Sajenje gorčice jeseni. Kako sejati gorčico za gnojenje tal

Rastline zelenega gnoja prispevajo k obnavljanju rodovitnosti zemlje in jo v tem stanju ohranjajo dlje časa. Kot zeleno gnojilo se uporabljajo različna žita in stročnice. A vseeno vrtnarji in vrtnarji dajejo večjo prednost beli gorčici. Ta član družine križnic ima številne pozitivne lastnosti..

Prednosti gorčice kot siderata

  • Nezahteven pri negi in vzdrževanju.
  • Daje visoke pridelke.
  • Ima zgodnjo kalitev.
  • Zelena masa vsebuje veliko količino hranil.
  • Je hladno odporen pridelek.
  • Straši škodljive žuželke.
  • Lahko zavira širjenje večine rastlinskih bolezni.

Postopek sajenja gorčice

Sejanje gorčičnih semen jeseni se izvaja na enak način kot spomladi.

Sejanje semen

Sejanje gorčičnih semen jeseni se izvaja na enak način kot spomladi. Semena, ki ne zahtevajo nobene priprave, je treba raztresti po pripravljeni površini, zemljo pa poravnati z grablje ali posuti s tanko plastjo peska. Hitrost pojavljanja prvih sadik je odvisna od debeline zgornje plasti, zato semen ne poglabljajte preveč.

Pokrivanje poljščin

Pokrivanje gredic, preden se pojavijo kalčki, je priporočljivo le, če niso pod nadzorom. Odprte parcele s sveže posejanimi semeni so privlačna “jedilnica” za različne ptice, ki se ne nagibajo k pogostitvi s tem sadilnim materialom. Pred napadom nepovabljenih pernatih gostov se lahko zaščitite s pomočjo posebnih prevlek iz netkanega materiala ali mreže, ki jih lahko odstranite, ko se po 3-4 dneh pojavijo sadike.

Temperaturni režim

Mlade sadike so že hladno odporne in lahko v celoti zrastejo tudi, ko nočne temperature padejo od 0 do 5 stopinj pod ničlo..

Termini iztovarjanja

Rastline zelenega gnoja je priporočljivo saditi konec avgusta - v začetku septembra.

Rastline zelenega gnoja je priporočljivo saditi konec avgusta – v začetku septembra. To bo prispevalo k nastanku velike količine zelene mase (približno 400 kg iz 1 arov). Uporabite ga lahko na različne načine:

  • Kot zastirka.
  • Za kompostiranje.
  • Vstavite v zemljo kot gnojilo.

Siderata, posejanih v zgodnji jeseni, ni priporočljivo kositi ali prekopati, ampak pustiti v gredicah do pomladi. Zračni del rastlin po venenju bo zemljo zaščitil pred mrazom, koreninski del, ki postopoma gnije, pa bo obogatil njeno strukturo.

Pozitivne lastnosti gorčice

Skoraj četrtino zelene mase gorčice sestavljajo različne organske snovi, pa tudi koristni elementi, kot so kalij, dušik, fosfor.

Koreninski sistem gorčice je zasnovan tako, da lahko asimilira številne uporabne snovi, ki niso na voljo za drugi zeleni gnoj.

Gorčične korenine, ki prodrejo globoko v tla (skoraj 3 metre), se lahko kopičijo in zadržijo vlago.

Stebla rastlin zelenega gnoja, posajena jeseni, so tako močna in močna, da jih lahko uporabimo na mestu za lovljenje snega in kot zaščito pred močnim vetrom.

Opomba za vrtnarje!

S številnimi uporabnimi lastnostmi ima gorčica eno pomanjkljivost - iz uporabnega zelenega gnoja se lahko spremeni v plevel

Gorčica je plevel

Gorčica ima s številnimi uporabnimi lastnostmi eno pomanjkljivost – iz uporabnega siderata se lahko spremeni v plevel, ki se ga bo zelo težko znebiti. Da se to ne bi zgodilo, je treba nasade gorčice pravočasno pokositi, pred cvetenjem. Cvetoči pridelki bodo za seboj pustili ogromno semen in se s samosejanjem razširili po ozemlju. To velja samo za tiste nasade, ki so zrasli po spomladanskem ali poletnem sajenju semen. Z jesensko zasaditvijo takšna nevarnost ne obstaja, saj je pred nastopom hudega mraza zelo malo časa in gorčica preprosto nima časa za cvetenje..

Sajenje gorčice in štetje predhodnih rastlin

Jesenske gorčice ni priporočljivo uporabljati kot gnojilo za vlaganje v zemljo, če bo to območje za naslednjo sezono namenjeno repi, redkevu ali zelju. Vsi člani družine križnic so poškodovani zaradi enakih škodljivcev in bolezni. Za gojenje omenjenih zelenjadnic bodo najboljši zeleni gnoj žita ali stročnice..

Vse o gorčici: uporaba na vrtu in zelenjavnem vrtu (video)

Vse o gorčici &# 127793; Koristi in škode gorčice ✓ SideratiVse o gorčici �� Koristi in škodi gorčice ✓ Siderati