Rastlina čebelnjak

Rastlina metuljka (Helleborus) je nizek zelnat grm iz družine Buttercup. Ta rod vključuje več kot 20 vrst. V svojem naravnem okolju čemeljke živijo v evropskih gorskih območjih, pojavljajo pa se tudi v Mali Aziji. Na Balkanu raste veliko čemelark.

Za Evropejce je ta cvet tesno povezan s praznikom Božiča. Njegov grm v lončku velja za eno izmed tradicionalnih božičnih daril. V naravi številne vrste čemelj cvetijo sredi zime, tik ob božičnih praznikih. Po eni izmed legend je takšno cvetje obdalo jamo, v kateri se je rodil Kristus. Po drugem so se pojavile iz solz malega betlehemskega skrbnika, ki ni imel ničesar za darilo novorojenemu Odrešeniku. Prav to cvetje je postalo njegovo darilo. Evropejci rastlino imenujejo “Kristusova vrtnica”. Po legendah je sposoben zaščititi pred zlobnim očesom. V Rusiji je cvet znan tudi kot “zimska hiša”.

Opis hellebore

Opis hellebore

Višina grmovnic čebelnjaka se giblje od 20 do 50 cm. Imajo majhno močno koreniko in skoraj brez razvejanega stebla. Na območju korenin se na dolgih pecljih nahajajo usnjati listni lističi, ki imajo lahko različne oblike. Rože, podobne majhnim skledam, najdemo na vrhu dolgega stebla. Njihovi “cvetni listi” so večbarvni lističi. Pravi cvetni listi čebulice so cevasti nektarji, ki se nahajajo bližje središču čaške. Barva cvetov vključuje tone bele, rumene, roza, pa tudi vijolične in vijolične rože. Obstajajo cvetovi zapletenih barv z barvnimi prehodi, pa tudi dvojne sorte. Zaradi dejstva, da čašice cvetjem dajejo dekorativni učinek, se venenje korenine pojavi postopoma. Cvetna čaška sčasoma pridobi zeleno barvo, pogosto ohrani svojo lepo obliko še nekaj časa po zorenju in izbruhu semen. Semena ostanejo sposobna preživeti manj kot eno leto. Cvetove čebulice lahko uporabite za rezanje in ustvarjanje suhih šopkov.

Čebulica je cenjena zaradi zgodnjega cvetenja, odpornosti proti zmrzali in nezahtevnosti. Njegovi cvetovi cvetijo, medtem ko vse druge rastline še spijo – od pozne jeseni do sredine pomladi, včasih se pojavljajo kar med snegom. Toda, tako kot vsi predstavniki metuljev, ta cvet velja za strupenega. Pri delu z njim nosite rokavice, odrezane dele grmovja pa uničite, da preprečite zastrupitev. Hkrati snovi, ki jih vsebujejo korenike rastline, omogočajo njegovo uporabo kot zdravilo, vendar se takšno zdravljenje lahko izvaja le pod strogim nadzorom in po predpisu zdravnika..

Vse vrste cvetja so razdeljene v dve glavni skupini. Nekateri od njih do jeseni tvorijo stebla s cvetnimi brsti. Da bi poganjki zacveteli, morajo poganjki preživeti zimo. Ko spomladi zmrzne, lahko grmovje znova sprosti listje, vendar cvetov ni mogoče videti. Takšne vrste je treba zapreti, zlasti v primeru brezsnežne zime. Druge čemelarke ne tvorijo cvetnih poganjkov jeseni, ampak spomladi. Lažje prenašajo zimo in bolje rastejo v regijah srednjega pasu..

ZAMRZOVALNIK na vrtu .. gojenje in nega (vrtna čebulica)ZAMRZOVALNIK na vrtu .. gojenje in nega (vrtna čebulica)

Kratka pravila za gojenje čebulice

Tabela prikazuje kratka pravila za gojenje čemeljke na prostem..

