Zalivanje vrta s pomanjkanjem vode: metoda umetne rose

Zalivanje vrta v poletni koči je zelo pomemben proces za vsakega poletnega prebivalca, ki zahteva veliko časa in truda. Z uporabo posebne tehnike, ki vam omogoča, da zemljo nasičite z vodo do globine petnajst do dvajset centimetrov, je delo opazno poenostavljeno. Če pa uporabljate samo preprosto zalivalko, boste morali za zalivanje porabiti veliko več časa in energije..

Kaj storiti za tiste, ki si lahko namenijo le nekaj ur na dan za delo na podeželju, predvsem pa za starejše, ki jim je nenehno dvigovanje težkih vedrov vode pogosto velika naloga? In če ni dovolj vode za dobro namakanje? Način za skrajšanje časa zalivanja in znatno zmanjšanje porabe vode je metoda umetne rose..

Načelo namakanja z ustvarjanjem umetne rose

Pomanjkanje vlage vodi do slabe rasti in nezadostnega razvoja plodov pri rastlinah, s tem namakalnim načinom pa bodo pridelki prejeli potrebno količino vlage. Mnogi ljudje zmotno mislijo, da je za bogato letino potrebno obilno zalivanje, vendar to ni tako in njihovo delo je neupravičeno. V procesu zalivanja rastline takoj založijo količino vode, ki jo potrebujejo za dan, preostanek pa se preprosto absorbira v zemljo, nato pa izhlapi na soncu.

Neizkušeni vrtnarji ne upoštevajo, da ne samo korenine absorbirajo vodo, ampak tudi vejice, veje in poganjki – deli rastline, ki se nahajajo nad tlemi. Zahvaljujoč njim lahko rastline uporabljajo nočno roso, preživijo in obrodijo sadje tudi v suhem podnebju. Spodaj obravnavana predlagana namakalna tehnologija bo pripomogla k povečanju učinka naravne rose..

Načelo namakanja z ustvarjanjem umetne rose

Zalivanje je treba začeti, ko sonce ne more tako hitro izhlapevati vlage – v časovnem intervalu pred sončnim vzhodom in po sončnem zahodu.

Pomembno je, da tok vode pri zalivanju ni usmerjen v korenine, ampak v liste in stebla rastlin. Zato bi moral sam postopek trajati nekaj sekund – to je povsem dovolj, da voda stekne iz listov in navlaži zemljo do globine 0,5-1 centimetra. Na koncu se od vas zahteva le, da vrt zalivate na ta način, največ deset minut vsak dan. Tako bodo rastline imele dovolj vlage veliko dlje in dobili boste visok pridelek. Lonček za vodo ali cev za vodo je vse, kar vam bo omogočilo, da brez posebnih naprav dosežete želeni rezultat.!

Rad bi opozoril, da se bo učinkovitost talnega namakanja, če je površina tal prekrita z zastirko (slama, seno, trava, lubje, žagovina, odpadlo listje in iglice), znatno povečala. V suhem vremenu plast mulčenja omogoča ohranjanje zdravja tal, njene koristne mikroflore in zadrževanje vlage.