Popravljanje jagod - sajenje in nega vašega vrta

Vsi navdušeni vrtnarji vedo, kaj je remontantna jagoda. Popravljene jagode so priljubljene majhne jagode, ki rastejo skoraj celo leto – od začetka junija do konca novembra, ko pridejo prve zmrzali. Tudi vrtnar začetnik lahko takšne jagode goji na svojem vrtu. Omeniti pa velja, da je za nego in sajenje odstranjenih jagod potreben strog nadzor. Ta vrsta jagod ima nekaj lastnosti, ki jih morate poznati, preden posadite to čudovito jagodičje na svojem vrtu..

Značilnosti in prednosti remontantnih jagod

Eno glavnih prednosti te vrste jagod lahko imenujemo njeno stalno cvetenje, zato dolgoročno plodovanje in visok pridelek jagod.

Dolgo rojstvo odstranjenih jagod je zasluga mnogih znanih rejcev. Vrtnarji so lahko uresničili svoje sanje – gojiti jagode skozi toplo sezono na svojem vrtu.

Najbolje je saditi remontantne jagode na mestu, kjer so nekoč rasle rože, kot so tulipani, krokusi in hijacinte, pa tudi zelenjavo v obliki zelja, kumar in različnih solat..

Kako posaditi remontantne jagode

Kako posaditi remontantne jagode

Remontne jagode lahko sadite od zgodnje pomladi do zgodnje jeseni. Omeniti velja, da če zgodaj spomladi sadite remontantne jagode, bo količina pridelka veliko večja in boljša kot pri sajenju jagod v suhih ali hladnih letnih časih..

Jagode lahko sadite tudi poleti, potem pa boste imeli dober pridelek šele prihodnje leto. Poleg tega, ko boste poleti sadili jagode, jim boste morali nameniti veliko pozornosti, nenehno pleveliti in gnojiti grmovje. Poleti je pomembno, da nenehno zalivamo odstranjene jagode..

Toda pri jesenski zasaditvi remontantnih jagod zahteva minimalno vlaganje časa in vaše pozornosti..

Metode sajenja

Najbolj priljubljene in učinkovite tehnologije za sajenje remontantnih jagod vključujejo:

 1. Sajenje večletnega ali letnega pridelka jagod.
 2. Sajenje remontantnih jagod v ozko ali široko gredico.
 3. Pogled na rešetko pri sajenju jagod.
 4. Sajenje remontantnih jagod v obliki grma. Ta vrsta pristanka je lahko enovrstna, dvovrstna ali trovrstna.

Trenutno izkušeni vrtnarji menijo, da je sajenje remontantnih jagod po košati dvovrstni metodi najbolj priljubljen način sajenja remontantnih jagod. Postelja naj bo od enega do enega metra in pol, med posteljami naj bodo majhne poti.

S pomočjo te metode sajenja remontantnih jagod boste svojo prihodnjo letino zaščitili pred glivičnimi boleznimi in se lahko zaščitili pred zgoščevanjem sadik. S to metodo sajenja boste lahko posadili več različnih poljščin na enem mestu v Uchatsku, ne da bi pri tem poškodovali katerega od njih..

Česen lahko na primer posadite poleg remontantnih jagod, to bo zaščitilo pred pojavom sovražnih polžev na jagodah.. Pomembno! Ne pozabite, da je paradižnik poleg jagod prepovedan..

Odstranljive jagode je vredno posaditi na ozko gredico, katere širina naj bo od 90 do 100 deset centimetrov. Najboljše od vsega je, da remontantne jagode rastejo v ozkih gredicah, katerih optimalna širina mora biti 90-110 cm. Razdalja med grmovjem jagod mora biti približno 40-50 centimetrov.

Postopek sajenja

Pri sajenju remontantnih jagod morate biti zelo previdni. Za poenostavitev kasnejše oskrbe jagod in ustvarjanje ugodnih pogojev za bogato letino morate upoštevati pravilno poglabljanje apikalnega brsta odstranjenih jagod v tleh. Globok položaj brsta upočasni rast grma. S površinskim položajem brstov korenine rastline hitro zmrznejo in po dežju postanejo prenasičene z vlago, kar lahko tudi negativno vpliva na rast in zorenje remontantnih jagod. Pred sajenjem remontantnih jagod je treba zemljo oploditi in zrahljati. Po tem morate za grmovje izkopati majhne luknje, katerih globina mora biti enaka 25 centimetrov. Prav tako morate gnojiti luknje s posebnim hranjenjem..

Za to so najbolj primerna organska gnojila, ki jih sestavljajo: eno vedro černozemske zemlje, dva kozarca lesnega pepela in eno vedro komposta z dodatkom dveh litrov vermikomposta.

Da bi se izognili izhlapevanju v poletnem in sušnem obdobju, je treba pri sajenju remontantnih jagod odstraniti vse spodnje liste in odvečne kalčke iz grmovja – pustiti le polnopravne liste, ki so popolnoma odprti. Zahvaljujoč temu se bodo sadike veliko hitreje ukoreninile in prinesle obilno zdravo letino..

