Ne pozabi me. Gojenje in skrb za rože pozabljene. Sajenje in razmnoževanje. Opis, vrste

Pozabljenci so razvrščeni kot enoletni ali trajni zelnati cvetovi iz družine Burachnikov. Mnogi vedo za te skromne in privlačne modre rože z rumenim središčem (včasih so primerki z rožnatimi in belimi cvetnimi listi). Rastlina ima nizko steblo in velike, podolgovate liste različnih odtenkov. Velikost pozabljenca ne presega 30 cm. Njegov plod je črni oreh, sestavljen iz štirih delov. Majhni cvetovi navdušujejo in razveseljujejo. Lahko dopolnijo cvetlične aranžmaje na vašem vrtu..

Pozabljenci se pogosto uporabljajo v tradicionalni medicini. Pomagajo pri pljučnih boleznih. S svojo lepoto so osvojili srca mnogih cvetličarjev. Rastlina je še posebej priljubljena pri krajinskem oblikovanju. Kot vrtna rastlina se pozabljivke gojijo v mnogih državah sveta..

Cvetovi ne potrebujejo posebne nege, med cvetenjem so videti zelo impresivno, zato rastlino najdemo v razvitih evropskih državah. Okrasijo vrtove Švedske, Nemčije, Francije.

Priljubljene vrste pozabljenj

Priljubljene vrste pozabljenj

V naravi obstaja približno 50 vrst pozabljenj. Cvetovi so pogosti v Južni Afriki, Ameriki, na Novi Zelandiji in v Avstraliji. V Rusiji obstaja veliko vrst pozabljenih pozab. Najbolj priljubljeni sta njiva in močvirje.

Skromne rože veljajo za nezahtevne rastline. Pozabljenci imajo raje vlažna mesta, bolje rastejo na svežih tleh. Mnoge vrste se v senci počutijo udobno. Le alpska in terenska ljubezen imata radi svetlobo. Pozabljenci, vzrejeni s križanjem, pa tudi udomačene vrste ohranjajo podobne lastnosti.

Ne pozabi na močvirje

V naravnem okolju raste v Zakavkazju, na Balkanu, v Sibiriji, Mongoliji in Srednji Evropi. Cveti vse poletje. Raje vlažna tla, najdemo ga na obalah vodnih teles in močvirja. Njegove značilnosti so razvejana stebla, veliki listi in cvetovi z rožnatimi ali modrimi cvetnimi listi..

Alpsko pozabljanje

Porazdeljeno na Kavkazu, v Karpatih, v Alpah. Raje veliko svetlobe. Ima krotko koreniko in nizko steblo visoko 5-15 cm. Njegova značilnost so sivo-zeleni listi in temno modri cvetni listi. S svojim cvetenjem bo navdušil približno sedem tednov..

Polje Pozabi me

Je zdravilna rastlina. Ima kratke poganjke in majhne modre cvetove. Njena domovina je Severna Afrika, Sibirija, azijske države, Kanarski otoki.

Ne pozabite na gozd

Je trajnica. Najdemo ga v Karpatih in evropskih državah. Njegova višina je približno 30 cm, ima bledo zelene ovalne, podolgovate liste in svetlo modre cvetove.

Trenutno je rejcem uspelo predstaviti nove hibridne vrste cvetja z večbarvnimi cvetnimi listi. Obstajajo cvetovi, ki imajo modre, modre, vijolične, smetane, bele in roza cvetne liste. Alpski pozabljenec je na naših vrtovih redek gost. Njegov udomačeni kolega je pogostejši..

Ne pozabite na pravila sajenja

Kljub temu, da se pozaba ne nanaša na svetlo ljubeče rože, bo zanjo najbolje v zasenčenem prostoru.

Kljub temu, da se pozaba ne nanaša na svetlobe ljubeče rože, bo zanjo najbolje v zasenčenem prostoru. Rastlina ne potrebuje posebnih pogojev za hranjenje. Tudi cvetličar začetnik ga lahko goji. Glavna stvar je, da so cvetovi v zmerni vlažnosti..

