winterharde vaste planten leuke ideeën voor je eigen tuin

Vaste planten zijn vaste planten die in verschillende mate tegen kou en vorst kunnen. In vergelijking met de heesters sterven hun bovengrondse delen van de plant af na de vegetatieperiode en trekken de vaste planten zich terug de grond in. Daarom zijn er in de winter weinig van te zien. In dit bericht laten we je kennismaken met 7 winterharde vaste planten die je kunt gebruiken om je tuin te verfraaien. De soorten die je hieronder vindt zijn stevig, gemakkelijk te onderhouden en echt mooi – kijk maar naar onze foto’s om het zelf te zien! We hopen dat je onze suggesties leuk vindt en we hopen dat je ze met plezier leest!

Winterharde vaste planten: wat zijn de beste soorten voor uw tuin??

Winterharde vaste planten verfraaien de tuin

winterharde vaste planten bloeien prachtige look

winterharde vaste planten onderhoudsvriendelijke soorten

winterharde vaste planten leuke ideeën voor je eigen tuin

Winterharde vaste planten verfraaien de tuin

winterharde vaste planten bloeiende soorten

Alle vaste planten zijn in principe winterhard, maar ze kunnen in verschillende mate tegen temperaturen onder het vriespunt. Er zijn soorten die alleen geschikt zijn voor mildere streken, terwijl andere prima kunnen overleven bij extreem lage temperaturen onder de -45 graden Celsius. De vaste planten met een winterhardheid van Z7 (-15 graden) zijn gewoonweg ideaal voor Duitsland. De soorten verzadiging die we u hier voorstellen, behoren precies tot deze groep. De knollen of bollen van de vaste planten die in de winter in de grond blijven, kunt u ook beschermen door ze af te dekken met stro of blad. Op deze manier zullen de planten succesvol overwinteren en in het voorjaar weer uitlopen.

Bloeiende winterharde vaste plant – kattenkruid

Catnip delicate blauwe bloemen

winterharde vaste planten van kattenkruid

winterharde vaste planten kattenkruid tuinbank

winterharde vaste planten kattenkruid makkelijk te verzorgen

De eerste winterharde vaste plant die we aan u voorstellen is de kattenkruid. Hij bloeit in donkerpaars van mei tot september en de bladeren hebben een fris, muntachtig aroma. De plant is bijzonder weinig veeleisend en wordt gekenmerkt door een goede stabiliteit. We raden u aan de variëteit “Walker’s Low” te kiezen – het is de perfecte bedbuur voor rozen.

Winterharde vaste planten: reuzenprei

winterharde vaste planten gigantische ui

Gigantische ui stervormige bloemen

Gigantische ui delicate paarse bloemen

Reuzenui planten, makkelijk te verzorgen

Onze volgende suggestie is een bloeiende, winterharde vaste plant die een echte blikvanger is: de reuzenprei. Deze opgaande vaste plant wordt ongeveer 180 cm hoog. Hij ziet er bijzonder indrukwekkend uit met zijn grote witte of paarse bloemen die van juni tot juli te zien zijn. Verschillende siergrassen zijn geschikte bedburen voor deze onderhoudsvriendelijke plant.

Elfenbloem

winterharde meerjarige elfenbloem

Elvenbloem gemakkelijk te verzorgen

Een andere vaste plant waarmee u uw tuin kunt verfraaien, is de zogenaamde elvenbloem. De plant is geschikt als bodembedekker en onderbeplanting van bomen omdat hij ook goed gedijt in de schaduw. De variëteit “Frohleiten” bloeit van april tot mei met kleine gele bloemen. Het blad is het hele jaar door bruingroen van kleur.

Hoge bosgeitenbaard

lange bosgeitenbaard, witte bloemen

Plant een hoge bosgeitenbaard in de tuin

winterharde vaste planten bloeiende soorten hoge bosgeitenbaard

winterharde vaste planten hoge bosgeitenbaard

De lange bosgeitenbaard ziet er echt indrukwekkend uit. Deze winterharde, klonterige vaste plant wordt ongeveer 180 cm hoog en heeft daarom veel ruimte in het bloembed nodig. Verder heeft de plant weinig onderhoud nodig. De grote, opvallende geelwitte bloemenpluimen openen van juni tot juli.

Hangkussen klokje

Hangkussen Bluebell blauwe bloemen

winterharde vaste planten hangkussens klokjesbloem

Bellflower hangkussens planten in tuinpad

Hangkussens klokjesbloem prachtige look

Bent u op zoek naar een winterharde vaste plant die geschikt is als bodembedekker en tevens indruk maakt met prachtige bloemen? Dan zijn de gestoffeerde hyacinten misschien wel de juiste keuze voor jou! Deze kussenachtig groeiende vaste plant wordt ongeveer 15 cm hoog. Hij geeft de voorkeur aan droge en stenige grond, waardoor hij ideaal is voor bijvoorbeeld een rotstuin. De variëteit “E. H. Frost ”is zeer geschikt voor Duitsland en heeft prachtige, stervormige, blauwwitte bloemen.

Bergenia

Verzorgingstips voor Bergenie

Bergenia bloeit klein, delicaat

Plant winterharde vaste planten van bergenia

winterharde meerjarige bergenia

Een andere populaire en veel voorkomende winterharde vaste plant is de bergenia. De delicate roze bloemen openen van april tot mei. Daarnaast is de plant bijzonder robuust en inspireert hij het hele jaar door met zijn prachtige blad. We raden aan om de bergenia in kleine groepjes te planten zodat deze goed tot zijn recht komt.

Chinese herfstanemoon

Chinese herfstanemoon bloemen

Chinese plantenanemoon

winterharde vaste planten China herfstanemoon

winterharde vaste planten bloeiende soorten Chinese herfstanemoon

Onze laatste suggestie is de prachtige Chinese herfstanemoon. De plant wordt tussen de 50 en 70 cm hoog. Het ras “Praecox” heeft prachtige, roze bloemen die verschijnen van augustus tot oktober. Ze zijn vooral populair bij nuttige insecten zoals bijen en hommels.

Je kunt bijvoorbeeld andere winterharde vaste planten gebruiken hier online zoeken en bestellen.