Oleander is een van de meest populaire bloeiende heesters voor in de tuin, balkon, wintertuin of huis. Het is nog steeds bekend als rozenlaurier en is een meerjarige groenblijvende plant van het geslacht Nerium, die betovert met rijke bloemen en bedwelmt met zijn sterke, zoete aroma. De oleander bloeit van het late voorjaar tot de late zomer in witte, gele en verschillende roze-rode tinten. Het is typerend voor de regio’s rond de Middellandse Zee, waar het bijna overal te vinden is en vaak concurreert met de olijfboom – in parken, tuinen, balkons en zelfs langs straten en snelwegen. Helaas, aangezien ons klimaat niet zo warm en tropisch is, wordt oleander voornamelijk gekweekt in kassen of grote potten die in de winter in huis worden gehaald. In de volgende regels leest u meer over de bijzondere kenmerken van de verzorging van oleanders. Lees gewoon verder!

Er zijn meer dan 300 soorten oleander met verschillende bloemvormen en kleuren

Oleander verzorgingstips en interessante weetjes over de schoonheid van de mediterrane nerium in potroze bloemen

Plant voor zo’n kleurencombinatie gewoon verschillende soorten in één pot

Oleander verzorgingstips en interessante weetjes over de schoonheid van de Middellandse Zee verschillende variaties nerium in één pot

Oleander verzorgingstips en interessante weetjes over de schoonheid van de mediterrane nerium naast straat italië

Veiligheidsmaatregelen bij het verzorgen van de oleander

Voordat we ingaan op de behoeften van deze prachtige exotische sierplant, is het eerste dat u moet weten dat oleander niet geschikt is voor huishoudens met kinderen of huisdieren. Dit komt door het feit dat alle plantendelen (bladeren, bloemen, wortels en melksap) zeer giftig zijn en niet mogen worden gecomposteerd of zelfs in de open haard mogen worden verbrand.

Bij het verpotten, snoeien en algemene handelingen moeten altijd handschoenen worden gedragen, die vervolgens goed met zeep worden gewassen. Zelfs het zoete aroma van de bloemen kan bij inademing allergieën en hoofdpijn veroorzaken. Oleander mag daarom niet in de slaapkamer worden geplaatst. Denk goed na of de verraderlijke schoonheid van de oleander geschikt is voor jouw levensstijl.

De unieke schoonheid van de oleander kan bedrieglijk zijn, want het is eigenlijk een van de meest giftige planten op aarde

Oleander verzorgingstips en weetjes over de schoonheid van de mediterrane tuin in Italië

Oleander verzorgingstips en interessante weetjes over de schoonheid van de mediterrane nerium in pot Italië

Oleander verzorgingstips voor hobby- en landschapstuinders

De juiste locatie

Om oleanders met succes te kweken, moet je ervoor zorgen dat je de juiste plek voor ze vindt. Net als de olijfboom is het een van de meest warme en lichtminnende sierplanten. Daarom is het erg belangrijk om een ​​locatie te kiezen die meerdere uren per dag wordt blootgesteld aan de brandende zon. Balkons of ramen op het zuiden bieden hem meestal de beste leefomstandigheden. Zodra de temperatuur 18 graden of meer bereikt, kun je de oleander het beste naar buiten brengen. Als de temperaturen daaronder dalen, breng het dan terug naar binnen.

Onder ideale omstandigheden voor oleanderverzorging bereikt de sierplant een hoogte van 1 tot 6 meter

Oleander verzorgingstips en interessante weetjes over de schoonheid van de mediterrane nerium wit en rood deco

De juiste watergift

Oleander moet in de warme maanden regelmatig en overvloedig worden bewaterd en besproeid. In de winter moet je de hoeveelheid flink verminderen, want op dit moment houdt de oleander, net als de meeste andere sierplanten, zijn schoonheidsslaapje. Alleen water geven als de bovenste grondlaag helemaal droog is.

Het is uiterst belangrijk om niet met koud of hard kraanwater water te geven, omdat dit de plant zwaar belast. Gebruik in plaats daarvan zacht, gekookt of op kamertemperatuur regenwater. Je kunt het ook behandelen tegen chloor en andere verontreinigingen.

Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid heeft je oleander minder of meer water nodig

Oleander verzorgingstips en interessante feiten over de schoonheid van de Middellandse Zee nerium goed water geven en bemesten

Grond en verpotten

Kies voor een optimale verzorging van de oleander een zware grond die rijk is aan voedingsstoffen en een neutrale zuurgraad heeft van 6,5 tot 7,5. De meeste grote bloemenwinkels hebben kant-en-klare grondmixen voor oleander, dat scheelt je veel tijd en moeite. Verpot jonge planten jaarlijks en oudere planten om de drie jaar.

bevruchting

Gedurende het hele groeiseizoen moet twee keer per maand worden gevoed met vloeibare mest voor bloeiende planten. Als uw oleander niet bloeit of de knoppen eraf vallen, kunt u een speciale meststof gebruiken die rijk is aan kalium en fosfor. De bemesting moet ongeveer een maand voor de eerste nachtvorst worden gestopt.