Te neverjetne rože začnejo cveteti maja. Obdobje cvetenja je približno dva meseca. Da bi prosim pozabili z dolgim ​​cvetenjem, jih kombiniramo z visokimi okrasnimi rastlinami, ki ustvarjajo senco. Razgibana praprot je kot nalašč za ta namen..

Na sončnem območju se trajanje cvetenja pozabljenih krat skrajša. Namesto predpisanih dveh mesecev bodo cvetele le tri tedne. Izjema sta dve vrsti pozabljenj-poljsko in alpsko. Bolje se razvijajo na soncu. Preden začnete saditi rože, morate preučiti njihove lastnosti. Potem bo zanje lažje skrbeti..

Praviloma se pozabljenci najpogosteje gojijo na prostem z uporabo semen. Če želite to narediti, se mesto vnaprej zrahlja, vanj vnesejo šoto in humus ter zemljo izravnajo. Po tem se v tleh naredijo majhne brazde in semena položijo tja. V tem primeru mora biti razdalja med luknjami najmanj 10 centimetrov. Prvi poganjki se pojavijo v dveh tednih. Ko nastanejo prvi listi, se mladi pozabljenci redčijo. Prav tako jih je mogoče sedeti in se držati intervala 5 centimetrov. Konec poletja je treba cvetje presaditi na novo mesto..

Da bi pozabljenci zacveteli prej, je treba jeseni gojiti sadike. Najbolj ugoden čas za to bo oktober ali november. Semena posadimo v škatle z rahlo zemljo. Ne smemo jih poglobiti preveč globoko. Ko gojijo v zmerno vlažnih razmerah v dobro izsušenih tleh, bodo vzklile tudi v zasenčenem pestju. Pred poganjkom sadike zalivamo skozi list papirja.

Ko se na mladi rastlini pojavijo prvi listi, se sadike potopijo in do marca postavijo v hladen rastlinjak. Zgodaj spomladi je treba sadike hraniti v toplem prostoru. Konec aprila ga presadimo v odprto zemljo. Pozabljenci, gojeni v sadikah, začnejo cveteti maja.

Rasti in skrbeti za pozabe

Rasti in skrbeti za pozabe

V večini primerov pozabljivke gojijo kot dvoletne rastline. V tretjem letu izgubijo privlačnost. Njihova stebla so preveč podolgovata, cvetovi pa plitvi.

Lokacija in razsvetljava

Rože bodo dobro rasle tako v senci kot na soncu. Toda v senci bodo cveteli dlje in pridobili bolj nasičeno senco..

Tla

Za pozabe je primerna zmerno vlažna travniška zemlja. Preveč hranljiva zemlja zanje ni primerna, saj bo rastlina močno rasla in slabo cvetela. Slaba peščena tla tudi niso primerna za rastlino. Če pozabite pozabiti na preveč vlažno območje, vas bo bolelo in se bo v dolžino zelo raztegnilo. Zato so idealni pogoji za gojenje teh čudovitih cvetov zmerno vlažna zemljišča z majhno količino gnojenja..

Pravila zalivanja

Če pozaba raste v senci, je treba rastlino zalivati ​​zmerno. Pozno spomladi cvetov ni treba zalivati, saj zemlja vsebuje potrebno količino vlage. Ko pozabljenci rastejo na sončnih območjih, se zalivanje poveča, tako da listi vedno ostanejo sveži in prožni.

Gnojila in krmljenje

Rastline ni vredno hraniti prepogosto. Gnojila v zemljo vnesemo trikrat. Mlade pozabljivke je treba hraniti dva tedna po sajenju, pred cvetenjem. Za to se uporabljajo tekoča mineralna gnojila. Jeseni je treba uporabiti tudi organska in mineralna gnojila. Spomladi se v tla vnese majhna količina šote in humusa. Ker so pozabljenci bolj naklonjeni sveži zemlji, jo redno zrahljamo, da rastlina prejme vsa potrebna hranila. Cvetje za zimo ne potrebuje dodatnega zavetja..

Pozabljene rože praktično ne potrebujejo plevela, saj imajo močan vlaknast sistem, ki ne dovoljuje prodiranja plevela.

