hebben een buitengewone charme

klimmen leeuwenbek asarina scandens roze bloemen

Deze delicate plant heeft absoluut klimhulp nodig

klimmen leeuwenbek tuinhek versieren zomer

Klimmende leeuwebekken zijn gemakkelijk te verzorgen en bijzonder decoratief

klimmen leeuwenbek zomer blauwe tuin

Het heeft een typische uitstraling, dus het is moeilijk om het te verwarren

klimmen leeuwenbek zomerbloemen tuinontwerpideeën

De bloemkleuren brengen een mooie zomerse flair in de tuin

klimmen leeuwenbek mooie bloemen frisse zomerkleuren