Vaste planten voor bekleding zijn tegenwoordig in veel tuinen te vinden. Ze hebben de voorkeur als bodembedekker omdat ze geen grote hoogten bereiken en veel kleine en mooie bloemen produceren. De plant is niet alleen ideaal voor het vergroenen van grotere gebieden, maar wordt ook veel gebruikt bij grafaanplant, omdat hij zeer robuust en niet veeleisend is. In dit artikel vindt u een overzicht van de mooiste soorten van deze twijfelachtige plant en tal van verzorgingstips die u kunnen helpen.

Gestoffeerde vaste planten – karakteristieke kenmerken

Stoffering vaste planten

Bodembedekkende kussen vaste planten

Stoffering vaste planten in de tuin

Gestoffeerde vaste planten als bodembedekker

onderhoudsvriendelijke tuinplanten kussen vaste planten

Tuindesign bloembed gestoffeerde vaste planten

Stoffering vaste planten soorten paars en roze

Stoffering vaste planten bloeiden wit en roze

vier soorten kussen vaste planten

Gestoffeerde vaste planten bieden veel vormgevingsmogelijkheden in de tuin – of het nu als bodembedekker, als rand van een bloembed of in een bloempot is – ze zien er altijd mooi uit. De ideale planttijd is in de maanden maart tot mei of in september en oktober. Zoals hierboven vermeld stelt deze plant niet veel eisen aan de omgevingscondities – hij kan gemakkelijk in een rotstuin, naast het tuinhek of op een schaduwrijke plek, bijvoorbeeld onder een grote boom, worden geplant. De plantdichtheid mag niet te hoog zijn omdat er soorten zijn die zich goed verspreiden. Als u wilt dat de plant als bodembedekker in uw tuin wordt gebruikt, is een beetje geduld vereist – de kussenvaste planten zijn geen snelgroeiende soort en hebben tijd nodig om een ​​mooi groen tapijt te vormen.

Handige tips voor een optimale groei

Kussen vaste planten soorten pioen

Gestoffeerde vaste planten als bodembedekker

delicate paarsbloemige kussen vaste planten

creatief tuinontwerp gestoffeerde vaste planten lichtblauw

Bloempot gestoffeerde vaste planten

Gestoffeerde vaste planten in de tuin Ideeën en inspiratie

Posterstruiken origineel tuinontwerp

Stoffering vaste planten roze gebloeid

paars bloeiend kussen vaste planten

De plant heeft geen regelmatige watergift nodig, maar u moet ervoor zorgen dat de grond niet te veel uitdroogt. Zelfs als het in een rotstuin groeit, betekent dat niet dat het helemaal zonder water kan. Geef later op de avond of in de ochtend water zodat het water niet meteen verdampt – een regel die voor alle tuinplanten kan gelden. Vooral in het voorjaar is het van belang om de grond rondom de kussenvaste planten los te maken. In de wintermaanden moeten ze worden afgedekt met stro of bladeren om te voorkomen dat ze doodvriezen. De planten worden alleen gesneden als dat nodig is, zodat ze niet te veel verspreiden.

Candytuft (Iberis saxatilis)

Bekleding candytuft

Candytuft

Iberis saxatilis

Stoffering vaste planten soorten candytuft

delicate witte bloesem candytuft

Kussen vaste planten bloeien in het voorjaar in veel verschillende kleuren. Vooral de candytuft, die zich kenmerkt door zijn prachtige witte bloemen, is populair. De candytuft kan een hoogte van ongeveer 30 centimeter bereiken en is daarmee een van de hoogste gestoffeerde vaste planten. Deze soort is ook winterhard en kan zelfs in het koude seizoen je tuin een mooie uitstraling geven.

Pioenrozen (Dianthus deltoids)

Pioen

Pioenkussen vaste planten

Pioen rood

Pioen Roze

Een andere indrukwekkende soort is de witte kruidnagel. Hij bloeit in de maanden mei en juni in delicate tinten roze, wit of lichtpaars. Het bijzondere aan deze soort is het interessante blad. Hij schittert in staalblauw, wat de planten ook buiten de bloeiperiode bijzonder aantrekkelijk maakt. De soort is ideaal voor een rotstuin aangezien hij in het wild voorkomt in steenachtige en rotsachtige gebieden.

Oktober gentiaan (Gentiana sino-ornata)

oktober gentiaan

Gentiaan bloeide in oktober

Oktober Gentiaan Gentiana sino-ornata

Oktober Gentiaan kussen vaste planten

diepblauwe bloeiende oktober gentiaan

De oktobergentiaan maakt een sterke indruk met zijn grote, diepblauwe bloemen. Deze soort is echter een van de weinige kussenheesters die bijzonder veeleisend is. Weinig tuinders slagen erin deze prachtige plant te kweken. Hiervoor moet de grond zuur genoeg zijn en zoveel mogelijk voedingsstoffen bevatten.

Tapijtgypsophila (Gypsophila repens)

Tapijt gipskruid

Gestoffeerde vaste planten voor tapijtgypsophila

Tapijt gipskruid wit

delicate roze gebloemde gipskruid

De gipskruid van het tapijt bloeit in alle tinten roze en wit. De kleine bloemen zijn te zien van juni tot laat in de herfst. De planten spreiden zich uit als een tapijt, wat deze soort ideaal maakt voor het planten van grotere oppervlakten. Het is ook bijzonder robuust en heel gemakkelijk te onderhouden.

Hoornblad (Cerastium tomentosum)

Kussens van hoornblad

Kussens vaste planten soorten Hoornblad

Hoornblad Cerastium tomentosum

Ideeën en inspiraties voor tuinontwerp kussen vaste planten hoornblad

Hoornblad is wijdverbreid vanwege zijn schoonheid – het heeft zilveren bladeren en kleine witte bloemen die in mei en juni te zien zijn. Hoornblad is een schaduwminnende plant die ook goed op muren kan groeien, wat hem bijzonder aantrekkelijk maakt. Maar het is belangrijk om het niet te overdrijven met water geven – een beetje water is genoeg om het hoornblad goed te laten groeien.