Kako pogosto zalivati ​​sadike paradižnika po obiranju, sajenju v zemljo in rastlinjak

Paradižnik je zelo pogost, priljubljen in zdrav pridelek. Ni enega poletnega prebivalca in vrtnarja, ki se ne bi ukvarjal s pridelavo paradižnika. Izkušnje pri pridelavi te zelenjavne kulture kažejo, da je številčnost in kakovost prihodnje letine paradižnika neposredno odvisna od pravilne nege sadik, zlasti od zalivanja. Njihov obseg in pogostost na vsaki stopnji razvoja mlade rastline sta zelo pomembna. Voda je vir življenja in prehrane zelenjadnic. Tla, na katerih se nahajajo gredice s paradižnikom, morajo biti dovolj navlažene, najmanj 85 odstotkov vlage.

Pravilno zalivanje paradižnika

Zalivanje sadik je treba opraviti zelo previdno, saj so rastline še vedno krhke in jih je mogoče zlahka poškodovati.

Zalivanje sadik

Zalivanje sadik je treba opraviti zelo previdno, saj so rastline še vedno krhke in jih je mogoče zlahka poškodovati. Pri gojenju semen v rastlinjaku je prvo zalivanje priporočljivo zalivati ​​šele po aktivnem vzhodu sadik, po približno 2-3 dneh. Do takrat se bo zgornja plast tal nekoliko posušila. Za zalivanje sadik je priporočljivo uporabiti škropilnico. Z njegovo pomočjo lahko uravnavate količino vlage v tleh in preprečite vdor vode na mlade rastline..

Vsa kasnejša zalivanja morajo biti redna pravočasno in zmerno glede na količino vlage. Pazite, da se zemlja ne izsuši, vendar je ne smete napolniti z obilno vodo. S prekomerno vlago bodo korenine mladih rastlin začele gniti. Ne pozabite na hranjenje, ki je za sadike paradižnika potrebno enkrat na mesec. Organska gnojila je treba dodati neposredno v namakalno vodo.

Zalivanje sadik po obiranju

Začetek ugodnega časa za obiranje je odvisen od prisotnosti treh ali štirih polnopravnih listov v mladih poganjkih. Zadnje zalivanje se izvede dva dni pred postopkom potapljanja sadik. Rastline je priporočljivo saditi v drobljiva, vendar rahlo vlažna tla..

Pet dni po obiranju rastlin ni treba zalivati. V tem obdobju je zelo pomembno, da se koreninski sistem okrepi in razvije. Pri tem ji bo pomagal poseben pladenj za posodo s sadikami z majhno količino vode. Rastline bodo s koreninami posegle po vlagi in postale močnejše..

Vsa naslednja zalivanja je treba opraviti enkrat na teden ali celo deset dni. Ko rastejo sadike paradižnika, se bo količina namakalne vode in pogostost namakanja postopoma povečevala. Prvi znak za začetek naslednjega zalivanja je zgornja plast zemlje, ki se začne sušiti..

Ko so sadike paradižnika dovolj močne in pripravljene za presaditev v odprto zemljo, morate rastline obilno zalivati ​​v približno enem dnevu. To bo pomagalo preprečiti poškodbe njihovega koreninskega sistema, ko jih odstranite iz posode..

Zalivanje sadik na odprtih gredicah

Zalivanje sadik na odprtih gredicah

Da bi se sadike hitro prilagodile novim razmeram in ukoreninile v gredicah, je treba rastline obilno, vendar ne pogosto zalivati. Takoj po sajenju sadik v odprto zemljo zalivanje ni potrebno, saj so dan prej rastline obilno zalivali. Za koreninski sistem za preživetje več dni bo to dovolj.

V prihodnje bo namakalna shema odvisna od stopnje razvoja sadik in vremenskih razmer. Upoštevati je treba naslednja priporočila:

  1. Paradižnika ne zalivajte med aktivnim soncem in vročim vremenom. Pri visokih temperaturah zraka je zalivanje najbolje zgodaj zjutraj ali pozno zvečer (tik pred sončnim zahodom).
  2. Če so vremenske razmere zmerne ali je dan na splošno oblačen, lahko zalivanje opravite kadar koli čez dan..
  3. Na stopnji tvorbe jajčnikov je treba tla nenehno rahlo navlažiti.
  4. V celotnem obdobju cvetenja in nastajanja plodov je treba vzdrževati zmerno raven vlage..

