Kako gojiti sadike jagod iz semen

Razmnoževanje jagod s semeni je težavno in mukotrpno. Tega postopka se ne bo upal lotiti niti vsak izkušen vrtnar. Vendar ima svoje prednosti. S pomočjo semen lahko poskusite vzgojiti nove sorte jagod ali preprosto pozdraviti rastline..

Res je, biti moraš potrpežljiv. Kalitev jagodnih semen ni vedno zadovoljna s pričakovanim rezultatom. Semena kalijo zelo dolgo ali pa sploh ne poženejo. Pojavljeni kalčki bodo povzročali tudi veliko težav. So tako krhki in majhni, da jih lahko vzamete samo s pinceto. In pravila zalivanja je treba strogo upoštevati..

In vendar, če se odločite za to, potem začnite z jagodami z majhnimi plodovi. Izberite sorte, ki lahko obrodijo večkrat na sezono (odstranjevalci). Ta sorta jagod daje dobre pridelke, je pri oskrbi manj zahtevna in ima nizko ceno. Na takšnih sortah lahko pridobite izkušnje, nato pa upoštevate vse pomanjkljivosti in napake ter nadaljujete z vzrejo velikoplodnih sort.

Rok setve jagodnih semen za sadike

Jagodna semena lahko sejemo vsak mesec od februarja do aprila

Jagodna semena lahko sejemo vsak mesec od februarja do aprila. Za gojenje sadik bo potrebno veliko svetlobe. Februarja in marca naravna svetloba očitno ni dovolj, zato boste morali umetno osvetliti sadike (približno dvanajst ur na dan). Po drugi strani pa bodo semena, posejana februarja, obrodila že naslednje poletje..

Semena, posajena aprila, bodo imela več sreče z naravno svetlobo. Le tu se plodovi na teh grmovnicah v tej sezoni ne bodo pojavili. Bomo morali počakati do naslednjega leta.

Priprava tal za sadike jagod

Priprava tal za sadike jagod

Tla za gojenje sadik jagod je treba skrbno pripraviti. Pripravek vključuje razlitje z raztopino mangana ali uporabo drugih metod razkuževanja pred škodljivci in boleznimi.

Da bi bila zemlja čim lažja, jo je treba presejati skozi sito. V tako zdrobljeni obliki bo zlahka prehajal zrak in vodo, kar je za rastlino zelo pomembno. Za sadike tega jagodičja obstaja več možnosti za različne mešanice tal..

  • Mešanica št. Sestavljen je iz navadne zemlje z vrta (trije deli), humusa (trije deli) in 0,5 dela pepela.
  • Mešanica št.2. Sestavljen je iz šote in peska (trije deli) in vermikulita (štirje deli).
  • Mešanica št.3. Sestavljen je iz enakih delov humusa in kokosovih vlaken.
  • Mešanica št. 4. Sestavljen je iz peska in humusa (trije oziroma pet delov).
  • Mešanica št. Sestavljen je iz šote in peska (en del) in travnate zemlje (dva dela).
  • Mešanica št.6. Sestavljen je iz humusa in vrtne zemlje (vsak po en del) in peska (trije deli).

Stratifikacija semen in setev za sadike

Stratifikacija semen in setev za sadike

Semena rastline so kot v mirujočem stanju. Takšna “mirujoča” semena zaradi zaviralcev rasti ne bodo mogla sama kaliti. Umetno morajo ustvariti pogoje, ki so podobni tistim v naravi. Ta proces se imenuje stratifikacija. Brez tega ne gre. Stratifikacija bo pomagala prebuditi semena in zagotoviti, da bodo bodoče sadike še naprej normalno rasle in se razvijale..

Ker stratifikacija sama po sebi velja za težaven proces, jo lahko poskusite združiti s setvijo. Tradicionalno se semena razprostirajo na vlažni krpi ali na bombažnih blazinicah in nekaj časa hranijo v hladilniku. Šele po tem jih prenesemo na tla (posejemo). Lahko pa z enim samim udarcem ubijete dve ptici in prihranite malo časa in truda.

