Gojenje zelene čebule v vodi. Kako gojiti čebulo na okenski polici

Kako lepo je pozimi videti zeleno čebulo na mizi. Mnogi se že od otroštva spominjajo, da so bili na okenskih policah majhni stekleni kozarci vode, v katerih se je čebulica ukoreninila in predstavila z zelenim perjem. Izkazalo se je, da v kuhinji ni treba urediti vrta iz škatel zemlje. Vsakdo lahko goji zeleno čebulo na bolj primeren način – v vodi. Če želite to narediti, morate upoštevati zelo preprosta pravila..

Priprava čebule za forsiranje v vodi

Čebulice za forsiranje perja je treba izbrati brez poškodb in približno enake velikosti. Bolj priročno je uporabljati majhne čebulice s premerom približno pet centimetrov. Vsaki čebuli je treba odrezati vrh in jo nato za približno dvajset minut postaviti v vodo, segreto na petdeset stopinj (ali raztopino kalijevega permanganata).

Če zadržite dodeljeni čas v tekočini, se žarnice potopijo v ohlajeno vodo in nato osvobodijo lupine. Tako pripravljene čebulice lahko posadimo v vse majhne posode z vodo za kalitev perja.

Pripomočki za potiskanje zelene čebule v vodo

Skoraj vsaka jed, ki je pri roki, je primerna za gojenje zelene čebule. To so različni kozarci, kozarci, skodelice, razrezane plastične steklenice in plastične posode. Vse, kar morate storiti, je, da v posodo nalijete vodo in tja spustite čebulo. Res je, da vsaka pripravljena posoda ne bo primerna. Večina jih pogosto služi kot mesto za razpad žarnice..

Pripomočki za potiskanje zelene čebule v vodo

Da bi se izognili nastanku gnilobe, lahko uporabite pri roki materiale. Morate vzeti čisti kos tkanine (ali čisto, vendar ne nosljive nogavice), ga položiti na sredino čebule. Nato ga skupaj s krpo spustite v posodo, približno tretjino polno vode. Voda se absorbira v tkanino in se dvigne do žarnice same. Ker je zelenjava stalno v vlažnem okolju, se bo zelo kmalu ukoreninila in perje..

Za gojenje čebule lahko uporabite različne večje plastične posode, v katere lahko naenkrat shranite približno ducat čebulic. Kot pokrov lahko uporabite debel karton. Vzame se tako, da se prilega obodu škatle ali posode. Za vsako čebulo se na kos kartona izreže okrogla luknja. Vodo je treba vliti v takšni količini, da čebulice, vstavljene v luknje, le malo pridejo v stik s tekočino..

Če v hiši ni pribora, ki bi ga lahko uporabili za gojenje čebule, se lahko obnesete z navadnim večernim krožnikom. Čebulice na njem naj stojijo, tesno stisnjene drug ob drugem in v minimalni količini vode..

Obstajajo tudi sodobnejše metode in naprave za kaljenje čebule. Takšne naprave delujejo na principu hidroponike, torej gojenja rastlin brez zemlje. Osnovno načelo je enako – posoda z vodo in lok, vstavljena v posebne luknje. Samo v tej napravi je priključen kompresor, ki tvori vodno suspenzijo. V takšnih razmerah korenine in perje rastejo veliko hitreje in ni nevarnosti propadanja..

Prvo žetev zelene čebule lahko poskusite deset do petnajst dni. Če želite malo pospešiti proces rasti rastlin, poskusite uporabiti mineralne obloge..

Najboljše možnosti za preliv za siliranje zelene čebule v vodo

Takoj, ko se pojavijo majhne korenine in se razreže prvo perje čebule, lahko uporabite preliv, ki ga dodamo neposredno v vodo. Pred tem morate v ločeni posodi pripraviti raztopino, ki bo služila kot gnojilo. Za osnovo vzamemo liter ustaljene vode pri sobni temperaturi, ki ji lahko dodamo dve žlički poljubnega mineralnega preliva (ali pet gramov lesnega pepela).

Gojenje zelene čebule v vodi: pravila, nasveti in triki

Ne pozabite na osnovna pravila za gojenje čebule v vodi:

  • Posodo, izbrano za sajenje čebule, je treba predhodno obdelati z razkužilom (na primer kalijevim permanganatom)
  • Za obdobje kalitve koreninskega sistema je bolje, da posodo s čebulo postavite na hladno mesto.
  • Ne pozabite zamenjati vode dvakrat na dan, preden se pojavijo korenine.
  • Le spodnji del premca naj bo v stiku z vodo.
  • Občasno je koristno sprati korenine čebule in posodo pod tekočo vodo.

Po teh preprostih priporočilih lahko čebulo enostavno gojite v vodi..