Pristanek Sajenje v zemljo se izvaja sredi pomladi ali zgodaj jeseni.
Tla Grmičevje raje vlažna in ohlapna glinena tla z nevtralno reakcijo.
Raven osvetlitve Na vrtu je rastlina posajena v delni senci.
Način zalivanja Cvetje potrebuje redno zalivanje v majhni količini.
Vrhunski preliv Prvič se uporabljajo kompleksna mineralna gnojila, drugič se v tla doda kostna moka.
Bloom Cvetenje se začne v času, ko vse druge rastline še spijo – od pozne jeseni do sredine pomladi, včasih ravno sredi snega.
Obrezovanje Jeseni ali spomladi, pred cvetenjem, staro grmovje odstranimo iz grma.
Škodljivci Polži, polži, miši, listne uši, gosenice.
Bolezni Pegavost, antraknoza, peronospora.

Sajenje čebelnjaka na odprtem terenu

Sajenje čebelnjaka na odprtem terenu

Čas za vkrcanje

Zamrzovalniki lahko rastejo na enem mestu brez presajanja vsaj 10 let. Grmovje presaditvenega postopka ne zaznava dobro, zato morate takoj izbrati najprimernejše mesto za njih. Grmičevje raje vlažna in ohlapna glinena tla z nevtralno reakcijo. Da bi se izognili stagnaciji vlage v tleh, morate poskrbeti za drenažni sloj.

Čebulica najbolje uspeva v senci dreves ali grmovja. Možna je tudi postavitev na odprta območja, vendar bo na takšnih mestih grmovje potrebovalo več vlage. Čebulico sadimo v zemljo sredi pomladi ali zgodaj jeseni. Takšne zasaditve so najbolj učinkovite v majhnih skupinah..

Na vrtu so čemelarke posajene v delni senci v kombinaciji z drugimi rastlinami, ki ljubijo senco. Ne bodo videti nič manj impresivno v kombinaciji z čebulnimi primrozami. Čebelica cveti pozneje kot snežinke, vendar v istem obdobju s krokusi in nasadi. Ko izginejo iz vida, grmovje čebulnic še vedno navdušuje oko, njihovo listje pa ostane do samega konca sezone..

Pravila pristajanja

Sajenje + razmnoževanje čebulice (Gelleborus)! Lepa zimska roža !Sajenje + razmnoževanje čebulice (Gelleborus)! Lepa zimska roža!

Za sajenje čemeljke se pripravijo jame globine in širine do 30 cm. Enaka razdalja se ohranja med rastlinami. Vdolbinice so napol napolnjene s kompostom, nato se korenine grma položijo in postopoma posipajo z zemljo. Po zbijanju tal zasaditve zalivamo. Čebulice bodo še posebej potrebovale vlago prve 3 tedne po sajenju. V prihodnosti se bo količina namakanja zmanjšala.

Grmovje čebelnjaka lahko gojimo tudi doma in ga uporabimo za izsiljevanje. Običajno se za to izberejo sorte črne metuljke. Korenine so od jeseni posajene v lončke s hranljivo zemljo in postavljene v svetlo in hladno sobo. Ob ohranjanju konstantne ravni vlažnosti skozi celo zimo bodo cvetovi cveteli na cvetnih brstih, ki so nastali do jeseni. Spomladi takšno grmovje presadimo iz lonca na senčno mesto na vrtu..

Nega čebulice

Nega čebulice

Nega čebulice je zelo preprosta. V prvih 15-20 dneh po sajenju mlade rastline potrebujejo obilno in pogosto vlago v tleh. V prihodnosti bo zalivanje potrebno v manjših količinah, vendar redno. V vročem vremenu je treba grmovje ne le redno zalivati, ampak tudi zrahljati zemljo in pobirati plevel. Pleveli se praktično ne pojavljajo poleg zaraščenega grmičevja – goste nasade z velikim listjem jim ne dovolijo preboja.

Čebelnjak potrebuje dodatno prehrano v obliki gnojil, ki jih je treba v poletni sezoni uporabiti dvakrat. Prvič se uporabljajo kompleksna mineralna gnojila, drugič se v tla doda kostna moka.

Jeseni ali spomladi, pred cvetenjem, staro grmovje odstranimo iz grma. Čeprav lahko listne plošče večine sort prezimijo pod snegom, jih lahko prizadene glivična pegavost. Izjema je črna čebulica. Njeni listi pozimi ohranijo dekorativni videz..

