Metla

Metla (Cytisus) je cvetoči grm, ki pripada družini stročnic. Divje zasaditve najdemo v zahodni Sibiriji, Evropi ali Afriki. Grmovje odlikuje zgodnje cvetenje in bujna krona. Metlice so se naučile gojiti na vrtu in v stanovanjih.

Po starodavnih legendah Keltov je rastlina simbol dobrega počutja in čiščenja. Celo mesec so mu namenili tako, da so imeli ljudje možnost, da se znebijo svojih grehov, odvisnosti in očistijo svojo dušo. Dandanes kultura velja za čudovitega vrtnarja, ki ima medene in zdravilne lastnosti..

Opis rastline

Opis rastline metle

Grmičevje ali drevesa metle dosežejo višino 0,5-3 m, če jih ne obrežemo. Poganjki so zaščiteni z zeleno plastjo lesa. Obstajajo vrste, ki imajo namesto gladkega lubja kratek kup ali srebrn vzorec. Mladi osebki imajo prožne veje. Nagibajo se k tlom zaradi teže listja in brstov..

Rod metle je sestavljen iz skupine listavcev in zimzelenih vrst. Listje sedi v rednem vrstnem redu na kratkih pecljih. Plošče so trokrilne, pobarvane v bogato zelenem tonu. Na vrhu listi pogosto zrastejo v eno samo celoto. Velikost plošč je približno 3-4 cm.

Rastlina cveti v začetku poletja. Socvetja ostanejo na grmovju en mesec. Razvile so se tudi sorte, ki raztopijo glave brstov tik pred nastankom listov. Majhna grozdasta socvetja izvirajo iz aksilarnega dela listja in se nahajajo vzdolž celotnega poganjka. Spužvasti brsti dobro dišijo. Barva cvetov je pretežno bela, krem, rumena ali roza. Čaška, oblikovana iz občutljivih cvetnih listov, izgleda kot zvonec ali cev. Velikost rože je približno 2-3 cm, na sredini čaške štrli dolg prašnik z jajčnikom.

Ko se opraševanje konča, grmičevje obrodi plodove v drobnosemenskih strokih, napolnjenih z drobnim fižolom. Stene stroka so počile in številne semenke se razlijejo na tla.

Alkaloidi se nahajajo v tkivih metle. Ta snov pri vdihavanju v velikih odmerkih negativno vpliva na telo, zato je rastlino bolje postaviti stran od živali in otrok. Po stiku z listi in cvetovi si obvezno umijte roke..

Metla. Značilnosti metle. Skrb za metlo.Metla. Značilnosti metle. Skrb za metlo.

Vrste in sorte metle s fotografijo

Literarni viri omenjajo 50 vrst grmovnic.

Ruska metla (Cytisus ruthenicus)

Ruska metla

Ravne ali ukrivljene veje ruske metle zrastejo do 1,5 m. Pokrite so z majhnimi ovalnimi, včasih kopjastimi listi in so razdeljene na več rež. Listje vsebuje trnove trne. Iz sinusov pokukajo rumenkaste skodelice.

Kronska metla (Cytisus scoparius)

Metla

Spada v listopadne vrste in kaže odpornost na nizke temperature. Tanki poganjki se široko razprostirajo ob straneh in dosežejo dolžino približno 3 m. Stebla mladih grmovnic so prekrita z rdečim, runastim lubjem. Ozki brsti velikosti približno 2 cm so sestavljeni iz bledo rumenih cvetnih listov. Med najpogostejšimi sortami metle je treba izpostaviti:

  • Burkwoodi s škrlatnimi cvetovi, obrobljenimi z rumeno obrobo;
  • Andreanus Splendens s pikčastimi limonasto rdečimi brsti;
  • Lena, katere škrlatne skodelice socvetij imajo po celotni dolžini zlati trak.

Plazeča metla (Cytisus decumbens)

Metla plazeča

Ta vrsta raste v gorskih območjih. Višina poganjkov je manjša od višine drugih poljščin. Stebla mejijo na tla in se lahko ukoreninijo. Struktura poganjkov je rebrasta. Barvanje je predstavljeno v odtenkih zelene. Oblika plošč je ovalna in tudi suličasta. Spodnja stran listov je pokrita z gosto dlako. Socvetja, skrita v pazduhah, se zbirajo v ohlapnih metlicah. Majhen venček, pobarvan rumeno, komaj doseže dolžino 1,5 cm. Metla cveti zgodaj spomladi. V začetku poletja fižol dozori. Kultura lahko prenese rahle zmrzali, vendar močne zime povzročijo zmrzovanje grmovja..

Zgodnja metla (Cytisus praecox)

Zgodnja metla

Ukrivljeni poganjki dolgi 1-1,5 m tvorijo razpršeno krono in so maja okrašeni s svetlo rumenimi cvetovi, ki izžarevajo vrtoglavo obstojno aromo. Bledo zeleno suličasto listje zraste 1-2 cm.

Zaradi svoje edinstvene dekorativnosti si posebna pozornost zasluži sorta Boskop Ruby, vzgojena iz zgodnje metle. Široki poganjki se sčasoma spremenijo v velik bujni grm, dolg do 1,5 m. Nežno zeleno listje, podolgovato ali suličasto. Cvetni listi so na zunanji strani rubinasti, na notranji strani rožnati.

