Kako pravilno saditi jagode - 4 metode sajenja

Ko ste se odločili, da na svoji vrtni parceli dodelite gredico za sajenje jagod, se morate naučiti več zanesljivih načinov sajenja. Odvisno je od tega, kako dober bo pridelek jagodičja, in kako pogosto se boste morali zateči k dodatnim ukrepom, ki bi pomagali povečati rodnost grmovja..

Sajenje jagod v samostojno grmovje

Sajenje jagod v samostojno grmovje

Grmovje vrtnih jagod (pravo ime jagod) se nahaja na razdalji približno 45-60 cm. Rastoče brke je treba redno odstranjevati in grmovje ne smemo prepletati med seboj. S to nego je zagotovljena intenzivna rast grmovja, razvoj velikih jagod in visok pridelek..

Prednosti: dobro prezračevanje rastlin, preprečevanje sive gnilobe, varčevanje sadilnega materiala.

Slabosti: rastline potrebujejo pogosto pletje, rahljanje, mulčenje in striženje brkov.

Sajenje jagod v vrstah

Sajenje jagod v vrstah

Vrstice so oblikovane na razdalji 40 cm, tako da se lahko vrtnar udobno približa z vsake strani, skrbi za sajenje in žetev. Grmovje se sadi drug od drugega, umakne se 15-20 cm. Potrebujejo pletje, zrahljanje in odstranjevanje brkov.

Prednosti: Tako posajene jagode lahko dolgo časa obrodijo sadje. 5-6 let bo dalo dobro letino..

Slabosti: naporna oskrba.

Sajenje jagod v gnezda

Sajenje jagod v gnezda

Vtičnice so razporejene v šesterokotniku: ena sedi v sredini, druga 6 kosov okoli nje, umakne se 5-6 cm. Gnezda rastejo v vrstah, razdalja med njimi je približno 40 cm, v vrstah je treba tudi upoštevajte vrstni red in postavite šesterokotnike na razdalji 30 cm drug od drugega.

Prednosti: sposobnost posaditi veliko grmovja na majhnem območju in zbrati visok donos.

Slabosti: znatna poraba sadilnega materiala.

Sajenje jagod s preprogami

Sajenje jagod s preprogami

Ta metoda je ena najcenejših in najlažjih. Nega ne predvideva striženja brkov, kar prispeva k samostojni rasti vrta. Zaradi posebne mikroklime in naravne tvorbe zastirke grmovje ne zaraste s plevelom in ne zahteva pogostega rahljanja..

Prednosti: za metodo se odločijo poletni prebivalci, ki nimajo možnosti, da bi redno prihajali in skrbeli za stran. Vlaga, shranjena pod grmovjem, omogoča jagodam rast in obrodek brez pogostega zalivanja.

Slabosti: po več sezonah je možno mletje jagod.

Izberite način sajenja, ki vam je najbolj všeč in največji pridelek!