Po cvetenju bo grm sprostil sveže poganjke. Ko cvetovi posušijo, zemljo v bližini nasadov mulčimo z razpadlo šoto ali kompostom. Mulčenje se nanese na območje okoli rastlin. Poleg tega bo takšna zastirka služila kot dobra krma..

Čebulica po cvetenju

Čebulica po cvetenju

Zbiranje semen

Semena čebulice začnejo dozorevati do junija, vendar se ta postopek lahko zavleče celo poletje. Pomembno je izbrati pravi trenutek za zbiranje, sicer bo škatla s semeni počila in jih razlila po tleh. Da ne bi izgubili potrebnih semen, je treba na nezrele škatle položiti vrečko iz blaga. Ko se škatla odpre, bo dovolj, da jo preprosto odstranite in pretresite. Nastala semena posušimo na suhem in prezračevanem mestu, nato pa jih pospravimo v papirnato vrečko. Toda takšnega semena ni mogoče dolgo shranjevati: semena ohranijo svojo kalitev le kratek čas, zato jih je priporočljivo sejati takoj po obiranju.

Zimovanje

Čebulica upravičuje svoje ime. Cvet je zelo odporen na pomemben padec temperatur, vendar v zimah z malo snega lahko še vedno zmrzne. Temu so še posebej dovzetne mlade rastline. Da bi preprečili zmrzovanje nasadov, morate gredice pokriti s smrekovimi vejami ali suhim odpadlim listjem.

Metode vzreje čebelnjaka

Metode vzreje čebelnjaka

Nove semena čebelice lahko dobite s semeni ali ločevalnimi grmi. Nekatere vrste (na primer M. smrdljiv) lahko proizvajajo samosejanje.

Za sadike semena sejemo po obiranju, čisto konec junija. Postavljeni so v posode, napolnjene z vlažno zemljo, vključno s humusom. Semena so pokopana za 1,5 cm. Sadike se bodo pojavile šele prihodnjo pomlad – okoli marca. Za kalitev zahtevajo obvezno menjavanje toplih in hladnih obdobij..

Če so bila semena kupljena v trgovini, jih lahko posejemo v zemljo vsaj 2,5 meseca pred nastopom hladnega vremena. V tem obdobju bodo semena imela čas, da “naberejo” toploto, nato pa naslednjo pomlad kalijo. Če so bila sveža semena kupljena bližje jeseni, jih lahko sejemo doma za sadike s šotno zemljo z dodatkom peska (3: 1). Na toplem (približno 20 stopinj) bi morali preživeti približno 3 mesece, nato pa pridelke premakniti v hladilnik (približno 4 stopinje). Tam bodo v 1-3 mesecih semena začela kaliti. Posodo za seme je treba redno preverjati glede plesni in zemljo občasno navlažiti. Semena ni mogoče shraniti suho.

Po pojavu 2-4 polnopravnih listov se kalčki potopijo za gojenje na vrtni gredici, ki se nahaja na senčnem mestu. Takšne sadike se premaknejo na svoje končno mesto šele po 2-3 letih – aprila ali na samem začetku jeseni. Starejši grmi bodo slabše prenašali presajanje. Čebelica cveti v 2-5 letih gojenja, odvisno od značilnosti sorte. Še več, eno leto po presajanju, ko se grm prilagodi na novo mesto, morda ne bo cvetel.

ZAMRZOVALNIKI – RAZmnoževanje semen. (TRENETNE RASTLINE IZ SEMEN)ZAMRZOVALNIKI - RAZmnoževanje semen. (TRENETNE RASTLINE IZ SEMEN)

Rastline, stare vsaj 5 let, so primerne za razmnoževanje čemelike z delitvijo grma. Po koncu spomladanskega cvetenja je treba grmovje izkopati in korenike skrbno razdeliti na več delov. Kraje kosov je treba posuti z ogljem ali aktivnim ogljem, nato pa potaknjence takoj posaditi na cvetlični vrt ali gredico v pripravljene sadilne luknje. Nekatere vrste čebulnic, na primer “Vostochny”, se razmnožujejo z delitvijo grma jeseni.