Rastoča metla

Rastoča metla

Gojene vrste metle se vzrejajo s semensko metodo, z ukoreninjenjem potaknjencev in s potaknjenci. Gojenje pridelka s semeni vam omogoča dober rezultat. Grmovje lahko sejemo sami. Zbiranje materiala se izvede jeseni, ko so stroki popolnoma zreli. Spomladi jih dva dni namočimo v topli vodi. Potem lahko sejete v vlažno zemljo..

Vrtnarji priporočajo predhodno stratifikacijo semen 2 meseca, da bodo sadike bolj zdrave in ne bolne. Semena potopimo v zemljo 1 cm v presledkih 4 do 6 cm. Posode s semeni postavimo pod razpršeno svetlobo pri sobni temperaturi. Po pridobitvi več listov se sadike potopijo v ločene lončke..

Grmovje bo postalo veliko bolj veličastno in privlačno, če ga pravočasno oščipnemo. Junija sadike prenesemo v eno velikost večjo posodo. Ko so rastline tri leta, jih začnejo presaditi v odprto zemljo. Če se pri tem korenine po nesreči poškodujejo, se metla morda ne ukorenini. Zato je pomembno, da na koreninah hranimo zemeljsko kroglo..

Za prakticiranje potaknjencev se izberejo poletni meseci, ko se cvetenje konča. Poganjke razrežemo na koščke, pri čemer ostanejo 2-3 lista. Liste je treba prerezati na pol. Potaknjence potopimo v šoto, pomešano s peskom, posode pa shranimo v zaprtih prostorih pri temperaturi, ki ni nižja od + 18 ° C. Rastline potrebujejo razpršeno svetlobo. Za ohranitev vlage so sadike prekrite s prozorno folijo. Za nastanek korenin bo trajalo približno 1-1,5 meseca. Nato se film odstrani. Potaknjenci še naprej kalijo pri sobni temperaturi, dokler ne pride pomlad..

Za razmnoževanje metle se odrasli zdravi grmi uporabljajo s plastenjem. Poganjki, ki se nahajajo spodaj, se spustijo na tla in pritrdijo v tem položaju, na tla pa polijejo zemljo. Spomladi prihodnje leto bo ukoreninjenje. Nato ga ločimo in previdno presadimo na stalno mesto..

Sajenje Raktinika

Sajenje Raktinika

Metla se močno odzove na presaditev, zato je najmanjša poškodba ali prekomerno sušenje koreninskega dela razlog za zaviranje rasti in razvoja. Trajnic, ki so že dolgo na enem mestu, se ne smemo dotikati. Tla so izbrana ohlapna s hranilno vsebnostjo. Govorimo o rahlo kislih ali nevtralnih podlagah. Šota, kompost, trava ali pesek so kot nalašč za te namene. Kopanje mesta za sajenje metle, hkrati uporabite mineralna gnojila.

V luknje je položena drenaža: kamenčki ali lomljena opeka. Sadike skrbno poglobimo, ne da bi koreninski ovratnik prekrili z zemljo. Skupinske zasaditve se organizirajo ob upoštevanju preferenc glede kratke razdalje in sorte. Praviloma se držite razdalje od 30 do 50 cm.

Skrb za metlo

Skrb za metlo

Skrb za Raktinik ne predstavlja težav. Edini pogoj je pravilno pristajalno mesto. Sadike potrebujejo razpršeno svetlobo. Sončni žarki se morajo dotikati listov le zjutraj in zvečer; v vročem popoldnevu lahko na listih nastanejo opekline. Hišni ljubljenčki so postavljeni na okenske police, obrnjene proti vzhodu ali zahodu. Vrtni grmi bodo uspevali, če so zaščiteni pred prepihom. Sorte, ki slabo prenašajo nizke temperature, gojijo v lončkih in jih poleti preuredijo na vrtu. Ko se sezona konča, se metla prenese na verande ali druge zaprte prostore, kjer je temperatura okolice od +10 do + 15 ° C..

Rastlina lahko prenese dolgotrajno sušo in rahlo zalivanje. V naravi grmovje najdemo v bližini vodnih teles, zato se korenine ne bojijo spomladanskih poplav. Stalni presežek vlage pa je za sadike kontraindiciran. Enako velja za tesno razmaknjene podtalnice. Zalivanje je zagotovljeno v suhem vremenu.

Za razvoj bujne krošnje in obilno cvetenje se redno hrani. Priporočljivo je, da uporabite humus ali gnojenje s travno maso, razredčeno z vodo. Poleti se izvedejo 2-3 seje..

Rastlina se zna tudi upreti boleznim in škodljivcem. Redko se stebla okužijo s pepelasto plesnijo. Bakrov sulfat, ki ga potresemo po prizemnih delih grmovja, pomaga ustaviti širjenje glive. Listi privlačijo lišajevega molja. Škodljivce odstranimo s škropljenjem s klorofosom.

Metla v krajinskem oblikovanju

Metla se sadi v skupinah ali posamično. Kaskade svežega cvetja bodo odlično okrasile zbledeli pomladni vrt. Priporočljivo je, da ob grmovju posadite iglavce, vres, šmarnice ali sivko. Goste goščave metle tvorijo vitko živo mejo.