Het assortiment lampen en lichtbronnen wordt elk jaar groter en diverser. Maar dat maakt het kiezen van de juiste verlichting voor je eigen huis niet per se makkelijker. Want naast design, maat en kleur spelen aspecten als comfort en welzijn een belangrijke rol. Om aan deze eisen te voldoen, moet u bekend zijn met lichtplanning. Daarom hebben we vandaag enkele basistips voor u die u de basis moeten geven van een succesvol verlichtingsconcept voor uw eigen vier muren.

led spots goede verlichting woonkamer

De perfecte mix maakt het

Een enkele lamp in het midden van het plafond hangen is niet meer voldoende. Om een ​​gezellige sfeer te creëren, moet u vertrouwen op de juiste mix van direct en indirect licht. Dit zorgt niet alleen voor visueel comfort, maar maakt ook een harmonieus spel tussen licht en schaduw mogelijk. Dit heeft een bijzonder balancerend en geruststellend effect op de geest en nodigt uit tot ontspanning. Om het optimale lichtontwerp voor elke ruimte te realiseren, is het belangrijk om meerdere lichtbronnen te gebruiken. Lichtexperts raden daarom aan om middelgrote tot grote ruimtes uit te rusten met minimaal 3-5 lichtlichamen.

Let altijd op een prettige indirecte achtergrondverlichting, accentverlichting en functioneel licht, ook wel werkverlichting genoemd. Hierdoor ontstaan ​​verschillende lichteilanden die er niet alleen visueel huiselijk uitzien, maar de ruimte ook meer functionaliteit geven. Vooral open woonruimtes met kook-, eet- en ontspanningsruimtes kunnen optimaal profiteren van een dergelijk verlichtingsconcept. in de Thuiskantoor of badkamer, maar de combinatie tussen gericht en omgevingslicht is net zo belangrijk in de slaapkamer.

goede verlichtingstips

Vertrouw op energiezuinige LED’s

Naast welzijn en multifunctionaliteit moet bij het kiezen van lichtbronnen ook gedacht worden aan energie-efficiëntie en duurzaamheid. Dit is niet alleen goed voor uw budget, maar ook voor het milieu. In tegenstelling tot de oude gloeilampen en tl-buizen, worden moderne LED’s beschouwd als uitstekende lichtbronnen. Deze zijn efficiënt, duurzaam en veelzijdig. Ook zijn ze de afgelopen jaren doorontwikkeld en zijn ze al in verschillende uitvoeringen, intensiteiten en lichtkleuren terug te vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld door hoogwaardige LED-strepen zet niet alleen lichtaccenten in vitrines of op meubels, maar positioneer ze desgewenst ook als functionele verlichting onder verlaagde plafonds of boven het keukenwerkblad.

led strepen feelgood sfeer woonkamerverlichting

Ze zijn ook erg praktisch en energiezuinig Inbouwspot LED, die vaak LED-spots worden genoemd. Deze liggen zeer elegant vlak op het plafond en kunnen zowel als rijk achtergrondlicht als als gericht accentlicht dienen. De inbouwspots passen praktisch in elke ruimte. Je vindt deze in een ronde, vierkante of rechthoekige vorm en integreert ze vakkundig in je eigen interieur. Dimbare LED inbouwspots, die nog meer energie besparen en zorgen voor een nog comfortabelere woonsfeer, zijn ideaal.

gezellige woonkamer goede verlichting

Kies de juiste lichtkleur

Het is aangetoond dat licht een uiterst belangrijke rol speelt in onze fysieke en mentale toestand. En niet alleen de lichtintensiteit is bepalend, maar ook de zogenaamde lichtkleur of Kleurtemperatuur. Als het om lichtbronnen gaat, spreekt men van warm wit, neutraal wit en koud wit licht. De lichtkleur staat op elke verpakking altijd aangegeven in Kelvin. Hoe kleiner het getal, hoe warmer het licht. Zo is een armatuur met 2500 K warmwit en een armatuur met 6000 K koudwit. Dat betekent met andere woorden dat het aandeel blauw licht toeneemt. Voor woonruimtes zoals slaapkamers of woonkamers is daarom een ​​kleurtemperatuur tussen 2700 en 3000 Kelvin aan te raden omdat dit een ontspannend en verwarmend effect heeft. De keuken, badkamer en thuiskantoor daarentegen zijn beter voorzien van een lichte kleur boven de 3500 Kelvin. Dit zorgt voor meer alertheid en concentratie.

We hopen dat we met deze belangrijke tips meer duidelijkheid hebben gekregen over de juiste verlichting. U kunt er dus op voortbouwen en nog meer deskundige meningen krijgen en profiteren van hun knowhow op het gebied van lichtontwerp thuis. Bepaal het beste verlichtingsconcept voor jou en geniet ervan!

eetkamer juiste verlichting