Kako hraniti sadike paradižnika

Pogosto se vrtnarji sprašujejo, kako in kaj hraniti sadike paradižnika v zgodnjih fazah rasti. V nekaterih primerih, ko se sadike pojavijo na površini substrata, pride do nenadne zaviranja razvoja. Sadike začnejo veneti, barva se spremeni, grmovje paradižnika pa preneha rasti. Takšni simptomi so razlog za pomanjkanje elementov v sledovih v tleh. Če je bila setev opravljena v hranljivem ohlapnem substratu, ni potrebe po pogostem hranjenju sadik. Vendar je treba mladim rastlinam nameniti veliko pozornosti, dokler se ne prilagodijo in popolnoma razvijejo..

Ko smo odkrili prve znake venenja listov, je pomembno izbrati pravo gnojilo za krmljenje sadik paradižnika.

Za tradicionalne rastlinske pridelke je čas, potreben za gojenje v semenskih posodah doma, običajno nekaj mesecev. Nato se sadike prenesejo v odprto zemljo. V tem obdobju se paradižnik hrani 3-4 krat. Prvič se gnojilo vnese med nastajanjem drugega in tretjega lista, nato dva tedna po obiranju. Postopek se ponovi po dveh tednih. 10 dni pred presaditvijo v rastlinjake ali na parcelo sadike hranimo četrtič.

Kako in kaj hraniti sadike paradižnika

Kako in kaj hraniti sadike paradižnika

Dušik

Dušik je odgovoren za izgradnjo zelenja. Pomanjkanje dušika povzroči porumenelost listov in pordelost žil na spodnji strani plošče. Obstaja več formulacij krmnih mešanic:

 • kompleks, imenovan “Biohumus”, pripravljen v skladu z navodili;
 • raztopina mulleina, vzeta v razmerju 1 liter gnojila na vedro vode;
 • mešanica 1,5 g kalijeve soli, 0,5 g sečnine in 4 g superfosfata. Vse mineralne granule raztopimo v 1 litru vode.

Prekomerna nasičenost zemlje z dušikovim mikroelementom lahko povzroči nasprotni učinek. Namesto zorenja okusnih in sočnih plodov bo raslo listje. Hitro porumeneli listi so dokaz presežka dušika v tkivih sadik paradižnika..

Pomembno! Mnoge rastline potrebujejo komplekse, ki vsebujejo dušik, vendar jih je treba dodajati zelo previdno..

Fosfor

Fosfor je glavno hranilo vsakega pridelka. Vloga fosforja je, da uravnava presnovne procese v paradižniku in pospešuje nastanek koreninskih potaknjencev. Zahvaljujoč temu mikroelementu se količina dušika izenači, posledice za zelenjavo pa se zmanjšajo v primeru njegovega presežka..

Ko se listi rastlin začnejo zvijati in barva plošče pridobi vijoličen odtenek, se razvoj sadik paradižnika umiri. Čas je, da dodate fosforjeva gnojila, na primer raztopino superfosfata. Superfosfat nima učinka na tleh s kislim okoljem, zato se mesto pred hranjenjem razkisa s pepelom ali apnom. Gnojenje s fosforjem se izvaja bližje koreninskemu območju. Če razpršite zrnca po površini, ne bo delovalo..

Metode uporabe superfosfata:

 • 15 g snovi raztopimo v 5 l vode;
 • 20 žlic zrnca razredčimo v 3 litrih vroče vode, infundiramo en dan, nastali koncentrat razredčimo z vodo in dodamo malo humusa, da izboljšamo absorpcijo gnojila s sadikami paradižnika.

Superfosfatov ni priporočljivo mešati s pepelom, apnom, sečnino in drugimi vrstami gnojil..

Kalij

Kalijevo gnojilo

Kalij se pogosto dodaja hkrati s fosforjem. Fosfor-kalijeve formulacije so na voljo za prodajo. Če so listi zmečkani, konice pa suhe, potem rastline potrebujejo hranjenje s kalijevo kislino. V nasprotnem primeru bodo grmi občasno obrodili sadove. Druga funkcija kalija je normalizacija vitalne aktivnosti sadik na prostem. Pospešuje nastanek jajčnikov in daje okus paradižnika.

Za uporabo kalijevega gnojila se morate zateči k eni od naslednjih metod.

 1. 6 g kalijevega sulfata raztopimo v 5 l vode.
 2. 10 g monofosfata raztopimo v 10 l vode.
 3. 50 ml kalijevega humata razredčite v 10 litrih vode. Zahvaljujoč uvedbi te sestave se izboljša struktura tal in normalizira rast sadik..
 4. Raztopina kalijevega nitrata se uporablja kot listni preliv (poraba 15 g snovi na 10 l vode).
 5. Največ kalija vsebuje pepel, zato se pepel raztrese pod koreninsko cono, listje pa na stopnji rasti paradižnikovih grmov zalivamo z ekstraktom pepela.
 6. Koncentrirani mullein zmešamo z 200 g pepela in 20 g dvojnega superfosfata.

Pomembno! Fosfor-kalijevi kompleksi so odgovorni za normalen razvoj paradižnika in ustvarjajo pogoje za nastanek obilnega jajčnika.

Železo

Zaradi pomanjkanja železa so sadike paradižnika izpostavljene klorozi, ki nastane zaradi močne dnevne svetlobe. In obratno, nekateri vrtnarji so prisiljeni urediti dodatno razsvetljavo okoli grmovja, hkrati pa lahko presežek svetlobe povzroči nasprotni učinek. Razvoj kloroze vodi v poraz mladih in starih listov. Listje postane rumeno ali rjavo.

Obstajata dva načina za spopadanje s težavo. Bolno grmovje je priporočljivo poškropiti z 0,25% raztopino železovega sulfata ali 0,1% raztopino železovega kelata.

Kalcij

Kalcijev preliv

Potreba po kalciju se odkrije že v fazi kalitve semen. Če rastlinam primanjkuje tega mikroelementa, sadike paradižnika prenehajo rasti, koreninski sistem zmrzne, brsti in jajčniki se razpadejo. Znaki “kalcijevega stradanja” – nastanek svetlo rumenih madežev in deformacija listnih plošč.

Za preprečevanje vrtnarjem svetujemo, da redno izvajajo niz ukrepov:

 • grmovje poškropite s pokrovom pepela;
 • zagotoviti zalivanje sadik z vodo, napolnjeno z jajčnimi lupinami;
 • poškropite ga z raztopino kalcijevega nitrata v količini 15 g na vedro vode.

Liste je treba hraniti ali gnojiti pod koreninami zelo previdno, da ne dopustimo prekomerne količine elementov v sledovih v tleh in ne opečemo občutljivih listov rastlin.