Ne pozabite na metode vzreje

Obstaja več načinov za vzrejo pozabljenih oseb. Najlažji način za pridobivanje novih potomcev cvetov je s semeni.

Semena

Obstaja več načinov za vzrejo pozabljenih oseb. Najlažji način za pridobivanje novih potomcev cvetov je iz semen. Njihovo primernost lahko preizkusimo tako, da jih potopimo v slano vodo. Plavajoča semena niso primerna za sajenje. Pozabice se praviloma razmnožujejo s samosejanjem, zato semen ni treba sejati letno. Dovolj je, da spomladi presadimo grmovje na pravo mesto..

S potaknjenci

Priporočljivo je razmnoževanje sortnih pozab s potaknjenci. Če želite to narediti, junija odrežite zelene apikalne potaknjence, ki so dosegli dolžino 4-5 cm. Sadimo jih skupaj z vzklilimi sadikami. Tako pozajene pozabe bodo v tej sezoni zacvetele, vendar bo cvetenje šibko in kratkotrajno..

Z delitvijo grmovja

Tudi pozabe se razmnožujejo z delitvijo grmovja. Lahko jih presadimo kadar koli v letu. Zaradi močnega koreninskega sistema se bodo dobro ujeli. Zorenje, pozabljenci izločajo veliko število semen. Ko se drobijo, se sami razmnožujejo. Mladi poganjki se pojavijo v bližini zbledelega grma. Uporabljajo se lahko za presaditev. Izogibajte se zgoščevanju nasadov pozabljivk, ki lahko prerastejo in izpodrinejo druge rastline..

Bolezni in škodljivci

Z ustrezno nego se rastlina ne boji bolezni in škodljivcev. Da bi se pozabljenci dobro počutili, jih je treba redno zalivati, pri tem pa se izogniti prekomernemu sušenju tal in pretiranemu zalivanju. Prav tako je treba nenehno oblikovati sajenje cvetja..

Če se pravila za nego pozabljenih ne upoštevajo, so nagnjeni k pepelasti plesni, sivi in ​​gnilobi korenin. Znebite se jih lahko tako, da rastlino poškropite s pripravki Skor ali Hom. V primeru okužbe z insekti uporabite insekticide.

Kako uporabiti pozabljene stvari pri krajinskem oblikovanju

Kako uporabiti pozabljene stvari pri krajinskem oblikovanju

Najpogosteje s pomočjo teh cvetov okrasijo gredice, gredice, balkone. Pri izbiri mesta za pozabljanje morate upoštevati vrsto rastline. Močvirne pozabljivke je najbolje posaditi v bližini umetnega rezervoarja. Okrasili bodo vodotok ali ribnik..

Pozabljenci se ne uporabljajo kot žive meje, saj imajo nizko steblo in majhna socvetja. Bolje je, da z njimi uredite ločene gredice, posadite rože v skupinah. Pozabljenci v lončkih in skalnjakih izgledajo dobro.

Pozabljenec se ne boji hladnega vremena, zato bo dobro posaditi poleg tulipanov in narcis. Rože izgledajo odlično v družbi praproti in šmarnic. Ko sestavljate šopke za pozabljenje, je vredno dodati marjetice, mačkice.

Najbližji sorodnik pozabe me lahko štejemo za pljučnico. Cvetovi pripadajo isti družini, a navzven si sploh niso podobni, le imajo enako barvno shemo. Pljučnica ima velike cvetove z globokimi venčki.

Številni miti in legende so povezani s pozabami. Eden od njih pravi, da se namesto solz pojavijo rože, ki jih neveste potočijo ob ločitvi s svojimi ljubljenimi fanti. Dobijo se pri ločitvi.

Po drugi legendi je boginja Flora, ko je dajala imena rastlinam, pozabila na majhen, skromen modri cvet. Ni bil presenečen in je prosil boginjo, naj ne pozabi nanj. Flora ga je videla in ga poklicala pozabiti, obdarila ga je z zmožnostjo, da ljudem vrne spomine..