Kies een bak die zowel decoratief als groot genoeg is

Oleander verzorgingstips en interessante weetjes over de schoonheid van de mediterrane pation nerium plant deco

Een te kleine pot kan bij harde wind gemakkelijk omvallen

Oleander verzorgingstips en interessante feiten over de schoonheid van de mediterrane nerium kleine pottuin

De oleander trimmen

Trimmen speelt een belangrijke rol om van de oleander een echte blikvanger te maken. Dit gebeurt altijd na de bloei in de nazomer. De volgende knoppen vormen in de herfst. Dus, trim de takken die dit jaar bloemen hadden, en laat slechts een of twee knoppen over. Van daaruit groeien nieuwe takken, die in de volgende zomer steeds meer prachtige bloemen vormen. Naast een meer uitbundige bloei zal snoeien ook resulteren in een beter gevormde en vertakte kroon. Gebruik natuurlijk altijd tuinhandschoenen en scherp gereedschap, die je daarna moet wassen.

Bij goed snoeien groeit de oleander ongeveer 30 cm per jaar

Oleander verzorgingstips en weetjes over de schoonheid van de Middellandse Zee op de juiste manier trimmer nerium plant

Voortplanting door stekken

De vermeerdering van oleander vindt vrij eenvoudig plaats in de vroege zomer met een houtachtige scheut. Het wordt behandeld met wortelpoeder en direct in een pot turf geplant. Snelle groei en sterke beworteling vragen om hoge temperaturen en luchtvochtigheid, wat je met een minikas eenvoudig kunt bereiken.

De flexibele jonge stelen zijn gemakkelijk in een vlecht als deze te vlechten

Oleander verzorgingstips en interessante weetjes over de schoonheid van de mediterrane nerium vlechtvlecht in pot

Ongedierte

In de regel is oleander vanwege zijn toxiciteit zelden het slachtoffer van ongedierte. Bladluizen, mijten en verschillende schimmelinfecties zijn het grootste probleem. Gelukkig zijn ze meestal heel gemakkelijk te bestrijden. Er zijn een aantal natuurlijke insecticiden en fungiciden die je thuis kunt maken.

De oleander is zo giftig dat zelfs de meeste plagen er niet in de buurt komen

Oleander verzorgingstips en interessante weetjes over de schoonheid van de mediterrane verschillende kleuren nerium pot

Decoratie met oleander

Onder ideale omstandigheden en met de juiste snoei vormt de oleander al snel een dichte kroon die zou kunnen fungeren als ideaal privacyscherm op het balkon. Het dient ook als een geweldige kleuraccent in elke tuin, serre, kas, terras en vooral in de buurt van fonteinen, vijvers en andere waterelementen. Deze bootsen de natuurlijke habitat aan de Middellandse Zeekust nauw na.

De gloed van kleur, de overvloed aan betoverende bloemen, evenals het heerlijke aroma en het weelderige groen maken de oleander tot een favoriet van veel professionele landschapsarchitecten. Deze mediterrane schoonheid brengt oosters exotisme en mystiek in elk huis.

Je kunt ook andere kleinere bloeiende planten rond de stam laten groeien

Oleander verzorgingstips en interessante weetjes over de schoonheid van de mediterrane nerium klein in pot

de Internationale Oleander Society houdt een jaarlijks festival in Texas

Oleander verzorgingstips en interessante feiten over de schoonheid van het mediterrane landschap van neriumveredelingsprofessionals

Oleander is de officiële bloem van Hiroshima omdat het de eerste was die bloeide na de ramp

Oleander verzorgingstips en weetjes over de schoonheid van het mediterrane meisje roze jurk zoals nerium

Van Gogh zag oleanders als vrolijke, levensbevestigende bloemen

Oleander verzorgingstips en weetjes over de schoonheid van de Mediterrane schilderijen van Van Gogh

De oleander is een van de meest voorkomende planten afgebeeld op oude Romeinse muurschilderingen

Oleander verzorgingstips en interessante weetjes over de schoonheid van de Middellandse Zee nerium deko closed pretty

Oleander verzorgen is niet zo eenvoudig

Oleander verzorgingstips en weetjes over de schoonheid van de mediterrane nerium op het balkon van de grote stad

Oleander verzorgingstips en weetjes over de schoonheid van de mediterrane witbloemige neriumstruik