Kako skrbeti za jagode po sajenju

Kako skrbeti za jagode po sajenju

Ta vrsta jagod ne zahteva veliko truda in časa. To je dokaj enostaven pridelek. Ne pozabite pa, da popravljajoče jagode, tako kot drugi pridelki, po sajenju potrebujejo ustrezno nego. Najpomembnejša stvar po sajenju je začetna nega, ki je tako potrebna za vsako rastlino. Glavne dejavnosti vključujejo zalivanje posajenih sadik odstranjenih jagod, da se zagotovi, da korenine sadik dobro zrastejo v zemljo. In tudi mulčenje talnih kamnin – uporablja se gnilo listje dreves ali iglic in drobna žagovina. Ne uporabljajte grobih palic in slame, saj lahko ovirajo rast mladih grmov..

Nadaljnja pravila oskrbe

S pravilno nego odstranjenih jagod ta kultura daje prijeten rezultat: rastlina se dobro ukorenini na vrtu skupaj z drugimi pridelki in prinaša velik pridelek. Če želite to narediti, morate upoštevati pravila osnovne nege za remontantne jagode v skladu z značilnostmi te kulture..

Osnovna nega za remontantne jagode vključuje:

 • Redno zalivanje in hranjenje rastline.
 • Pravočasno odkrivanje in odstranjevanje škodljivcev in okuženih grmov.
 • Mulčenje tal.
 • Uničenje škodljivcev.
 • Pravočasno pletje in gnojenje tal.
 • Sedeči ločite veliko grmovje, da se izognete preveliki gostoti tal.

Prehrana in gnojila

Na vašem vrtu je precej enostavno gojiti jagode za popravilo: razmnožuje se s semeni in razveseljuje vrtnarje z odlično letino že v prvem letu sajenja. Da bi dobili dober pridelek remontantnih jagod, bi morali vrtnarji upoštevati dva preprosta pravila: pravočasno zalivati ​​in gnojiti remontantne jagode.

Gnojenje remontantnih jagod lahko začnete že v začetku marca. Jagode morate hraniti z gnojili z dodatkom dušika, nanesemo jih lahko neposredno na površino snega. Druga vrsta hranjenja je mulčenje remontantnih jagod z mineralnimi in organskimi gnojili. Ta vrsta hranjenja se izvaja sredi aprila. Tretje hranjenje se običajno izvaja septembra..

Ta pridelek gnojite zelo previdno, ne da bi poškodovali korenine in liste jagodnih grmov. Kompost se uporablja kot dodatno gnojilo.

Zalivanje in mulčenje

Poleti se v suhih in toplih dneh tla hitro sušijo, kar negativno vpliva na kakovost poznejše trgatve. Zaradi pomanjkanja vlage se zemlja hitro izprazni, kar vodi do zmanjšanja cvetenja in plodov rastline. Zato morate v poletni sezoni jagode zalivati ​​čim pogosteje. Pomembno je zalivanje jagod med aktivno rastjo grmovja. Če poleti ni dežja in temperatura ostaja visoka, je zalivanje odstranjenih jagod potrebno vsak dan..

Z nenehnim mulčenjem tal lahko zalivanje odstranjenih jagod zmanjšamo. Mulčenje zagotavlja kopičenje vlage v tleh in stalen dostop korenin rastlin do svežega hladnega zraka.

Priprava remontantnih jagod za prezimovanje

Priprava remontantnih jagod za prezimovanje

Skrb za remontantne jagode jeseni in kasnejša priprava tega pridelka na zimo je zelo pomemben proces..

Glavni sestavni deli obvezne oskrbe za odstranjevanje jagod v jeseni:

 • Postopno zmanjšanje zalivanja in sanitarnih postopkov za obdelavo grmovja (obrezovanje obolelih ali poškodovanih listov ter obrezovanje brkov). Od teh dejanj sta odvisna pridelek in kakovost odstranjenih jagod v naslednjem letu..
 • Pozimi del listov remontantnih jagod odmre in odpade. Pogosto v odpadlem listju najdemo vse vrste škodljivcev in patogenov. Zato je treba z začetkom pomladi odstraniti vse odmrlo listje s postelj. Treba je opozoriti, da je to treba storiti šele po koncu zmrzali, ko raste sneg..

Bolezni in škodljivci

Preostale jagode so precej občutljive na različne škodljivce in bolezni. Tu je nekaj bolezni, ki jih lahko opazimo v tej kulturi:

 • Pepelnica.
 • Siva gniloba.
 • Stebelna ogorčica.
 • Povečana lisna pegavost.
 • Zamuda.

Za vse te škodljivce in bolezni lahko v trgovini kupite veliko učinkovitih zdravil. Vsa dela pri obdelavi in ​​predelavi grmovja je treba opraviti po mukotrpni preučitvi navodil za priprave. Po korakih predelave še nekaj dni ne morete jesti jagod odstranjenih jagod..

Tako so remontantne jagode enostavne za sajenje in nego, s pravilnim izvajanjem katerih ta pridelek daje veliko kakovostno letino skozi vse leto..

Popravilo jagod – sajenje in nega (video)

Vrt. Epizoda 159. Popravljanje jagod.Vrt. Serija 159. Popravilo jagod.