Lilije: priprava na zimo in zavetišče za zimo. Shranjevanje čebulic lilije

Lilija je cvetoča rastlina z edinstveno svetlo aromo in različnimi vrstami in sortami. Njihova rast, popoln razvoj in bujno cvetenje so odvisni od pravilno organiziranega prezimovanja. Postopek priprave lilij za zimsko obdobje je zgrajen glede na podnebne razmere bivanja in sorto rastlin. Nekatere sorte imajo svoje individualne značilnosti, ki jih je treba upoštevati pri pripravi na hladno vreme..

Kdaj in kako izkopati čebulice lilije

Čeprav večina vrst in sort lilij odlično prenaša zimski mraz v tleh pod zanesljivim pokrovom, izkušeni pridelovalci cvetja še vedno priporočajo kopanje čebulic letno. Vse gre za hčerinske žarnice, ki prerastejo glavno žarnico. Treba jih je pravočasno ločiti, saj bodo iz matične žarnice vzele večino hranil in vlage, kar bo še dodatno vplivalo na proces cvetenja. Lilije morda sploh ne bodo cvetele, če je sadilni material slabe kakovosti..

Čebulice je priporočljivo izkopati v jesenskem ali poletnem obdobju, sortirati, opraviti preventivno obdelavo in hraniti v hladnem suhem prostoru do zgodnje pomladi..

Številne umetno vzrejene hibridne sorte imajo različne čase kopanja čebulic, saj se razlikujejo po različnem številu hčerinskih čebulic in odpornosti proti mrazu.

  • Hibridi “azijski” so skupina rastlin, odpornih proti zmrzali, ki lahko prenašajo zimski mraz na odprtih gredicah, vendar se razlikujejo po velikem številu hčerinskih čebulic. Optimalen čas za obvezno kopanje sadilnega materiala je druga polovica avgusta..
  • Ameriški hibridi so skupina cvetočih rastlin, v katerih se pojavi majhno število hčerinskih čebulic in ne zahtevajo pogostega kopanja. Odkopavanje čebulic po potrebi okoli zadnjega tedna avgusta.
  • Vostočni hibridi so hladno odporne sorte lilij, ki ne trpijo zaradi velikega števila hčerinskih čebulic in jih izkopavajo le po potrebi, približno v prvem tednu septembra.

Kopanje in presajanje lilij se izvaja v različnih obdobjih, saj morajo presajene rastline še imeti čas, da se ukoreninijo in prilagodijo na novem mestu pred nastopom zmrzali. Priporočljivo je presaditi najkasneje do 10. septembra..

Pripravljenost čebulic za kopanje in prezimovanje je mogoče ugotoviti po porumenelih in povešenih zračnih delih lilij. To je pokazatelj, da je sadilni material nabral vsa potrebna hranila in je pripravljen za zimsko obdobje. Proces venenja listov in stebel cvetja bi moral potekati samostojno in naravno in se lahko nadaljuje do konca septembra. Priporočljivo je kopati z vrtno vilico, da ne poškodujete čebulic..

Osnovne zahteve za shranjevanje žarnic

Osnovne zahteve za shranjevanje žarnic

Priprava, predelava in sortiranje čebulic

Priporočljivo je izvesti več pripravljalnih postopkov z izkopanimi čebulicami za njihovo nadaljnje kakovostno skladiščenje v zimskih mesecih..

Najprej morate ločiti vse hčerinske čebulice in ves sadilni material dobro sprati. Nato morate obrezati stebla in korenine, njihova dolžina ne sme presegati 5 cm. Nato se vsaka čebulica pregleda, da se izključi prisotnost bolezni ali začetek propadanja. Poškodovanih in okuženih čebulic ni mogoče shraniti. Če je rahlo poškodovan, ga lahko poskusite odrezati, nato pa ga obdelati z briljantno zeleno ali posuti z zdrobljenim aktivnim ogljem (ali lesnim pepelom).

Pred shranjevanjem je za vse zdrave čebulice potrebno preventivno zdravljenje. Najprej jih 30 minut namočimo v topli razkužilni raztopini na osnovi mangana ali karbofosa. Kot preventivo pred pojavom čebulne pršice se za pranje uporablja milna raztopina na osnovi mila za perilo. Po tem je treba vlažne žarnice namočiti v lesni pepel in pustiti v temnem prostoru z dobro cirkulacijo zraka, da se posuši. Zelo pomembno je, da sadilnega materiala ne izsušimo, saj bo postal neuporaben..

Naslednji postopek je razvrščanje. Velike in srednje velike čebulice so uporabne za spomladansko izsiljevanje, najmanjše čebulice pa lahko uporabimo za sajenje v gredice v pomladni sezoni..

Temperatura

Najbolj ugodni pogoji za pravilno skladiščenje čebulic so temperature od 0 do 5 stopinj Celzija. Ob tako zmernem mrazu čebulice ne bodo zmrznile, pa tudi ne bodo vzklile..

