Nabiranje paradižnika: kako in kdaj

Mnogi poletni prebivalci se sprašujejo: kako pravilno ščipati rastline, kaj so pastorki in kje se nahajajo? Trava s paradižnikom ni lahka naloga, še posebej za začetnika. Ta članek vam bo pomagal razumeti tako težak proces in najti odgovore na vsa vaša vprašanja..

Zakaj potrebujete ščipanje

Pastorki se pojavijo takoj, ko rastlina začne cveteti in rastejo iz območja listnih sinusov

Pastorki – to so dodatni poganjki, ki segajo od glavnega stebla. Pastorki se pojavijo takoj, ko rastlina začne cveteti, in rastejo iz območja listnih sinusov. Ti poganjki imajo tudi liste, cvetove, včasih pa so vezani tudi majhni plodovi. Veliko število pastorkov vodi v veliko število jajčnikov, kar ni vedno dobro za samo rastlino..

Če ne izvedete ščipanja, bo majhen grm rastline začel spominjati na “gozdne goščave”, zaradi zanemarjanja nasadov pa lahko pride do glivičnih bolezni, ki jih je zelo težko odstraniti. Veliko število plodov vodi v dejstvo, da bodo majhni, nekatere sorte pa zaradi pomanjkanja ščepljenja na splošno lahko zamujajo s plodovi.

Kraja ni enostaven postopek in zahteva odgovoren pristop. Če delo ni opravljeno pravilno, lahko na splošno ostanete brez pridelka. V bistvu se prvi pastorki pojavijo skupaj s prvo cvetlično krtačo, veljajo za najmočnejše. Vse pastorke, ki bodo pod prvim, je treba odstraniti. To pravilo velja zlasti za paradižnik, ki raste na prostem. Sam postopek ščipanja je odvisen predvsem od sorte paradižnika..

Kateri paradižnik je treba pripeti

  • Odločilno, pa tudi standardni paradižnik se lahko ščipa, vendar niso vsi postopki odstranjeni. Bolje je, da se takšne sorte oblikujejo v tri ali štiri stebla, včasih pa vrtnarji ta postopek na splošno zavrnejo. Toda to velja le za te vrste.
  • Srednje velik determinantni paradižnik nastane v dveh steblih. To pomeni, da ostane le en, a najboljši posinak. Dovoljeno je pustiti še enega dodatnega, ki bo kot tretji sod, vendar ne več.
  • Neodločen paradižnik. Veljajo za visoke sorte, ki odlagajo cvetlične grozde, tudi če niso dosegle nizkih višin. Oblikovanje se običajno izvaja v enem deblu, kar pomeni odstranitev vseh pastorkov.

Kako poteka postopek ščipanja paradižnika

Pastorke lahko izbrišete na dva načina.

Pastorke lahko izbrišete na dva načina:

  • Ročni način – pastorki se odlomijo z rokami na stran. Postopek ni zapleten in ne zahteva veliko truda, vendar zahteva pozornost.
  • Mehanska metoda – pastorke razrežemo z vrtnimi škarjami, ki jih predhodno obdelamo v raztopini kalijevega permanganata. To obdelavo priporočamo po vsakem obrezovanju rastline..

Kdaj odrezati pastorke

Paradižnik je priporočljivo nabirati vsaj enkrat ali dvakrat na teden, da pastorki nimajo časa vzeti velike količine hranil iz rastline. Ne bodite pohlepni in vodite svoj vrt – vse to lahko privede do slabe letine. Če se postopek ščipanja izvaja hkrati, lahko to povzroči bolezen in smrt paradižnikovega grma..

Pobiranje je bolje opraviti zjutraj, v sončnem vremenu. Potem bo rana čez dan imela čas zaceliti in rastlina bo do večera zaživela. Če je ščipanje padlo v oblačnih dneh, je treba sveže rane posuti s pepelom. Najprej se pastorki odlomijo na zdravih in velikih grmovnicah. Bolne rastline je bolje ščepeti drug dan, tako se zmanjša tveganje okužbe zdravih rastlin..

Če se po odstranitvi pastorka na istem mestu oblikuje nov postopek, se postopek ponovi. Ko se na samem dnu oblikujejo pastorki, ko je že dolgo nastalo več ščetk, jih odstranimo in celoten grm skrbno pregledamo. Prav tako je vredno odstraniti pastorke, ki rastejo iz cvetnega čopiča, saj lahko to povzroči zamudo pri plodovih glavnega pridelka..

Poleg postopka ščipanja ne pozabite na zdravljenje grma pred boleznimi, ki vam lahko popolnoma odvzamejo letino. Predelava poteka od konca maja do začetka junija. Prav tako se je treba spomniti vsakega vrtnarja, da pod krtačo s še nezrelim paradižnikom ne sme biti niti enega lista. Spodnje liste je treba odstraniti enkrat na teden. Če tega ne storite, bo rastlina stagnirala, kar bo povzročilo izgubo pridelka. Liste je treba odlomiti na stran, ne navzdol. Ta izvleček preprečuje nenamerno luščenje stebla rastline..

Trava s paradižnikomTrava s paradižnikom