Bladerenhark handige tips

Weinig dingen in de natuur zijn zo opvallend als fel rood-gouden bladeren in de herfst. Maar zelfs de mooiste bladeren vallen uiteindelijk af, en als er te veel van in uw tuin opstapelen, kunnen die rommelige bladeren het gazon als een dik tapijt bedekken en de plantengroei in de koelere maanden van het jaar verstoren. Daarom geven we je in deze post 10 slimme tips om bladeren te harken – als een pro!

Aangezien het momenteel zomer is en de bomen nog vol blad staan, heeft het geen zin om te gaan harken. Lees in plaats daarvan onze handige tips tot het tijd is om aan het werk te gaan!

Hark bladeren als een pro: zorg voor je eigen comfort!

Bladeren harken

Bladeren harken is een stoffige aangelegenheid, dus huiseigenaren moeten een hoed, een shirt met lange mouwen en een lange broek opzetten voordat ze beginnen. Het is ook raadzaam om stevige handschoenen te dragen om blaren op uw handen te voorkomen. Denk eraan om rechtop te staan ​​tijdens het harken en om uw leidende hand regelmatig op de hark te wisselen om overbelasting van uw arm en schouder te voorkomen.

Gebruik de juiste hark

Harkbladeren kiezen de juiste hark

Harken met smalle spreidingen verzamelen minder bladeren en verlengen het werk onnodig. Daarom moeten huiseigenaren gereedschap kiezen met een bredere tandspreiding. Zoek ook naar harken met het label “no-clog”. Deze hebben schuine tanden die de bladeren niet doorboren. Zo hoef je niet vaak met je handen de bladeren van de hark te halen.

Hark met de wind

Bladeren harken gemakkelijker met de wind

Profiteer van het winderige herfstweer door in dezelfde richting te harken als de wind. De wind helpt om de droge bladeren voort te bewegen. Als je de fout maakt om tegen de wind in te harken, zal elke slag van de hark een aantal bladeren opwerpen die vervolgens naar achteren worden geblazen.

Bladhark in rijen

Herfstbladeren harken

Als je alle bladeren in het midden van je gazon bij elkaar harkt, loop je constant heen en weer en verspil je veel tijd en energie. Verdeel in plaats daarvan uw gazon in kwadranten en hark vervolgens alle bladeren in elk kwadrant in rijen. Je werkt van het ene uiteinde naar het andere. Door de bladeren in een rasterpatroon te harken, bespaart u tijd en krijgt u een schoner gazon.

Bespaar uzelf tijd en gedoe met dekzeilen

Gooi tuinbladeren weg

Grote stapels bladeren laten doorhangen is een tijdrovende klus. Verminder uw werklast door de bladeren op een groot zeildoek te harken. U kunt dan de uiteinden van het zeil aan elkaar binden en de hele “tas” naar uw gemeenschappelijk inzamelpunt vervoeren. Als alternatief kunt u het dekzeil in een cilinder rollen en als trechter gebruiken om afzonderlijke graszakken te vullen. Een hoogwaardig, lichtgewicht zeildoek kan vele malen worden hergebruikt en gaat jaren mee.

Gooi kleinere stapels weg

Kleine stapels bladeren verzamelen

Als je de bladeren niet bij elkaar wilt harken op één grote hoop voor de kinderen, is het een goed idee om ze meteen in een zak te doen. Anders kan de frisse herfstbries je harde werk verpesten en je het helemaal opnieuw laten opharken.

Investeer in een tuinstofzuiger

Gebruik tuinstofzuiger

Om bladverwijdering te stroomlijnen, kunt u overwegen te investeren in een tuinstofzuiger met een geïntegreerde versnipperaar. Het vacuüm zuigt de bladeren op en de shredder versnippert ze in kleine stukjes, zodat je meer bladeren in minder zakken kunt verzamelen. Stofzuigers maken het ook gemakkelijker om bladeren te verzamelen van onder struiken, tussen struiken en andere plaatsen waar harken moeilijk kan zijn.

Maaien en harken tegelijk

gras maaien en bladeren harken

Heeft u maar een paar gevallen bladeren op uw erf? U kunt ze verwijderen en tegelijkertijd organische mulch aan uw gazon toevoegen. Maai ze gewoon met een grasmaaier, bij voorkeur met een mulchstand. De messen breken de droge bladeren in kleine vlokken die snel afbreken en voedingsstoffen toevoegen aan uw gazon.

Gebruik er een bladblazer

Bladblazers gebruiken gemakkelijk

Bladblazers kunnen de reinigingstijd na de hark aanzienlijk verkorten, maar alleen als ze op de juiste manier worden gebruikt. Begin met het verdelen van de tuin en het maken van een rasterpatroon, werk dan heen en weer in rijen met de bladblazer. Denk eraan, oefenen met bladblazers baart kunst. In het begin hebben veel mensen de neiging om te dicht bij de bladeren te staan, waardoor ze wild alle kanten op kunnen waaien.

Reken uit voordat het regent

Hark bladeren voordat het regent

Na een regenbui worden gevallen bladeren modderig en dicht, klonteren samen en verstoppen harken, stofzuigers en bladblazers. Als harken op je to-do-lijstje staat, ga dan zo snel mogelijk het gazon schoonmaken als de weersvoorspelling voor regen is.

Bladhark tips

Krans maken met herfstbladeren

Tuinieren hark bladeren

Harken en bladeren verzamelen

gebruik de juiste hark

kleurrijke herfstbladeren gazon

Tuin gebladerte egel schattig

Gebruik bladeren als compost

Tuinieren tips voor bladhark

Bladerenhark handige tips

Tuinblad voor de bedden

kleurrijke bladeren herfst prachtige look