Verhoogde bedden in de tuin zijn in principe niets nieuws in tuinontwerp, maar sinds kort is het verhoogde bed weer helemaal in. Om esthetische redenen en puur praktisch gebruik zijn steeds meer hobbytuinders enthousiast over het idee om verhoogde bedden in de tuin te bouwen of te laten bouwen. Ze zijn er vast van overtuigd dat tuinieren minder gedoe zal zijn. Maar voordat we verder gaan, willen we twee belangrijke aspecten benadrukken. Aan de ene kant kun je de verhoogde bedden gebruiken voor het verbouwen van verschillende soorten groenten en aan de andere kant kun je daar ook mooie gebruiken Tuinplanten behouden. In het artikel van vandaag zullen we ons alleen concentreren op de moestuin in verhoogde bedden. Hiervoor laten we je eerst wat slimme ontwerptips zien. Dan verhogen we bewust de Voordelen van verhoogde bedden ontstond. Maar hoe kunnen we praten over verhoogde bedden zonder ze echt in de tuin te hebben? Geen probleem, de volgende video laat zien hoe snel je zelf een hoogslaper kunt bouwen.

Zeker, het bouwen van verhoogde bedden lijkt u nu kinderspel. Ondanks de precieze instructies willen we toch een paar handige tips meegeven die je veel moeite kunnen besparen.

Dit is waar veel hobbytuiniers van dromen te realiseren.

Verhoogde bedden in de tuin

Wil je zo’n blikvanger in je eigen tuin hebben of zelf wat verhoogde bedden bouwen? Je doet er in ieder geval iets nuttigs mee. De aarde valt niet van het verhoogde bed naar de ruimte ertussen en je moestuin ziet er altijd netjes en verzorgd uit. Bovendien kunt u daar al heel vroeg van de eerste oogst genieten, omdat de bodemtemperatuur in het verhoogde bed altijd iets hoger is dan in een normaal, gelijkvloers bed.

Lees aandachtig alle praktische tips die volgen en je kunt niet fout gaan met je moestuin.

 Hobbytuinders verwachten altijd goede oogsten uit hun eigen moestuin.

Verhoogde bedden moestuin goede oogst tomaten

Tip 1: houd de verhoogde bedden smal

De afmetingen van uw verhoogde bedden kunt u zelf bepalen. Sommige tuinders geven de voorkeur aan echt hoge bedden, zodat ze geen rugpijn krijgen als ze eraan werken. Anderen pakken het esthetisch aan en zijn van mening dat de iets verhoogde moestuinen een creatieve rol spelen en zorgen voor meer orde en duidelijkheid in de tuin. De breedte, lengte en hoogte van een verhoogd bed moeten echter vóór de bouw worden bepaald. Maar ons advies is: houd de moestuinbedden smal. Zet hem zo neer dat je van beide kanten makkelijk in het midden kunt komen. Het is echter goed om precies te weten: de gebruikelijke lengte is 200 cm, de breedte – 100 cm en de hoogte varieert tussen 90 cm en 30 cm, afhankelijk van wat u precies in de verhoogde bedden wilt laten groeien. Sommige tuinders geven de voorkeur aan de vierkante vorm voor verhoogde bedden, zodat ze aan alle kanten dezelfde afmetingen hebben.

De vorm en afmetingen van de verhoogde bedden kunt u zelf bepalen.

Verhoogde bedden moestuin

Tip 2: laat voldoende vrije ruimte tussen de verhoogde bedden

Plan correct en houd ook rekening met dit aspect. Je hebt voldoende vrije ruimte nodig tussen de verhoogde bedden. Om uw werk gemakkelijker te maken, heeft u daar voldoende ruimte nodig om de kruiwagen gemakkelijk tussen de verhoogde bedden te manoeuvreren. Daar moet je natuurlijk grond en mulch heen vervoeren, maar ook je gewasproductie in huis halen. En als je graspaden tussen de moestuinen plant, heb je weer genoeg ruimte nodig om de grasmaaier te kunnen onderhouden.

Laat voldoende ruimte tussen de verhoogde bedden om uw werk gemakkelijker te maken.

Ideeën voor verhoogde bedden moestuin

Tip 3: Gebruik alleen duurzame materialen voor de constructie van de verhoogde bedden.  

Voordat u met de bouw begint, moet u ook over de benodigde materialen beschikken. Deze moeten natuurlijk resistent en echt duurzaam zijn, zodat je de moestuin jarenlang op een kleine oppervlakte kunt gebruiken. Hout komt op de eerste plaats, vooral ceder of redwood, vanwege zijn lange levensduur. Maar je kunt ook kiezen voor stevige houtsoorten zoals lariks, eiken of sparren, al hebben deze een andere weersbestendigheid. Andere bouwmogelijkheden zoals zelf een hoogslaper bouwen of uit metaal of glas bouwen sluiten wij niet uit. Hier kunt u de beste optie voor u kiezen, rekening houdend met de klimatologische omstandigheden in uw regio, de bodem in de tuin en uw persoonlijke prioriteiten.

 Verhoogde bedden voor je eigen moestuin kunnen gemaakt worden van weerbestendig hout.

Bouw verhoogde bedden van weerbestendig hout

 Dit kan ook van steen of baksteen zijn.

Verhoogde bedden moestuin gemaakt van stenen bakstenen

Tip 4: voeg decoratieve elementen toe aan het ontwerp van het verhoogde bed

Verhoogde bedden hebben een belangrijke esthetische functie, ze brengen in de eerste plaats dynamiek in uw tuin. Ze zijn vaak ingedeeld als vierkanten of rechthoeken die evenwijdig aan elkaar lopen. Maar je kunt deze in verschillende andere geometrische vormen rangschikken. Bovendien kunnen de verhoogde bedden worden ontworpen in een vorm die ze al in de buitenruimte hebben. Zo creëer je buiten visueel evenwicht. Met de verhoogde bedden kan ook een architectonisch element op het huis worden nagebootst. Zet gewoon je vindingrijkheid in en je kunt een uniek tuinontwerp maken. Denk maar aan onze tweede tip bij het bouwen, want je hebt echt voldoende vrije ruimte tussen de verhoogde bedden nodig om vrij te kunnen bewegen.

 Verhoogde bedden brengen visuele dynamiek in uw tuin.

Verhoogde bedden in een moestuin

 Verschillende soorten groenten en keukenkruiden voelen zich thuis in de verhoogde bedden.

Verhoogde bedden groenten keukenkruiden

 Teelt, verzorging en oogst zijn helemaal niet moeilijk in de moestuin in verhoogde bedden

Moestuin in verhoogde bedden maakt tuinieren gemakkelijker

Doordat de bodemtemperatuur in het verhoogde bed iets hoger is, ontwikkelen de stekken zich uitstekend.

Zelf verhoogde bedden bouwen verhoogde bedden tuin

 In het verhoogde bed heb je altijd verse groenten bij de hand.

 De moestuin met verhoogde bedden ziet er overzichtelijk en zeer netjes uit.

verhoogde bedden tuinideeën

 Zo ontwerp je je groene rijk in de achtertuin!

Verhoogde bedden moestuin achtertuin

 Je kunt ook wat decoratieve elementen toevoegen die bij je stemming passen.

Verhoogde bedden moestuin decoratieve elementen

Het belangrijkste is dat je van tuinieren houdt!

Verhoogde bedden tuinieren veel plezier