Škodljivci in bolezni

Škodljivci in bolezni čebulice

Čebulica je odporna na učinke bolezni ali škodljivcev, vendar lahko nepravilna nega ali napačno mesto sajenja oslabijo imunost rastline. Pri postavljanju grmovja je pomembno opazovati kislost zemlje, ki jim je potrebna. Za izračun tega kazalnika lahko uporabite indikatorje ali izvedete preprost test. Na temno steklo vlijemo žličko zemlje, nato pa ji dodamo namizni kis. Količina pene bo kazala stopnjo kislosti. Če ga je veliko, so tla alkalna. Povprečni kazalniki kažejo na nevtralnost tal, popolna odsotnost pene pa na njeno kislost. Za sajenje čebulice je najboljša nevtralna ali rahlo apnenčasta zemlja. Za odpravo neskladja se kislim tlom doda gašeno apno, lesni pepel ali dolomitna moka..

Listje čebele pogosto privlači škodljivce polžev, kot so polži ali polži. Ročno jih lahko poberemo iz nasadov ali uporabimo pasti. Včasih miši napadajo čebelnjak, v tem primeru bo strup pomagal. Cvetu lahko škodujejo tudi žuželke: listne uši ali gosenice, ki jedo listje. Proti njim se uporablja ustrezen insekticid: Actellik, Biotlin itd. Pomembno je pravočasno opaziti pojav škodljivih žuželk in sprejeti ustrezne ukrepe: škodljivci lahko prispevajo k širjenju bolezni. Na primer, listne uši prenašajo madeže. Prizadete dele grmovja je treba uničiti, nato pa vse nasade in zemljo okoli njih obdelati s fungicidnim sredstvom..

Preveč vlažna in topla poletja lahko povzročijo razvoj nalezljivih bolezni. Glivične lezije se pojavijo v temnih madežih na listnih ploščah in, če jih zanemarimo, povzročijo smrt nasadov. Obolele liste je treba odstraniti takoj, ko se odkrijejo madeži. Včasih se celoten zračni del grma odreže, da se ohrani korenika..

Rjavkasto-črne lise s subtilnimi obroči na listju so znak antraknoze. Obolele plošče sežgejo, grm pa zdravijo z zdravilom na osnovi bakra.

Če je listje čebulice upočasnilo rast in so stare plošče deformirane in prekrite s temnimi pikami, grmovje zadene peronospora. Hkrati bo na šivani strani listov sivo cvetenje. Listje s takšnimi znaki je odrezano, grm in okolico pa obdelamo s Pervikurjem ali bakrovim oksikloridom.

Virusne okužbe običajno prizadenejo oddelke, ki niso imeli časa za ukoreninjenje. Hkrati se deli grmovja začnejo deformirati, listje pa postane manjše. Takšne rastline bo treba odstraniti, da se prepreči množična okužba..

Vrste in sorte čemelarke s fotografijami in imeni

Med vrstami čebelnjaka najpogosteje najdemo v vrtovih:

Črna čemera (Helleborus niger)

Čebulica črna

Vrsta velja za eno najpogostejših. Helleborus niger živi v evropskih državah in ima raje gorske gozdove. Višina grmovnic je približno 30 cm. Cvetovi so za razliko od mnogih drugih vrst usmerjeni navzgor. Njihov premer doseže 8 cm. Cvetovi so na velikih pecljih, visokih do 60 cm. Notranja stran “cvetnih listov” je pobarvana belo, zunanja stran pa je bledo rožnata, postopoma postaja svetlejša. Cvetenje je dokaj kratkotrajno: le nekaj tednov v aprilu. Gosta usnjena površina listnih plošč je temno zelene barve. Listje takšne čebulice mirno prenaša zimo: cvet lahko prenese mraz do -35 stopinj. Vrtnarji gojijo to čebulnico že od srednjega veka. Včasih se ta vrsta križa z manj hladno odpornimi sortami cvetov – vključno z Nigristern in Nigerkors. Priljubljene sorte vključujejo:

 • Potters Will – s posebno velikimi (do 12 cm) belimi cvetovi.
 • Pracox – cvetenje se pojavi jeseni. Cvetovi so pobarvani v bledo roza barvi.
 • HGC Joshua – jesensko cvetoča sorta.

