Beljenje dreves z apnom na vrtu

Vrt s sadnimi drevesi zahteva stalno in zaskrbljeno nego. Vsako leto je treba spremljati zdravje dreves. Posebno mesto tukaj zaseda postopek za nego lubja dreves. Vsako drevo potrebuje zalivanje, rahljanje tal, gnojenje. Nič manj pomembna ni pravočasna nega tako imenovane kože drevesa – njegovega lubja. Beljenje lubja drevesa spomladi ni muhavost, ampak pomemben postopek za zaščito rastline pred poškodbami zaradi škodljivih žuželk in glivičnih bolezni.

Zakaj potrebujete beljenje debla?

Lubje drevesa je nekakšen zaščitni sloj rastline. Najprej nosi s seboj vse neugodne okoljske dejavnike, pa naj bodo to sončni žarki, hude zmrzali, škodljivci žuželk, pa tudi mehanski vplivi. Sčasoma lubje razpoči in oblikuje dostop do nežnega dela debla. Da ne bi prišlo do poškodb drevesa zaradi glivičnih bolezni, pa tudi zaradi škodljivcev žuželk, je treba lubju zagotoviti ustrezno nego..

Običajno so drevesa pobeljena s pripravki, ki vsebujejo baker. Ta postopek ima tudi drug pomen. Z nastopom prve spomladanske toplote se zemlja začne taliti in segrevati. V svet prikradejo različni škodljivci žuželk, ki se najprej trudijo, da se povzpnejo na sam vrh drevesa in se pogostijo z občutljivimi listi, ki še niso popolnoma odcveteli. Pripravki, ki vsebujejo baker na deblu drevesa, jim to preprečujejo: služijo kot posebna strupena pekoča snov za škodljivce žuželk. Pobeljenega dela debla ne morejo premagati, kar pomeni, da bodo listi ostali nedotaknjeni.

Kako pravilno pobeliti drevesa?

Kako pravilno pobeliti drevesa?

Beljenje dreves je pomemben postopek, ki ga sestavlja naslednje zaporedje dejanj.

  1. Deblo drevesa je treba odstraniti mahu, lišajev in druge tuje rastline, ki raste na njem. Za čiščenje uporabljajte samo rokavice, ki ščitijo roke pred poškodbami. Dodatna orodja in sredstva se ne uporabljajo. V notranjosti lubja so razpoke, v katerih se lahko naberejo tudi izrastki. V tem primeru za čiščenje uporabite krtačo..
  2. Lubje je treba razkužiti. V ta namen uporabite kateri koli pripravek, ki vsebuje baker (Bordeauxova tekočina, bakreni sulfat, HOM). Ta postopek se izvaja v suhem vremenu s pričakovanjem, da bo obdelano drevo z nanešenim pripravkom stalo več dni brez dežja, sicer takšne obdelave ne bo imelo smisla. Taka dezinfekcija bo pomagala ubiti vse škodljive mikroorganizme in bakterije v lubju drevesa pred naslednjim korakom..
  3. Deblo in veje drevesa so enakomerno, v tanki plasti, prekriti s pripravkom, ki vsebuje baker. Potoki se ne smejo oblikovati. Če želite to narediti, uporabite razpršilno steklenico. Za predelavo je primerna tudi raztopina železovega sulfata..
  4. Koncentracijo bakra in železovega sulfata je treba pripraviti strogo v skladu z navodili za pripravo, saj sta obe snovi strupeni. Med vlaženjem lubja z dežjem vitriol priteče iz debla v zemljo in se v njej nabira ter postane strup za vse bližnje rastoče pridelke.

Uporaba pepela za beljenje

Debel dreves lahko razkužite, ne da bi se zatekli k pomoči strupenih kemikalij. Vse več vrtnarjev danes uporablja naravna zdravila, na primer raztopino pepela in mila. Za pripravo morate zmešati 5 g navadnega mila za perilo s kozarcem pepela. Nato nalijte 1 liter vroče, vendar ne vrele vode. S čopičem se deblo in veje drevesa navlažijo s pripravljeno raztopino. Pepel služi kot odlično razkužilo, milo pa omogoča, da pripravljena raztopina dolgo ostane na lubju drevesa.

