Zahodna tuja. Značilnosti, semena in vrste thuja western

Domovina te kulture je severni del Amerike. Thuja dobro uspeva na senčnih območjih, v glineno peščenih tleh, z zadostno vlago za koreninski sistem. Thuja doseže največ 20 metrov višine. V povprečju lahko drevo živi do 1000 let. Drevo se razmnožuje z ukoreninjenjem potaknjencev.

Thuja je najbolj razširjeno in najsodobnejše drevo v ruskih vrtovih. To je iglavce, iz Amerike so ga v Evropo prinesli v 16. stoletju, od koder se je ta kultura kasneje pojavila v naših državah.

Pred mnogimi leti so Indijanci začeli uporabljati to kulturo za gradnjo čolnov (kanujev). Vzeli so to drevo, ker njegov les ne gnije. Iz lubja tui so pripravili zdravilni čaj.

Rastlina je postala priljubljena in ima visoko vsebnost eteričnih olj v listih. Ta olja se zdaj uporabljajo za izdelavo parfumov. Olja se uporabljajo tudi v medicini. Ugotovljeno je bilo, da so zelo koristni za srčno aktivnost ljudi, izboljšujejo delovanje osrednjega živčnega sistema..

Kako posaditi thujo, semena, koreninski sistem

Drevo thuja je kot nalašč za okrasne odbitke. Iz njega je mogoče izdelati katero koli obliko, zaradi česar bo vrt zasebne hiše precej izviren in zanimiv. In drevored, ki ga v parku izreže bizarna oblika, ne bo pripeljal niti ene osebe mimo..

Thuja je dokaj nezahtevno drevo, nekoč je raslo izključno v bližini reke ali močvirja.

Značilnosti zahodne tuje

Thuja zraste v višino največ 20 metrov. Premer vrha rastline doseže 5 metrov. Pri mladih drevesih ima krona obliko piramide, pri starejših drevesih je krošnja jajčasta, rdeča, včasih rjavkaste barve. Zrelejša drevesa je mogoče zlahka prepoznati, saj imajo po celotni dolžini lesa izrazite proge. Igle drevesa so v obliki lusk, temno zelene barve, pozimi dobijo rjav odtenek, po približno 3 letih odpadejo. Poganjki tuje so na vrhu temni, na dnu pa lahki.

Poganjki tuje so na vrhu temni, na dnu pa lahki.

Plodovi tuje so storži. Zrastejo majhne, ​​največ 12 mm, podobne obliki jajčeca. V notranjosti stožca sta 2 semeni, sploščeni, rumene barve. Tuja lahko vsako leto zraste do 30 cm v višino in do 10 cm v širino.

Les Thuja ima rdečo barvo, je dovolj močan, a hkrati mehak. Smolnih kanalov ni, ima prijetno aromo. Korenine so kompaktne, ne rastejo.

Thuja je kultura, ki ljubi sonce. Toda drevo tudi precej enostavno prenese senco. Glinena zemlja je zelo primerna za tujo, pa tudi v ohlapnih tleh, kjer je vsebnost peska dovolj velika, dobro raste, potrebno je le redno hranjenje. Lahko raste tudi v tleh z veliko vlage. Drevo sploh ne velja za izbirčnega. Zrelejši primerki mirno prenašajo zmrzal in sušo. V mestnih razmerah drevo tudi dobro raste..

Thuja lahko postane čudovit dekor na dvorišču zasebne hiše

Thuja lahko postane čudovit dekor na dvorišču zasebne hiše. Lahko jih posadimo v skupini ali posamično.

Druga prednost tako lepega drevesa je njegova fitoncidnost. To je pojav, pri katerem thuja proizvaja določene snovi. Zahvaljujoč temu procesu rastlina ne prinaša le lepote na vrtu, ampak tudi uporabne lastnosti za ljudi, krepi imunski sistem, izboljšuje splošno počutje. V nekaterih evropskih državah tujo sadijo v ambulantah za tuberkulozo, in to na zakonodajni ravni.

Thuja western: sajenje in nega

Bolje je saditi tujo na mestu, kjer ni vetra. Najprej morate izkopati jamo za sajenje. Tla so pripravljena iz listnate zemlje (2 dela), šote (1 del) in peska (1 del). Vrat korenin ni treba poglobiti; priporočljivo je, da ga pustite v ravnini s tlemi. Po sajenju je treba drevo dobro zaliti. Če je poletje vroče, potem drevo zalivamo dvakrat pogosteje kot običajno. Najbolj ugoden čas za zalivanje je večer ali zgodnje jutro. V odsotnosti zalivanja v vročih dneh lahko drevo začne aktivno rojevati, kar lahko v prihodnosti vpliva na deformacijo krošnje..

Ko se sneg stopi, lahko začnete hraniti tujo. Še zelo mlade sadike je treba zaviti s posebnim materialom ali posebnim papirjem, ki bo pomagal zavrniti sončne opekline..

Thuja western: sajenje in nega

Obstaja veliko različnih vrst tuj. Za tiste, ki radi okrasijo svoj vrt s tem drevesom, obstaja veliko sort in vrst tega drevesa. Najbolj zanimiva in priljubljena vrsta je tuja v obliki krogle. Drevo je zaradi svoje zaobljene oblike videti zelo izvirno..

Če so se lastniki zasebne hiše odločili zgraditi živo mejo v obliki visoke vitke tuje, bo to drevo videti najbolj zanimivo in harmonično. In če morate okrasiti cesto vzdolž robnikov, je zakrnela tuja boljša od katere koli druge vrste. To drevo je odlično tudi za izvirno okrašeno frizuro..

