Sirski hibiskus (vrt)

Spomladi, na vrhuncu poletne koče, v času, ko se na trgih odvija prodaja sadik vrtnic in vrtnih rastlin, pogosto vidimo neopazne sadike, ki se po mnenju prodajalcev imenujejo ” hibiskus “. Mnogi pridelovalci cvetja poznajo hibiskus kot hišno rastlino – kitajsko vrtnico in to jih zmede, saj se prodaja kot vrtna roža, kot so hortenzije, vrtnice in drugi vrtni cvetlični pridelki. To sploh ne preseneča – vrtni hibiskus, ki mu pravijo “sirski hibiskus”, se res prodaja..

Danes je v naravi okoli 200 vrst različnih hibiskusov, vse rastejo v tropskem podnebju in žal pri nas absolutno ne morejo preživeti. Seveda se lahko v zmernem podnebju počuti precej dobro, pod pogojem, da bo za zimo izoliran in pokrit na enak način, kot je to običajno storjeno z vrtnimi vrtnicami. Če so v podnebju, kjer je posajeno, zime precej vroče, obstaja skoraj 100% jamstvo, da se bo cvet ukoreninil in vsako poletje razveselil s svojim nenavadno lepim cvetenjem.

Vrtni hibiskus zahteva malo vzdrževanja

Vrtni hibiskus zahteva veliko vzdrževanja. Glavni pogoj za sajenje v zemljo je dobra osvetlitev. Cvet ne mara sence, le z zadostno količino ultravijolične svetlobe vas bo cvet navdušil z bujnim cvetenjem na vrtu. Sirski hibiskus odlično sobiva s katero koli sorto vrtnic. Zraste največ 1,5 metra v višino in ima precej kompaktno obliko. Hibiskus velja za idealno rastlino za vrtnico ali skalnjak.

Tudi hibiskus izgleda zelo dobro kot ena rastlina pri dekoriranju pokrajine mesta. Če živite v toplem podnebju, okrog njega posadite grmovje sivke. Je zelo lep in tudi vonj sivke bo zaščitil sirski hibiskus pred listnimi uši in žuželkami. Ta rastlina obstaja v dveh vrstah: frotirne in ne frotirne sorte. Pri nakupu rastline je treba spomniti, da frotirne sorte bolje prenašajo zimo in so bolj odporne proti zmrzali..

Sirski hibiskus ne potrebuje posebne zemlje. Dobro se ukorenini na isti, na kateri tradicionalno sadite vrtnice. Mora biti dovolj prepustna in hranljiva..

Sirski hibiskus ne potrebuje posebne zemlje

Cvet običajno zalivamo zmerno, saj ne potrebuje intenzivnega zalivanja in lahko zaradi tega celo izgine. Prav tako morate spremljati hitrost sušenja tal, saj bo poleti v vročem podnebju cvet morda potreboval vsakodnevno zalivanje. V obdobju aktivne rasti in cvetenja (junij-september) ta vrtna kultura potrebuje redno hranjenje z vrtnimi gnojili, ki imajo visoko vsebnost fosforja. Običajno se sirski hibiskus vlije vsaka dva tedna. In da zima za rastlino ne bo stresna – jeseni jo hranimo s kalijevim gnojilom.

Če prvič začenjate to rastlino, je bolje kupiti že pripravljene močne sadike s trajnostno razvitim koreninskim sistemom. Še posebej, če želite gojiti sirski hibiskus v hladnem podnebju. Rastlina se bo poleti ukoreninila, okrepila, jo pripravite na zimo in bo varno preživela. Kljub temu, da se rastlina večinoma razmnožuje s sadikami s potaknjenci, obstaja še ena možnost za gojenje tega vrtnega pridelka – iz semen. V zemljo jih posadimo spomladi, ko ni več nočnih zmrzali in se je zemlja dovolj ogrela.

Če se odločite za gojenje rože iz potaknjencev, to naredite bolje poleti.

Če se odločite za gojenje rože iz potaknjencev, to naredite bolje poleti. Če želite to narediti, je potaknjenec postavljen v posodo, napolnjeno z vodo (bolje jo je zapreti pred neposredno sončno svetlobo, saj se bo koreninski sistem prebil v vodo). In ko vidite, da so se pojavile korenine, ga lahko varno presadite v lonec z zemljo, ki ga lahko vzamete na svojem vrtu ali kupite pripravljeno zemljo v posebni trgovini. S prihodom hladnega vremena v hišo prinesejo lonec s sadiko, spomladi pa je že povsem pripravljen, da ga posadimo v odprto zemljo.

Da bi dosegli obilno cvetenje, je treba rastlino ne le pravilno gojiti in hraniti, temveč jo tudi odrezati. Hibiskus tvori popke na mladih poganjkih, zato jih bo več, bolj obilno bo cvetenje. Da bi rastlina dala sveže poganjke, jo obrežemo 3-4 krat na leto. Cvet dobro prenaša obrezovanje in se nanj pozitivno odziva. Običajno se obreže konec zime, preden cvet začne obdobje aktivne rasti. Rastlina se odreže ne le za ustvarjanje bujnega cvetenja, temveč tudi za oblikovanje okrasne oblike grma..

Rastlina se odreže ne le za ustvarjanje bujnega cvetenja, temveč tudi za oblikovanje okrasne oblike grma.

V južnih regijah, kjer so pogoji za hibiskus najbolj primerni in ga najdemo povsod, lahko vidite različne cvetoče kompozicije v obliki kocke, kroglice, piramide itd. Zaradi kompaktnosti rože ima vsak možnost posadite na balkon, teraso ali v zimski vrt … Pa ne samo na cvetličnem vrtu.

Posebnost hibiskusa je, da je življenjska doba njegovih cvetov zelo kratka, kljub temu pa se na mestu prejšnjega hitro razkrije nov. Tega se ni treba bati. Še huje, ko se začne obilno sušenje cvetov, v tem primeru cvet najverjetneje nima dovolj zalivanja in je v suhi zemlji.

Če res želite imeti to rožo, vendar živite v ostrem podnebju, jo lahko posadite, pozimi pa jo boste morali izkopati in dati v klet ali v hišo do pomladi. Ob dobri oskrbi lahko sirski hibiskus pozimi še naprej cveti v vašem domu. Hibiskus je trajnica in lahko brez presajanja traja do 20 let..