Najprej morate pripraviti plastične posode (po možnosti s pokrovom), na dnu katerih morajo biti drenažne luknje. Nato je treba te posode napolniti s posebno zemljo, ne da bi napolnili zadnja dva centimetra od vrha. Tla rahlo poškropimo, nato pa semena enakomerno posejemo. Namesto zemlje so semena prekrita s snegom od zgoraj do samega vrha posode. Nato tesno pokrijemo in postavimo v hladilnik za petnajst dni..

Potem se bo vse zgodilo na enak način, kot bi se zgodilo v naravnih razmerah. Sneg se bo postopoma topil in voda, ki se pojavi, bo semena odnesla v zemljo. Po približno dveh tednih se posode prenesejo iz hladilnika na okensko polico. Pokrov zaenkrat ostaja zaprt. Semena še ne potrebujejo dodatnega zalivanja, vendar bo treba poskrbeti za manjkajočo razsvetljavo. V tem obdobju je svetloba za rastlino ključnega pomena..

Prvi poganjki se pojavijo ob različnih časih pri različnih sortah. Nekateri – v desetih dneh, drugi – v tridesetih.

Skrb za sadike jagod pred sajenjem v zemljo

Nega sadik jagod pred sajenjem v zemljo

Takoj, ko se pojavijo prvi poganjki, potrebuje rastlina dodatno izmenjavo zraka. Če želite to narediti, morate za kratek čas redno odpirati pokrov posode. Ena od pomembnih točk pri gojenju sadik je stalna in zmerna vlažnost tal. Sušenje in preplavljanje te rastline sta preprosto uničujoča. Če odstranite pokrov posode, bo vlaga zelo hitro izhlapela, kar je zelo nezaželeno..

V tem primeru prozorna plastična posoda s pokrovom za kaljenje semen ni bila izbrana po naključju. Je nekakšna naprava za spremljanje ravni vlažnosti v sebi. Rahlo zamegljen pokrov označuje normalno vlažnost. Kapljice v pokrovu so signal odvečne vlage, rastline potrebujejo nujno prezračevanje. Suha prevleka kaže na potrebo po zalivanju.

Za zalivanje je bolje založiti talino. Za to sadiko je najbolj ugodno. Da bi se izognili glivičnim boleznim, se v namakalno vodo doda pripravek “Fitosporin”. Navodila na embalaži vam bodo pomagala, da jo zmešate z vodo v pravilnem razmerju..

Zalivanje sadik jagod se izvaja previdno. Ne uporabljajte zalivanja iz navadne vrtne zalivalke – to bo uničilo občutljive kalčke. Najbolj optimalno orodje za zalivanje je medicinska brizga ali brizgalna s finim curkom. Po treh dneh po pojavu mladih poganjkov se pokrov odstrani iz posode. Ne bo več potrebna.

Nabiranje sadik se lahko izvede, ko se na vsaki rastlini pojavijo trije polnopravni listi. Za udobje izkušeni vrtnarji svetujejo uporabo pincete pri potapljanju. Ta postopek bo zahteval vzdržljivost in potrpljenje, saj so rastline zelo krhke in občutljive. Ko sadite sadike v ločeno posodo, pazite, da se korenina ne upogne, ampak je pokrita z zemljo. Toda rastne točke ni mogoče posuti, ostati mora nad tlemi.

Nabiranje sadik se lahko izvede, ko se na vsaki rastlini pojavijo trije polnopravni listi

S pravilnim obiranjem se sadike dobro ukoreninijo v posamezni posodi, steblo pa hitro zraste. Če steblo potresite z zemljo, se bodo kmalu pojavile nove korenine..

Nadaljnja skrb za sadike jagod je vzdrževanje zmerne vlažnosti tal in utrjevanje. Rastlina pred presaditvijo v odprto zemljo ne potrebuje gnojenja.