Kavkaška čebelnjak (Helleborus caucasicus)

Čebulica kavkaška

Ta vrsta ne raste le na Kavkazu, lahko jo najdemo tudi v Grčiji in Turčiji. Helleborus caucasicus ima usnjate liste dolge do 15 cm. Razdeljeni so na več segmentov, njihovo število se lahko razlikuje. Največja višina stebel doseže pol metra. Na njih se oblikujejo belo-zelenkasti ali rumeno-zeleni cvetovi z rjavimi madeži. Njihov premer doseže 8 cm. Cvetovi se pojavijo konec aprila in trajajo približno 1,5 meseca. Ta vrsta velja za najbolj odporno proti zmrzali, a hkrati za najbolj strupeno. V vrtnarstvu se uporablja od 19. stoletja..

Abhaška čebelnjak (Helleborus abchasicus)

Abhaz čebelnjak

Grmovje Helleborus abchasicus ima gole liste z usnjasto površino. Pritrjeni so na dolge peclje, ki so vijolične barve, včasih z zelenim odtenkom. Cvetovi so viseči, rdeče-škrlatni, široki do 8 cm. Včasih so čašice dopolnjene s pikami temnejšega odtenka. Cvetenje se pojavi aprila in traja 1,5 meseca. Ta čebelnjak ima številne vrtne oblike..

Vzhodna čemera (Helleborus orientalis)

Vzhodna čemera

Vrsta živi v regijah Grčije in Turčije, pa tudi na Kavkazu. Helleborus orientalis tvori grmovje do 30 cm visoko. Cvetovi so vijolične barve, njihov premer pa doseže 5 cm. Vrsta velja za nestabilno do glivičnih bolezni: pogosto prizadene listje rastline. Poleg tega ima takšna čemera veliko dekorativnih sort, med drugim:

 • Modra vetrnica – s svetlo vijoličnimi cvetovi.
 • Lady serije – raznolike serije, vključno s 6 različnimi barvami. Peclji dosežejo 40 cm, same rastline pa se odlikujejo po hitri rasti.
 • Rock and Roll – cvetni listi so okrašeni z rdeče-rožnatimi pikami.
 • Beli labod – s snežno belimi cvetovi.

Smrdeča čebulica (Helleborus foetidus)

Smrdeča čebulica

Zahodnoevropski pogled. Helleborus foetidus ima listnata stebla visoka do 30 cm. Ta rastlina raje raste na pobočjih ali v precej svetlih gozdovih. Listje je sestavljeno iz ozkih režnjev bogate zelene barve. Peclji so zelo visoki – do 80 cm. Majhni cvetovi -zvončki bledo zelene barve z rjavimi obrobami cvetijo na njih. Omeniti velja, da kljub imenu vrste nimajo vonja. Ta čebulica prenaša sušna obdobja in ceni apnenčasta tla. Navadna sorta – Wester Flix – ima še ožje segmente listov, peclji pa so obarvani rdečkasto-zeleno.

Korziška čebelnjak (Helleborus argutifolius)

Korzikanska čebulica

Vrsta živi na otokih Sardinija in Korzika. Helleborus argutifolius tvori zimzeleni grm, visok do 75 cm. Sestavljen je iz več ravnih poganjkov, ki se razprostirajo v širino. Cvetovi so v obliki sklede in zelenkasto rumene barve. Zbrani so v grozdastih socvetjih. Doma se cvetenje začne februarja, pri gojenju v severnejših regijah pa aprila. Za ohranitev takšne čebulice v srednjih zemljepisnih širinah bo za zimo potrebno majhno zavetišče. Od sort, Grunspecht z rdeče-zelenimi cvetovi.

Rdečkasta čemera (Helleborus purpurascens)

Čebulica rdečkasta

Vrsta živi na jugovzhodu Evrope. Helleborus purpurascens raste na gozdnih robovih in med grmovjem. Veliko bazalno listje se nahaja na dolgih pecljih in ima strukturo, razrezano s prsti. Od zunaj je listna plošča gladka in zelena, od znotraj pa ima modrikast odtenek. Cvetovi so povešeni, široki do 4 cm. Njihova nenavadna barva (vijolično-vijolična barva, ki se postopoma spreminja v zeleno) je združena z neprijetnim specifičnim vonjem. Cvetenje se pojavi sredi pomladi in traja približno mesec dni. Vrsto gojijo v vrtovih od sredine 19. stoletja..