Zalivanje sadik v rastlinjakih

Zalivanje sadik v rastlinjakih

Za rastline v rastlinjaku je zelo pomembno – preprečiti odvečno vlago v tleh in na njeni površini. Ker toplogredni pogoji pomenijo visoko vlažnost zraka, lahko prvo zalivanje sadik izvedemo šele s pojavom prvih sadik, naslednje pa po približno 10-15 dneh. Presežna vlaga za sadike paradižnika je lahko uničujoča, zato zadostuje eno zalivanje vsakih deset dni (spomladi) in enkrat na pet dni poleti. Količina tekočine za vsako rastlino je približno dva in pol do tri litre.

Če ima vaš rastlinjak posodo z namakalno vodo, jo morate pokriti s tesnim pokrovom ali folijo. Izhlapevanje vode bo povzročilo povečano in prekomerno vlažnost, kar lahko pri paradižniku povzroči različne bolezni..

Sadike navlažimo le z zalivanjem z vodo pri sobni temperaturi. Škropljenje za ta pridelek ni potrebno. Voda ne sme priti v stik z listi rastlin in ne sme zastajati v tleh. V ta namen je priporočljivo po zalivanju zrahljati zemljo v bližini rastlin. Če želite ustvariti ugodne pogoje za razvoj in rast sadik paradižnika, ne pozabite na prezračevanje. Izvesti jih je treba po popolni absorpciji namakalne vode v tla..

Ko so plodovi paradižnika popolnoma oblikovani in se žetev približuje, lahko zorenje plodov nekoliko pospešite. Če želite to narediti, je v približno 15-20 dneh vredno popolnoma ustaviti zalivanje grmov paradižnika. Vsa vlaga, ki je v koreninskem delu, bo popolnoma prešla v plodove in paradižnik bo hitro začel dobivati ​​zrelo barvo..

Zalivanje sadik v mini rastlinjaku

Zalivanje sadik v mini rastlinjaku

Majhne domače rastlinjake pogosto najdemo v navadnih stanovanjih na okenskih policah. Gojenje takšnih sadik je težje zaradi pomanjkanja potrebne vlažnosti v prostoru. Sadike se pojavijo veliko kasneje, skrb za rastline je težavna, kakovost sadik pa je nekoliko nižja. Izkušeni vrtnarji priporočajo uporabo njihovih nasvetov, da bi se čim bolj izognili različnim težavam, povezanim z gojenjem sadik v mini rastlinjaku..

  1. Sadike paradižnika potrebujejo dodatno vlago, ki bo pridelku zelenjave zagotovila potrebno prehrano. Za to je potrebno, da je v bližini rastlinjakov več posod z vodo, ki bodo zlahka izhlapele. Posode morajo biti stalno napolnjene z vodo in odprte..
  2. Za razliko od pravega rastlinjaka doma je treba sadike paradižnika le občasno poškropiti z vodo s temperaturo najmanj 20-22 stopinj. Škropljenje je treba izvajati samo s škropilnico in preden se pojavijo prvi listi..

Gojenje sadik paradižnika se začne pozimi, ko je kurilna sezona v polnem teku. Čeprav se sliši nenavadno, lahko vroče baterije uporabite tudi za vlaženje mini sobe v rastlinjaku. Če želite to narediti, vzemite katero koli debelo krpo (na primer frotirno brisačo), jo temeljito navlažite z vodo in obesite na baterijo. To izhlapevanje bo močno pripomoglo k razvoju mladih rastlin..

Pred nabiranjem gnojila ne smete uporabiti. Sadike je bolje hraniti, ko so že v ločeni posodi..

Dobre letine paradižnika ob upoštevanju vseh pravil zalivanja ni tako težko dobiti. Glavna stvar je slediti vsakemu pravilu na določeni stopnji razvoja rastlin in uspelo vam bo..

Kako pravilno zalivati ​​paradižnik (video)