Najpogostejše vrste zahodne tuje

Thuja zahodni stebriček

Degroot Spire – To je sorta thuja s tanjšo krono kot druge podvrste. Ta sorta te kulture je na Zahodu zelo priljubljena. Kar zadeva Evropo, ta vrsta drevesa tam še ni bila cenjena..

Zahvaljujoč okrasni rastlini, kot je tuja te vrste, lahko varno opremite ograjo velike hiše, dolge 5 metrov. To “tuy” ograjo bo cenil le pravi poznavalec kulture. Debelina ograje lahko doseže največ 30 centimetrov..

Thuja zahodni stebriček

Smaragd – to je naslednja vrsta takega drevesa. Najpomembnejša prednost te vrste so nenehno zelene iglice. Bogata, svetlo zelena barva ostane vse leto. Ta tuja lahko zraste do 5 metrov v višino in je eden najvišjih osebkov. Za eno leto bo povečanje približno 10 centimetrov.

Kolumna – ta thuja po svoji obliki spominja na steber. Najbolje zaznava vroče sonce in precej hude zmrzali. Thuja zraste 8 metrov, krona v premeru lahko doseže meter in pol. Za eno leto rasti drevo doda približno 15 centimetrov. Barva iglic je zelena, od drugih vrst se razlikuje po svetlem sijaju. Je zelo nezahteven, raste tako v suši kot pri visoki vlažnosti. Lahko jih posadimo na drevoredih ali posameznih drevesih.

Tuja zahodna piramida

Najpogostejša vrsta te kulture se imenuje piramidalna tuja. Krona v obliki piramide. Razlika od drugih vrst je v tem, da so poganjki drevesa precej gosto locirani drug do drugega, dovolj močni in debeli.

Obstaja tudi več vrst piramidnih tuj. V bistvu vsa drevesa te sorte zrastejo do 15 metrov v višino; pri vseh vrstah same iglice zelo zanimivo štrlijo. Drevesa se razlikujejo le po barvi iglic in v senci ob določenem letnem času.

Tuja zahodna piramida

Salland – ta vrsta je bila nedavno identificirana. Drevo se od vseh drugih vrst razlikuje po svoji barvi – iglice limoninega odtenka, imajo nizko rast.

Reingold – to je še ena redka vrsta thuja, lepo in okrasno drevo. Odtenek iglic je oranžen, kar izgleda precej redko in zanimivo. Ta vrsta raste zelo počasi. Največje drevo lahko zraste do 1 metra, redkeje do 1,2 metra.

Rumeni trak – iglice te vrste drevesa so rumene, blizu zlate barve. V povprečju je rast takšne tuje 2 metra.

Tuja zahodna sferična

Danica – krošnja tega drevesa je v obliki krogle. Višina drevesa ne doseže niti metra. Ta tuja ima kratke poganjke, ki se nahajajo blizu drug drugega. Poleti so iglice te vrste tuj svetlo zelene, pozimi barva postane rjavkasta. Zaradi nizke rasti se to drevo imenuje pritlikavo. Ta sorta zelo dobro prenaša zmrzal..

Zlati globus – druga vrsta sferične tuje. Rumene iglice, pestrega zlatega odtenka. Drevo raste zelo počasi v višino. Pri starosti 10 let drevo zraste največ do 1 metra. Najbolje uspeva na sončnih legah z optimalno vlažnostjo tal.

Tuja zahodna sferična

Globosa Je druga vrsta sferičnega drevesa. To je nekakšen grm, njegovi poganjki so precej gosti, rastejo navpično. To drevo je eno tistih, ki spreminjajo barvo glede na letni čas. Zelena z zlatim odtenkom se spremeni v rjavo. Zrelo drevo zraste največ do 1 metra, v zelo redkih primerih 1,2 metra.

Gospod. Bowling ball – tudi ta vrsta spada v kroglasto drevo. Izvirnost te rastline je v zelo nizki rasti. Zrelo drevo doseže največ 40 centimetrov. Poleti je barva iglic tega drevesa svetlo zelena, pozimi pa se barva spremeni in postane bronasto siva, kot obrobje. Tako drevo bo videti zelo lepo v zasebnih vrtovih, spominskih krajih. Dobro sprejema sončno svetlobo, hkrati pa dovolj dobro prezimuje.

Woodwardii – ta vrsta tuje je nekoliko podobna obliki jajc, velja tudi za sferično sorto. V starosti 10 let lahko drevo zraste le do 40 centimetrov. Poganjki te sorte rastejo precej gosto, imajo zeleno barvo in so zelo svetli. Tla pod tem drevesom morajo biti dovolj vlažna, potem se bo rastlina pokazala v vsem svojem sijaju. Super bo živeti na vrtovih, kjer je kamenje, dobro prenaša zimo.

Danica - krošnja tega drevesa je v obliki krogle

Mali dragulj – druga sorta thuja. Njegova razlika od ostalih je, da je premer krošnje veliko večji od rasti samega drevesa. Pozimi je barva iglic dolgočasna, rjavkaste barve, poleti pa postane svetlo zelena. Drevo lahko posadimo v skupini z drugimi vrstami in ločeno, na en način. Rastlino lahko uporabite kot ograjo, ki izgleda precej izvirno in lepo. Ta thuja bo dobro prenašala zmrzal, toploto zaznava veliko slabše..

Stolwijk – ta sorta thuja raste precej počasi. Ta bonsaj je nekoliko asimetričen. S starostjo ta thuja ne raste v višino, ampak v širino. 10-letno drevo zraste največ do 1 metra. Igle so svetlo zelene. Poganjki so lahki, rumene barve. Tla za to vrsto morajo biti mokra. Na japonskem vrtu bo videti zelo harmonično. Stolwijk dobro prenaša zmrzal in vročino.