Obstaja tudi drug recept za razkuževanje, rešitev, ki jo je enostavno pripraviti doma – to je pepelna lužina. Za pripravo vzemite 2 kg lesnega pepela, nalijte 10 litrov vrele tople vode in zavrite. Nastalo raztopino ohladimo, vztrajamo. Od zgoraj nastane motna tekočina, ki se imenuje pepelna tekočina. Uporablja se samo za razkuževanje lubja dreves. Vendar ne pozabite, da je treba z njim delati strogo v rokavicah. Zlije se v ločeno posodo in se za predelavo dodatno razredči z vodo v razmerju 1: 1.

Kiti iz lubja

Najbolj priljubljeni kiti za lubje sadnega drevja so:

  1. Garden var, ki se je izkazal za najučinkovitejše in časovno preizkušeno zdravilo. Uporablja se za celjenje razpok in ran v lubju. Vrtni vrt je enostavno narediti doma. Če želite to narediti, stopite en kozarec čebeljega voska, pol kozarca kolofonije. Nastale tekočine zmešamo v posodi in dodamo pol kozarca sveže nesoljene živalske maščobe. Takoj, ko masa postane homogena, posodo potopimo v hladno vodo. Zmes se bo začela strjevati in iz nje bo enostavno razvaljati kroglico. Pred uporabo domačega vrtnega napitka ga malo segrejte, da boste lažje delali. Takšen var bo shranjen v hladnem temnem prostoru več let..
  2. Klepetalec na osnovi gline. Ta vrsta kita je vrtnarjem znana že stoletja. Glina v tem receptu je pomešana s sestavinami, kot so bakreni sulfat, apno. Če želite to narediti, vzemite kozarec gline in pol kozarca katere koli druge komponente iz navedenih, dodajte malo drobno sesekljane slame, jo napolnite z vodo in dosežite gostoto kisle smetane. Ta izdelek služi kot odlična zaščita za lubje drevesa, poleg tega pa sčasoma ne poči..
  3. Testenine, pripravljene z dodatkom humata in bakrovega sulfata. To zdravilo ni vodoodporno, zato ostane na drevesu do prvega dežja. Uporabite ga za zdravljenje ran, kosov, razpok.

Postopek beljenja

Postopek beljenja

Ko lubje očistimo tujih izrastkov, obdelamo vse rane in razpoke, površino drevesa razkužimo, lahko nadaljujete neposredno z beljenjem. Plast belila je treba med letom obnavljati približno 3 -krat. Beljenje se izvaja spomladi, poleti in jeseni. Pobeliti je treba vsa drevesa, tako mlade sadike kot odrasle osebke. Da ne bi poškodovali občutljivega, še ne hrapavega lubja mladih dreves, je treba količino apna za beljenje prepoloviti..

Jesensko beljenje dreves na vrtu

Beljenje dreves jeseni pred prihajajočim hladnim vremenom mora biti previdno, saj mora zagotoviti največji zaščitni učinek lubja. Plast apna, ki jo je treba nanesti, mora biti tanka – ne več kot 4 mm. Pomembno je, da razredčite apneno raztopino, dokler ni homogena, brez grudic, tako da enakomerneje pade na lubje. Čim debelejša je plast beline, večja je verjetnost, da bo padla z debla. Beljenje lahko pripravite samostojno doma ali pa že kupite že pripravljenega, ki vsebuje posebna lepila, ki preprečujejo razpoke in odtekanje. Posebne trgovine prodajajo tudi posebno barvo za beljenje vrtnih dreves. Ščiti lubje pred sončnimi opeklinami, zimskim mrazom in škodljivci žuželk.

Doma vrtnarji uporabljajo najpogostejši recept za beljenje. Če želite to narediti, zmešajte 2 kg gašenega apna, 1,5 kg gline in 0,3 kg bakrovega sulfata. Zmes razredčimo z vodo, dokler ne dobimo konsistence goste kisle smetane. Pobeljevanje morate nanesti v tanki plasti, da ne nastanejo proge. Pred tem je treba lubje drevesa skrbno pripraviti, obdelati in razkužiti. Če so na drevesu neobdelane rane, bo apno le poslabšalo stanje, razjede bodo še bolj pokale..

Beljenje dreves trikrat na leto jih naredi odpornih proti škodljivcem in glivičnim boleznim. Drevesa bolje prenašajo tako vroča poletja z gorečimi sončnimi žarki kot hladne zmrznjene zime. V tem primeru pridelek raste, plodovi in ​​listi ohranijo svoje dekorativne lastnosti in predstavitev. Posledično se življenjska doba rastlin znatno podaljša..

Kako pobeliti drevesa? (video)

Kako pobeliti drevesa?Kako pobeliti drevesa?