Hibridna čemera (Helleborus x hybridus)

Hibridna čemera

Ta vrsta vključuje vrtne hibride, pridobljene s križanjem drugih rastlinskih vrst. Helleborus x hybridus ima rože s premerom 5 do 8 cm. Njihova barva je lahko raznolika. Glavne sorte:

 • Belinda – z belimi dvojnimi cvetovi z zelenkasto-rožnatim odtenkom in obrobo.
 • Violetta – v središču rože je pubescenca, “cvetni listi” so dopolnjeni z žilami in obrobo rožnate barve.
 • Kraljica viteza – cvetovi temno vijolične barve z rumenimi prašniki.

Poleg navedenih čebelnjakov lahko v kulturi najdemo tudi naslednje vrste:

 • Dišeče – z zimovalnim listjem in zelenimi cvetovi s prijetno aromo.
 • Zelena – z nenavitimi listi in zelenkasto sivimi cvetovi z rdečimi oznakami.
 • Grm – z rumeno-zelenimi cvetovi, brez vonja.
 • Večstranski – jugoslovanski tip z listjem v obliki ventilatorja. Cvetovi so majhni, zelenkasto rumeni.
 • Tibetanski – z belimi ali rožnatimi cvetovi.
 • Stern – z rožnato-zelenimi cvetovi.

Uporaba čebulice in njene lastnosti

Uporaba čebulice in njene lastnosti

Tradicionalni zdravilci pogosto uporabljajo črne in kavkaške čebulice. Lastnosti teh rastlin vam omogočajo, da normalizirate presnovo telesa, znižate krvni tlak in raven sladkorja v krvi. Poleg tega imajo lahko deli rastline diuretični in odvajalni učinek. Čebelnjak ima tudi antibakterijski učinek. Rastlina se uporablja za pojav polipov, pa tudi za odstranjevanje kamnov v mehurju ali žolčniku.

Zdravilni učinek čebulnic se uporablja v boju proti raku: cvet lahko vpliva na tumorje v zgodnjih fazah njihovega pojavljanja. Čemera bo okrepila imunski sistem, pomagala pri obvladovanju prehladov, razjed na želodcu, migren, išiasa, revmatizma, bolezni sklepov in osteohondroze. Poleg tega čisti kri, krepi srce in ožilje. Cvet bo pomagal tudi tistim, ki želijo shujšati. Njegova uporaba pomaga odstraniti toksine in odvečno tekočino iz telesa. Snovi, ki jih vsebuje čebula, razgrajujejo maščobe in pospešujejo presnovne procese. Ni nujno, da sledite strogi dieti..

Ko ste se odločili za pripravo zdravilne sestave na osnovi čebulice, se morate spomniti, da so korenine te rastline strupene. Nabava surovin se izvede po zorenju cvetnih semen, septembra. Korenine operemo, očistimo s trdo krtačo, nato razdelimo na dele in posušimo v sušilniku pri temperaturi približno 40-45 stopinj. Lastnosti takšnih surovin se ohranijo 2 leti. Uporablja se za pripravo decokcij, infuzij ali prahu..

Pred uporabo katerega koli izdelka na osnovi cvetja morate vedeti o številnih kontraindikacijah. Če imate težave z jetri ali srčno -žilnim sistemom, vas ne moremo zdraviti s čemero. Rastline ne smejo uživati ​​otroci, mlajši od 14 let, pa tudi nosečnice in doječe matere..

Pred uporabo čebulice se morate posvetovati z zdravnikom. Vsako zdravilo na njegovi osnovi bo zahtevalo zelo strogo upoštevanje odmerka. V nasprotnem primeru bo zdravilo postalo strup, ki lahko povzroči številne nevarne posledice – šumenje v ušesih, otekanje in celo srčni zastoj. Da ne bi tvegali, se samozdravljenje nikakor ne splača..