Skladiščenje

Skladiščni prostor mora imeti take pogoje, v katerih bo sadilni material zadrževal potrebno vlago

Skladišče mora imeti pogoje, v katerih bo sadilni material vzdrževal potrebno vlažnost in dobil svež zrak v obliki rednega prezračevanja. Eden izmed najprimernejših skladiščnih prostorov je gospodinjski hladilnik ali klet. Pomembno je, da čebulice niso shranjene v hladilniku z zelenjavo in sadjem, saj večina sadja negativno vpliva na lilije s plinom etilena. Loža, zastekljen balkon ali klet so lahko tudi skladišče, čebulice pa lahko trpijo zaradi nepričakovanih temperaturnih sprememb.

Načini shranjevanja

Mokro prezimovanje – med mokrim skladiščenjem sadilni material ohranja potrebno vlago in zračno prepustnost. Čebulice lahko položite v plastično vrečko, napolnjeno s peskom ali navlaženo šoto, vendar je bolje, da jih položite v mah in zavijete v papirnat papir. Ko je ovoj navlažen, ga zamenjamo s suhim..

Suho prezimovanje – suho skladiščenje pomeni dajanje čebulic v suho zemljo z vodotesnim pokrovom. Te čebulice potrebujejo pravočasno vlaženje (približno 2 -krat na mesec) in obdelavo z raztopinami mangana pri prvih znakih plesni.

Zimovanje na prostem – mesto za takšno skladiščenje je treba izbrati na rastišču v nižini, kjer sneg dolgo leži in se nabirajo visoki snežni zanosi. Konstrukcija skladišča je sestavljena iz priprave plitkega jarka s pokrovom, katerega stene in tla morajo biti izolirani s polietilenom ali debelim kartonom (ali suho šoto). Ta material odlično zadrži vlago in toploto. Dno skladišča je prekrito z zanesljivo drenažno plastjo, ki bo spomladi zaščitila čebulice pred stopljenim snegom..

Izkušeni pridelovalci cvetja priporočajo, da skupaj z žarnicami v pripravljen jarek postavite majhne posode z vodo, da nadzorujete notranjo temperaturo. Če pri pregledu skladišča voda ne zmrzne, so žarnice varne..

Lončenje

Sadilni material lahko prihranite na drug način, če rastline z vrta ali cvetličnega vrta presadite v navaden lonec in potem, ko odmre nadzemni del, jih preuredite v hladen prostor s temperaturo od 5 do 10 stopinj in z dobrim razsvetljavo. Glavna skrb je zmerna vlažnost tal po potrebi. Te čebulice so primerne za spomladansko sajenje na odprtih gredicah..

Zimske lilije na odprtem polju

Zimske lilije na odprtem polju

Obrezovanje

Hladno odporne sorte lilij, ki jih jeseni ne izkopamo, zahtevajo posebno pripravo na prezimovanje na prostem. Rastline teh sort jeseni ne obrezujemo. Zbledeti morajo postopoma in naravno. To obdobje lahko traja do sredine novembra. Zelo pomembno je, da čebulice nabirajo moč in hranila, potrebna za prezimovanje. Zgodnje obrezovanje listov in stebel lahko to sposobnost odstrani iz čebulic. Odstraniti je treba le popolnoma odmrle poganjke in liste, pa tudi jajčnike, ki ostanejo po cvetenju. Zorenje plodov lilije negativno vpliva na pripravo čebulic na prezimovanje, saj vlečejo koristne snovi, pridelovalci pa semen ne uporabljajo za nadaljnje razmnoževanje cvetov.

Vzhodne lilije

Vzhodni hibridi ne marajo pretiranega zalivanja tal. Zato pridelovalci cvetja priporočajo, da lilije teh sort izkopamo pred močnim jesenskim deževjem in jih ne sadimo na odprte gredice, dokler se sneg ne stopi. Zaradi presežka vlage v tleh bodo čebulice postopoma začele gniti.

Če shranjevanje sadilnega materiala doma ni mogoče, potem je vredno uporabiti metodo prezimovanja lilij na prostem. Res je, da morate vnaprej skrbeti za prihodnje skladiščenje, tudi med sajenjem. Za to so zgrajene dvignjene gredice, na katerih se izkopajo sadilne luknje in napolnijo z drenažno plastjo rečnega peska.

Vzhodne lilije se pozimi odlično ohranijo pod pokrovom smrekovih vej ali komposta in polietilena. Zelo pomembno je, da rastline pokrijemo pred začetkom dolgega deževja, vendar potem, ko njihov nadzemni del zveni. S prihodom pomladi se smrekove veje in film odstranijo, kompost pa ostane kot organsko gnojilo..

Azijske lilije

Lilije azijskih hibridnih sort se ne bojijo niti najhujših zmrzali, vendar je prisotnost snežne odeje obvezna. Če snega ni, boste potrebovali “odejo” iz komposta ali šote, pa tudi iz plastične folije. Za razliko od vzhodnih hibridov je treba te lilije izolirati šele, ko se pojavi prva zmrzal in zemlja nekoliko zmrzne. Pokrov pa bo mogoče odstraniti, ko se sneg popolnoma stopi..

Če so izpolnjene vse zahteve za organizacijo shranjevanja čebulic poleti, bodo lilije nagradile cvetličarje z bujnim cvetenjem in edinstveno prijetno aromo. Glavna stvar je, da se potrudite, potrpljenje in pozornost..

Kako pripraviti lilije za zimo (video)

Nasveti za državo. "Nasvet tete Tanje" – LilijeDržavni sveti.