Pomlajevanje ribeza. Kako narediti obrezovanje proti staranju

Predstavljajte si situacijo: kupili ste poletno kočo, kjer so prejšnji lastniki že gojili sadno -jagodičja bogastvo. Ali ni čudovito? Res je, da ribez in kosmulje izgledajo tako 15-20 let, prizadenejo jih bolezni in škodljivci in dajejo malo sadja.

Pa vendar želim rešiti tiste stare sorte ribeza ali kosmulje, ker jih je danes težko najti. V tem primeru je možen le en način – oživljanje grmovja. V tem članku se bomo bolj dotaknili teme pomlajevanja jagodičevja, čeprav so iste metode primerne tako za kosmulje kot za kovačnik..

Če ne izvajate rednega obrezovanja, ribez že po 6-7 letih znatno zmanjša pridelek, zmanjša se tudi njihova sposobnost za boj proti boleznim in škodljivcem. Ideal ribezovega grma je približno dvajset vej različnih starosti, vključno s 3-4 lanskimi poganjki. Največ plodnih brstov se na steblih oblikuje 2-4 leta, zato mnogi vrtnarji popolnoma odstranijo veje, starejše od štirih let..

Obrezovanje proti staranju je namenjeno oblikovanju grma, ki je najbližje idealu, tako da bo v prihodnje enostavno zavirati zgostitev in staranje..

Pomlajevanje ribeza v več fazah

Pomlajevanje ribeza v več fazah

Šest do osem let starim rastlinam svetujemo, da se postopno pomlajujejo in za to porabijo približno tri leta. Takšno obrezovanje bo omogočilo zbiranje, čeprav nizko, a vseeno žetev, hkrati pa odstranjevanje starih vej.

Jeseni vsakega naslednjega leta se morate znebiti tretjine starega grma. Optimalno bo, da poganjke odrežemo do tal, da ne bo dolgih panjev, ki postanejo gojišče za škodljivce. Odseke je bolje obdelati s pepelom. Naslednje leto lahko vzporedno s postopkom pomlajevanja že izvedete načrtovano obrezovanje, ki je potrebno za razvoj mladega grma..

Pomladitev ribeza z radikalnim obrezovanjem

Pomladitev ribeza z radikalnim obrezovanjem

Ta metoda pomlajevanja popolnoma razreže grm, “na nič”. Z njeno pomočjo lahko podarite drugo življenje tudi zelo slabšim “starcem” – rastlinam v starosti 8-15 let.

Spomladi, takoj ko se sneg stopi ali konec jeseni, morate odstraniti vse poganjke skoraj do površine tal. Če ostanejo majhni, tri do štiri centimetrske panje, ni strašljivo. Med jesenskim obrezovanjem je priporočljivo, da zemljo okoli rastline in same reze zasut s slamo ali preostalimi vrhovi. To je potrebno, da korenine ribeza ne zmrznejo. Ko spomladi izvedemo radikalno operacijo, je priporočljivo, da zemljo razlijemo z raztopino “Fitosporina”, po nekaj tednih pa jo nahranimo z infuzijo mulleina (razredčimo enega od desetih) ali z zeliščnim gnojilom. Podobni postopki, ki se izvajajo še dva ali trikrat na sezono, bodo ribez popolnoma nasičili s hranili..

Hibernirajoči bazalni brsti bodo dobili zagon za razvoj in zavrgli mlada stebla. Od teh morate izbrati 5-7 najmočnejših, izrezati vse ostale – to pomeni, da so dejanja enaka kot pri oblikovanju mladega grma iz sadike. Dve leti po radikalnem obrezovanju vas bo rastlina razveselila s spodobno letino..

Letno pomlajevanje ribeza

Nenadoma je jagode ribeza na vaši dači zelo velike ali pa se vam zdi tehnologija načrtovanega obrezovanja preveč zapletena, uporabite to metodo letnega pomlajevanja vaših rastlin.

Z domišljijo razdelite grm na štiri in vsako pomlad ali jesen popolnoma odstranite četrte poganjke. Tako rastlino letno osvobodite stebel, ki so stara več kot štiri leta. Grm ribeza bo vedno mlad, jagode pa velike in številne.

Na koncu je treba opozoriti, da je pomlajevanje ribeza možno brez obrezovanja. Samo vzemite potaknjence iz najmočnejših in najbolj zdravih stebel, korenine in nato posadite na novo mesto. Odkoreninite stari grm in pozabite nanj.

Pravilno obrezovanje ribeza (video)

Obrezovanje ribeza. Spletno mesto "Vrtni svet"Obrezovanje ribeza. Spletno mesto