De keramische tegels van het oosten: de Azujelo-tegels in verschillende landen

De keramische tegels, die we tegenwoordig associëren met de Centraal-Europese flair, kwamen van de Arabieren naar Europa. Hun geschiedenis gaat daar veel verder terug in het verleden. De naam Azulejo, die veel voorkomt in Spanje en Portugal, is een afgeleide van het Arabische “Zuleija”. Vertaald betekent deze naam “kleine stenen”.

De techniek van het aanbrengen van dekkend glazuur werd door de Arabieren overgenomen. Met behulp van deze techniek werd een specifieke witte kleur gecreëerd, die het mogelijk maakte om de ingewikkelde decoraties uit te voeren. Het oppervlak van deze tegels vertoont een zeer uitgesproken reliëf. De ongelijkheden vormen verstrengelingen die de stroming van water praktisch onmogelijk maken. Ook is er een zeer dunne toplaag van metaaloxide aangebracht. Dit gaf de keramische tegels een zeer elegant, glanzend oppervlak.

Om dergelijke tegels te produceren, werden enkele strikte religieuze regels omzeild. In de Arabische wereld was het verboden om gouden of zilveren serveerschalen te gebruiken.

In de Arabische canon was het ook verboden om dieren en mensen levend af te beelden. Om deze reden werden ingewikkelde ornamenten en arabesken afgebeeld.

de arabesken

keranik tegels oosterse tegels tegelideeën

De geglazuurde keramische tegels zijn waarschijnlijk een van de redenen waarom de arabesken zo wijdverbreid zijn buiten de Arabische wereld. Het zijn composities van gestileerde plantmotieven, elke compositie was altijd gelijkmatig en symmetrisch over de tegel verdeeld.

Azulejos keramische tegels in Spanje

oosterse tegels kleurrijke tegels keramische tegels

Aan het begin van de 18e eeuw werd Spanje blootgesteld aan Arabische aanvallen. Niet alleen gevaar, maar ook een geweldige cultuur kwam naar Europa. Op dit moment begint de geschiedenis van keramische tegels met ondoorzichtige geglazuurde oppervlakken en delicate schilderijen op het oude continent.

Afgeleid van het Arabische “Zuleija”, werd dit type tegel “Azujelo” genoemd. De Spanjaarden zijn begonnen vanuit Arabische technologie, maar hebben op basis hiervan ook hun eigen technieken ontwikkeld.

We hebben een traditie die Arabische technologie en Europese traditie op een unieke manier combineert.

Aan het einde van de 15e eeuw veranderde het fijne Arabische schrift op keramiek van betekenis. Het is ontwikkeld voor decoratie met een religieus en toegepast karakter.

Nieuwe kleuren

blauwe tegels keramische tegels interieurideeën

Ook qua kleur verschilden de Spaanse tegels van hun Arabische modellen. De Spaanse azulejo tegels worden vooral gedomineerd door de blauwe kleur, terwijl de Arabische tegels gedurfde versieringen hebben.

De ontwikkeling van de Italiaanse techniek van azulejo tegels werd op deze basis verder ontwikkeld in Italië.

De Azulejo keramische tegels in Portugal

keramische tegels Portugese tegels tegelideeën

Keramische tegels van de azulejos-stijl kwamen in de 15e eeuw naar Portugal. Joao II heeft opdracht gegeven om modellen uit de Arabische landen in zijn land te importeren. Het was een kostbaar genoegen, maar het lijkt de heerser niet te deren. Omdat zijn fascinatie voor deze kunst echt groot was.

In de 16e eeuw werd het decoreren van gevels met dit type keramische tegels een traditie. Er werden destijds vier kleuren gebruikt: wit, geel, lichtblauw en groen.

In de 17e eeuw werden witte en blauwe tegels geïmporteerd. Je komt uit Nederland, en meer specifiek uit de stad Delft. In die tijd domineerden de kleurrijke keramische tegels en bleef de wit-blauwe variant achter.

De 18e eeuw kan worden omschreven als het gouden tijdperk van de azulejo-tegels in Portugal. In 1755 was er een zeer sterke aardbeving in Lissabon. Het grootste deel van de stad werd verwoest. Bij de restauratie van de stad zijn veel keramische tegels gebruikt. We begonnen toen met onze eigen productie en importeren uit Arabische landen was niet meer nodig.

Het gebruik van deze keramische tegels is vandaag de dag nog steeds erg gewild

badkamer ontwerp kleurrijke tegels keramische tegels

De arabesken vertegenwoordigen composities van gestileerde plantmotieven

vloertegels kleurrijke tegels keramische tegels

De Spanjaarden begonnen met Arabische technologie

spaanse tegels keramische tegels tegelideeën

Een modern idee met een vleugje Oriënt

tegelideeën keramische tegels oosterse tegels

Een geweldig accent voor de keuken

spaanse keramische tegels tegelideeën kleurrijke tegels

 Dit type tegel werd in Spanje “Azujelo” genoemd

kleurrijke tegels tegelideeën keramische tegels

Sierlijke en moderne badkamer

oosterse tegels tegelideeën kleurrijke tegels

Alsof je in een paleis woont!

tegelideeën blauwe keramische tegels vloertegels

creatieve huisideeën kleurrijke tegels

Elke compositie was altijd gelijkmatig en symmetrisch over de tegel verdeeld

Portugese tegels keramische tegels tegelideeën

De Portugese tegels zijn gemaakt in vier kleuren

kleurrijke tegels keramische tegels tegelideeën

De Arabische tegels zijn uitgevoerd in gedurfde versieringen

oosterse tegels keramische tegels tegelideeën

De Spaanse tegels verschilden van kleur

inrichtingstips tegelideeën kleurrijke tegels

In Portugal was de fascinatie voor deze kunst echt groot

    creatieve woonideeën inrichtingsideeën keramische tegels

tegelideeën keramische tegels oosterse tegels

kleurrijke tegels oosterse tegels