Kako pravilno gojiti koper na okenski polici v stanovanju

Zelo priročno je imeti “zeleno” posteljo na okenski polici ali balkonu. Praktične gospodinje to počnejo, saj je koper dober tako kot sestavina katere koli solate kot začimba za vroče jedi. Pozimi vas bo dišeča zelenica spomnila na toplo poletje in napolnila zalogo vitaminov..

Tako na videz preprosta zadeva, kot je sajenje kopra na okensko polico, ima tudi svoje nianse, brez katerih je prva izkušnja lahko neuspešna. V tem članku bomo razkrili vse tankosti in skrivnosti gojenja svetlega, bujnega in mnogih ljubljenega zelenja..

Značilnosti gojenja kopra

Mnogi ljudje mislijo, da je gojenje kopra doma na okenski polici zelo enostavno. Skratka, seme sem vrgel v zemljo in je pripravljeno, občasno ga zalivam in počakam na trgatev. S tem pristopom namesto dišečih goščav zelenega kopra v škatli za saditev štrlijo usmiljene rumeno-zelene trave na tanki dolgi nogi z redkimi listi ribje kosti. Če pa uporabite osnovno znanje o kmetijski tehnologiji in odgovorno pristopite k nakupu sadilnega materiala, izberete primerno zemljo za sajenje in del svojega časa posvetite negi rastlin, potem rezultat ne bo dolgo čakal..

Izbira in priprava semen

Izbira in priprava semen

Če želite izbrati pravo seme kopra za svoj domači vrt, morate poznati značilnosti sort.

  • Zgodnje zrele sorte: Gribovsky, Richelieu in Grenadier. So precej nezahtevni, sposobni prinesti dobro letino in so imuni na nekatere bolezni. Po največ 45 dneh ga lahko razrežete za zelenice. Imajo pa tudi pomembno pomanjkljivost, hitro se raztegnejo in tvorijo barvne rozete, listov na zgodnjih sortah pa je precej manj kot na drugih..
  • Sorte z dolgim ​​zorenjem: Aligator, Salute, Amazon. Pomembna pomanjkljivost je, da lahko prve reze naredimo šele po 65-70 dneh. Če pa ste potrpežljivi in ​​počakate, bo nagrada močan grm z puhastim listjem in neverjetno aromo. Ker rastejo dovolj dolgo, se na steblu ves čas oblikujejo novi poganjki..
  • Nekateri ljubitelji eksperimentirajo z južnimi sortami kopra. Imajo svetel okus, zelo aromatičen, a izredno fin. Pozimi jih je skoraj nemogoče gojiti..

Semena kopra po svoji naravi kalijo zelo dolgo, saj vsebujejo veliko količino eteričnih olj. Zato jih je treba pred sajenjem 5-8 ur namočiti v topli vodi. Kakovostna semena bodo potonila na dno, prazna in ne nastajajoča pa bodo plavala na površini. Po določenem času odcedite vodo in postavite seme v rahlo rožnato raztopino mangana pri sobni temperaturi 2-3 ure. To bo pomagalo razkužiti semena in preprečiti morebitne bolezni..

Kaj je potrebno za pristanek

Tla za sajenje morajo biti rodovitna. Lahko ga kupite v trgovini ali pa ga jeseni skuhate sami. Če želite to narediti, morate vzeti mehko vrtno zemljo in jo premešati s kupljeno zemljo za sadike, po možnosti dodati malo lesnega pepela. Če se uporablja samo kupljen substrat, je treba v njegovo sestavo vključiti vermikompost, koristen pa bo tudi dodatek kokosovih vlaken..

Balkonske cvetlične škatle so idealne kot “gredice”; v odsotnosti takšnih so primerni tudi lonci. Toda v majhni posodi bo koper utesnjen in bo še slabše rastel. Ne pozabite na drenažo in luknje na dnu posode za sajenje. Odlomljeni kosi opeke ali drobni kamenčki so položeni na dno lonca, tako da ima odvečna vlaga med zalivanjem izhod.

Kako sejati sadike

Kako sejati sadike

Semena, predhodno posušena na papirnati brisači, lahko sejemo brez vdolbinic, po vrhu potresemo s tanko plastjo suhe zemlje. Možno je tudi pristajanje v utorih s globino približno 1-2 centimetra. Ko ste zemljo predhodno navlažili, na dno položite semena in jih na vrhu posujte s šoto ali ohlapnim substratom.

Koper lahko posadimo v poljubnem vrstnem redu, vendar se rastline ne smejo “gnečati” na majhni zaplati. Da se to ne bi zgodilo, semen ne smemo posejati s ščepcem, ampak jih razlagati eno za drugim, kavati s predhodno navlaženim zobotrebcem ali vžigalico. Ločeno rastoči grmi so močnejši in bolj razvejani. Po setvi potresemo zgornjo plast zemlje iz razpršilne steklenice in jo na vrhu zapremo s prozorno folijo, tako da naredimo notranji mini rastlinjak.

Semenske škatle postavimo na sončno stran. Ko se zemlja posuši, je treba sadike skrbno zalivati. Ugodna temperatura za kaljenje semen je 17-18 stopinj. Dokler koper ne izstopi iz tal, zniževanje temperaturnega ozadja ni zaželeno.

Prvi poganjki se bodo pojavili čez teden dni. Bolj prijazni poganjki bodo čez približno 10-12 dni.

Kako skrbeti za kalčke kopra

Kako skrbeti za kalčke kopra

Sejanje in čakanje na prvo zelenje je pol uspeha. Najtežja naloga je prihraniti in gojiti spodobno letino, saj so majhne vlati trave precej muhaste in zahtevajo stalno pozornost..

Po pojavu zelenih poganjkov je treba film odstraniti iz škatle. Če se koper goji v dolgih svetlobnih urah, potem je oskrba pravočasno zalivanje, odstranjevanje plevela, škropljenje in občasno obračanje “gredice” za 180 stopinj, da se kalčki ne nagnejo proti soncu in enakomerno rastejo.

Po rezanju koper ne zraste in tako, da je na mizi vedno dišeča začimba, ga je treba občasno posejati.

Rast kopra pozimi se ne razlikuje veliko od spomladi. Pripravljalna dela in skrb za mlade poganjke ostajajo nespremenjeni. Toda v hladnem vremenu je sonca zelo malo in brez ultravijoličnega sevanja bodo rastline šibke, zakrnele in popolnoma neprijetne. Zato bodo potrebovali dodatno razsvetljavo. Če so sadike na oknu, jih lahko osvetlimo le zjutraj, tako da za 5-6 ur prižgemo posebno svetilko. Če so posode s sadikami daleč od naravne svetlobe, mora biti osvetlitev ozadja ves dan, približno 15 ur.

Priporočljivo je, da občasno, približno 2 -krat na mesec, hranite s kompleksnimi gnojili, dobro ga je zalivati ​​s sečnino in pripraviti raztopino po priloženih navodilih. Prava temperatura za dobro rast zelenja je 17-19 stopinj. Toda nekritično znižanje ocene prav tako ne bo škodilo..

Koper raste doma kadar koli v letu. Med marcem in septembrom to morda ne bo povzročilo posebnih težav. Pozimi in pozno jeseni bo takšno poslovanje precej težavno in bo povzročilo dodatne denarne stroške. Redna fluorescenčna razsvetljava bo povečala porabo energije.

Kako gojiti koper doma pozimi (video)

Kako gojiti koper doma pozimiKako gojiti koper doma pozimi