kleurrijke planten voor rotstuin

Rotstuinen zijn al een tijdje een enorme hit als het gaat om tuinontwerp. Deze hebben veel voordelen: ze zien er modern uit en zijn veel gemakkelijker te onderhouden in vergelijking met vloerontwerp met gazontapijten of tegels. Bij regen en onweer zijn deze weerbestendig en is er geen risico op uitglijden. Het enige waar u in zo’n tuin rekening mee moet houden, zijn de planten voor de rotstuin. Niet alle planten zijn hiervoor geschikt en niet alle kunnen uit de bovenste laag grind groeien. Het is daarom erg belangrijk wat voor soort planten je zou kiezen. In het volgende artikel vind je enkele belangrijke tips voor het aanleggen van een rotstuin met planten en enkele boeiende voorbeelden. Trakteer uzelf op een originele tuin!

Planten voor rotstuinen zorgen voor een vrolijke stemming

planten voor rotstuinen combineren een heerlijke geur en felle kleuren

planten voor rotstuinen moeten bij elkaar passen

planten voor rotstuin moeten zorgvuldig worden gekozen

Als je de juiste planten voor je rotstuin hebt gekozen, dan zou je zeker genieten van een vrolijke sfeer in de tuin. Deze geven de tuin een bijzondere uitstraling en zijn ook in de koudste maanden erg verfrissend. Maar je moet je vooral beperken tot alpiene bergplanten die zijn aangepast aan stenen en honderd procent zullen bloeien.

Delicate lavendel met een heerlijke geur

planten voor rotstuin paarse lavendel met een heerlijke geur

planten voor rotstuin lavendel met paarse kleuren

planten voor rotstuin delicate lavendel op een zonnige plaats

Planten voor rotstuin snijden de uitgestorven lavendeldelen

Een van de meest geliefde en geschikte planten voor rotstuinen is namelijk lavendel. Deze plant betovert alle tuinaanhangers met zijn violette en heerlijk geurende kleuren. Bovendien hebben ze nauwelijks onderhoud nodig. Het zou voldoende zijn als je de lavendel op een zonnige plek plant.

Bossige anjers

planten voor rotstuin bossige anjers van verschillende kleuren

planten voor rotstuin roze anjers werken verfrissend

planten voor rotstuin anjers geschikt voor grote tuinen

planten voor rotsanjers in roze zien er in alle seizoenen mooi uit

planten voor rotstuinanjers groeien probleemloos in steengrond

Bosanjers zijn zeer geschikt voor een grote tuin, omdat ze tot 30 cm breed kunnen worden. Bovendien kunnen ze gemakkelijk overleven in een rotstuin. Het is aan te raden deze op een droge en tegelijkertijd zonnige plek in de tuin te plaatsen. Typische kleuren die bij grasanjers kunnen worden waargenomen zijn wit tot lichtrood, maar soms ook felrood of geel.

Paars blauwe kussens

planten voor rotstuin paarsblauwe kussens op een zonnige plek

planten voor rotstuin bossige blauwe kussens zien er ongewoon uit

Planten voor rotstuin blauwe kussens kunnen goed tegen de arme grond

planten voor rotstuin blauwe kussens brengen een vrolijk humeur

planten voor rotstuin blauwe kussens gecombineerd met andere struiken

Pupurkleurige blauwe kussens, zoals anjers, zijn meer geschikt voor een grote rotstuin, hoewel ze dicht bij de grond groeien en tot 5 cm hoog worden. Hun grootste verschijning is te danken aan hun breedte. Als je deze op een droge, volle zon standplaats plant, heb je er jarenlang plezier van.

Zachte aloë vera

planten voor rotstuin aloë vera en andere soorten cactus

planten voor rotstuin aloë vera in de grindbodem

planten voor rotstuin ongebruikelijke aloë vera in witte kleur

planten voor rotstuin aloë vera in betonnen kuip

planten voor rotstuin aloë vera met rode bloemen

Aloë vera en cactussen worden steeds populairder als het gaat om planten voor rotstuinen. Zorg er bij deze zachte planten ook weer voor dat ze op een droge en zonnige plek staan. De stenen reflecteren de warmte van de zon en helpen groeien. Aloë vera in je eigen tuin hebben is een echte gok, want het heeft veel voordelen. Aloë vera is vooral nuttig voor de droge huid.

 Lint bloemen

planten voor rotstuin wit lint bloemen als in een wintersprookje

planten voor rotstuinen delicate bloemen geschikt voor grindgrond

planten voor rotstuin lintbloemen combineren heel goed met andere bossige planten

planten voor rotstuin witte bossige lintbloemen

planten voor rotstuin lintbloemen zijn ongewone alpenplanten

Net als andere steenplanten komen candytufts uit de kruisbloemige familie. De talrijke individuele bloemen van de lintbloem zijn te zien in wit, lavendel, roze of rood. Voor de verzorging van de lintbloemen is echter een laag compost aan te raden, hoewel deze ook heel goed zullen bloeien op een stenen vloer.

De wilde steenbreek

planten voor rotstuin steenbreek met mooie bloemen

planten voor rotstuin steenbreek van alpine oorsprong

planten voor rotstuin steenbreek met groenblijvende betoverende bloemen

Deze veerkrachtige planten groeien graag bij koud weer. Verschillende soorten met tal van soorten bloemen zijn erg populair als het over steenplanten gaat. De naam van deze plant komt overeen met zijn gewoonten, namelijk dat de steenbreek in het wild groeit op grind in de Alpen.

Niet alleen bloemen zijn geschikt voor rotstuinen

planten voor rotstuin groter in grindgrond

planten voor rotstuingrassen zijn groenblijvend

planten voor rotstuinen hebben een droge standplaats nodig

planten voor rotstuin moeten zorgvuldig worden gesneden

planten voor rotstuin brengen een levendig gevoel

Natuurlijk zijn niet alleen bloemen geschikt voor een rotstuin. Sommige kruiden en grassen zoals dakwortel, akelei, berganjers, pasquebloem, hongerbloemen en nog veel meer zijn zeer geschikt voor een dergelijke grond. Opgemerkt moet echter worden dat de respectieve bloemen en grassen op elkaar zijn afgestemd, zodat de tuin er stijlvol uitziet. De planten moeten zo worden gesorteerd dat planten die veel water nodig hebben naast elkaar staan ​​en omgekeerd – planten die liever droog groeien, moeten naast elkaar worden geplant. Qua verzorging hoef je er niet zoveel tijd voor uit te trekken. Het zou voldoende zijn als je gewoon de dode plantendelen afsnijdt.